Κρήτη

Ηράκλειο

"Πληρώνουν" τους εργαζόμενους με έναντι και όχι με κανονικό μισθό

Μπορεί να βρισκόμαστε στο 2014, έτος που θεωρητικά θα μπορούσαμε να είχαμε λύσει πολλά από τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν και που μας πάνε "πίσω"  ως κοινωνία, εν τούτοις, όχι μόνο δεν υπάρχει πρόοδος και καλυτέρευση αλλά προς το χειρότερο πηγαίνουν, με το εργασιακό να αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα αγκάθια.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Σωκράτη Βαρδάκη, "ο εργασιακός μεσαίωνας στο Ηράκλειο έχει έρθει για τα καλά και δεν λέει να φύγει". 

Ο κ. Βαρδάκης περιγράφει μία κατάσταση που κάθε άλλο παρά την "ανάπτυξη" και το "success story" του Αντώνη Σαμαρά θυμίζει. Με τις καταγγελίες εργαζομένων που κάνουν λόγο για απλήρωτη εργασία να φτάνουν στο γραφείο του η μία μετά την άλλη, ο πρόεδρος του ΕΚΗ κάνει λόγο για αρρωστημένη κατάσταση στο εργασιακό τομέα. Αυτή του να δουλεύεις και να αμείβεσαι με "έναντι αντί του μισθού". 

Καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο έρχονται εργαζόμενοι οι οποίοι μας περιγράφουν τις απίστευτες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται ενώ ένα 15 - 20 % από αυτούς, εργάζονται χωρίς ποτέ να πληρώνονται αυτά που δικαιούνται" λέει στο ekriti.gr ο κ. Βαρδάκης.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Σωκράτης Βαρδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν επιχειρήσεις στο Ηράκλειο και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές της πόλης, όπου οι εργοδότες πληρώνουν με έναντι τους υπαλλήλους τους παρά την οικονομική ευμάρεια που μπορεί να έχουν. Αυτό φυσικά όπως λέει, έχει να κάνει με τη γνωστή δικαιολογία ότι δεν έχουν να τους πληρώσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αυτής είναι μία γυναίκα η οποία τις προηγούμενες ημέρες κατήγγειλε στο Εργατικό Κέντρο ότι ο εργοδότης της την πληρώνει μόνο με έναντι. Συγκεκριμένα η νεαρή γυναίκα ανέφερε πως καλείται να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας με λιγότερα από 100 ευρώ την εβδομάδα ενώ όταν "τολμάει" να ζητήσει λεφτά , η απάντηση που παίρνει είναι "δεν έχω". 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, πέρα από την παραπάνω περίπτωση, υπάρχουν κι άλλες που θυμίζουν καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα στο Ηράκλειο, με τους εργαζόμενους πολλές φορές να μην μπορούν να μετακινηθούν και να πάνε στη δουλειά τους λόγω έλλειψης χρημάτων. 

Ο φόβος όμως ότι θα χάσουν ακόμα και αυτά τα λίγα που παίρνουν, είναι η αιτία που πολλοί από αυτούς δεν έρχονται να το καταγγείλουν, καταλήγει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ι. Παπαδάκης

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER