Κόσμος

ΗΠΑ: Άγριες ταραχές μετά τον θάνατο οπλισμένου άνδρα από αστυνομικό

milwaukee3-546x330.jpg

Βίαιες ταραχές ξέσπασαν το Σάββατο το βράδυ στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ από ένα πλήθος οργισμένων διαδηλωτών, μερικές ώρες μετά τον θάνατο οπλισμένου υπόπτου από τα πυρά αστυνομικού, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης του πρώτου από τον αστυνομικό που έκανε περιπολία έπειτα από οδικό έλεγχο.
Το πλήθος των διαδηλωτών έσπασε τα παράθυρα άδειου περιπολικού της αστυνομίας και πυρπόλησε ένα άλλο, προτού πυρπολήσει πρατήριο καυσίμων και κάποια καταστήματα, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από τούβλο που του πέταξε διαδηλωτής, σύμφωνα με τις αρχές.
Η αστυνομία του Μιλγουόκι διευκρίνισε ότι αστυνομικός είχε νωρίτερα ανοίξει πυρ και είχε σκοτώσει ύποπτο κατά την καταδίωξή του, έπειτα από οδικό έλεγχο που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου.
Οι αρχές δεν αποκάλυψαν στοιχεία για την καταγωγή ούτε του υπόπτου που σκοτώθηκε ούτε του αστυνομικού που τον πυροβόλησε. Το μόνο στοιχείο που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι ότι ο νεκρός ήταν 23 ετών.
Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε σε μια από τις πιο φτωχές γειτονιές, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι Αφροαμερικανοί.

 

Κόσμος

Λίβανος: Αίτημα δεκάδων χιλιάδων οργισμένων πολιτών για επιστροφή σε γαλλική διοίκηση

Βηρυτός καταστροφή

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν αίτημα για να τεθεί εκ νέου ο Λίβανος υπό γαλλική διοίκηση, στον απόηχο της πολύνεκρης έκρηξης της Τρίτης και της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν που δέχθηκε τις διαμαρτυρίες των Λιβανέζων για το πολιτικό σύστημα της χώρας. 

Από την Παρασκευή 11.15 το πρωί (ώρα Ελλάδας), τουλάχιστον 58.000 άτομα υπέγραψαν το διαδικτυακό αίτημα που κατάρτισαν την Τετάρτη Λιβανέζοι πολίτες για "να τεθεί ο Λίβανος υπό γαλλική εντολή για τα επόμενα 10 χρόνια"

"Οι αξιωματούχοι του Λιβάνου έχουν δείξει ξεκάθαρα μια πλήρη αδυναμία να διασφαλίσουν και να διαχειριστούν τη χώρα", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αίτημα. "Με ένα αποτυχημένο σύστημα, διαφθορά, τρομοκρατία και πολιτοφυλακή, η χώρα μόλις έφτασε στην τελευταία της ανάσα" σημειώνεται. 

"Πιστεύουμε ότι ο Λίβανος πρέπει να επιστρέψει υπό τη γαλλική εντολή προκειμένου να καθιερωθεί μια καθαρή και ανθεκτική διακυβέρνηση" επισημαίνεται.

Ωστόσο, άλλοι πολίτες κατήγγειλαν το αίτημα ως μέσο για τη συνέχιση της γαλλικής αποικιοκρατίας.

Το 1914, ο Λίβανος περιήλθε στη γαλλική σφαίρα επιρροής έως το 1926, οπότε αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη δημοκρατία, με την ουσιαστική όμως διακυβέρνηση των Γάλλων. Από το 1940, οι Λιβανέζοι άρχισαν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους και το 1944 κατάφεραν να την αποκτήσουν.