Κρήτη

O "κρητικός στόλος" με τα φουσκωτά στη μάχη κατά των χημικών

Ένας .. ιδιότυπος στόλος από φουσκωτά σκάφη των Κρητικών είναι έτοιμος να πλεύσει δυτικά της Κρήτης, στο σημείο διέλευσης των πλοίων που μεταφέρουν τα χημικά του Άσαντ στη Μεσόγειο, για να διατρανώσει με κάθε δυνατό τρόπο την αντίθεση του νησιού στο διεθνές εγχείρημα της υδρόλυσης εν πλώ στη Μεσόγειο. Οι ιδιοκτήτες φουσκωτών σκαφών της Κρήτης τέθηκαν στη διάθεση των οργανωτών του συλλαλητηρίου της Κυριακής στο Αρκάδι κι έχουν κάθε διάθεση να προσφέρουν στη γενικότερη κινητοποίηση κατά του χημικού εφιάλτη της Συρίας,  όπως δηλώνουν, με το ενδιαφέρον μάλιστα να εξαπλώνεται τάχιστα και σε ιδιοκτήτες σκαφών από όλη την Ελλάδα.

‘Εχοντας δώσει δυναμικό παρών κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στη Σούδα, πριν από μερικές εβδομάδας, όταν έπλεαν παράλληλα με την κινητοποίηση, έξω από τη ναυτική βάση με μαύρες σημαίες πάνω στα σκάφη τους, αλλά και έχοντας στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, δηλώνουν έτοιμοι να ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους και να στείλουν το μήνυμα ότι η Μεσόγειος πρέπει να μείνει μακριά από ενέργειες που βάζουν σε κίνδυνο το οικοσύστημά της.

Μιλώντας στο ekriti.gr, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Φουσκωτών Σκαφών και Πρόεδρος της Λέσχης Φουσκωτών Χανίων, Ανδρέας Μαυριγιαννάκης, αφού χαρακτήρισε απαράδεκτη την όλη διαδικασία υδρόλυσης των χημικών του 'Ασαντ εν πλω λόγω των κινδύνων που ελλοχεύει ένα τυχόν ατύχημα για τη θάλασσα της Μεσογείου και φυσικά της Κρήτης, δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκαφών από ολόκληρη την Ελλάδα, επιθυμούν να συμμετάσχουν σε έναν ιδιότυπο «στόλο», ο οποίος, αν το επιτρέψει η απόσταση, θα μπορούσε να «παρακολουθεί» την όλη διαδικασία πάνω στο Cape Ray, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όπως τόνισε, ο ρόλος τους δεν είναι όπως των ακτιβιστών της Greenpeace, στην παρούσα φάση όμως αρκεί, και μόνο η παρουσία τους, δίπλα στο πλοίο όπου με άκρα μυστικότητα, έγινε, γίνεται ή θα γίνει, μία τόσο επικίνδυνη διαδικασία.

Η επιστολή της Ομοσπονδίας Φουσκωτών

Προς: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: Απόρριψη Συριακών χημικών στην Μεσόγειο.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η είδηση που δημοσίευσε αρχικά το BBC στην ιστοσελίδα του αλλά και άλλα δίκτυα ενημέρωσης, βάσει των οποίων γίνεται αντιληπτό ότι ένα μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας θα καταστραφεί σε διεθνή ύδατα, δυτικά του Νομού Χανίων. Η Ελληνική Ομοσπονδία Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, (Ε.ΟΜ.Ο.Φ.Σ.), κατανοώντας ότι:
1. Η επιχείρηση είναι υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων.
2. Ο κίνδυνος πρόκλησης εκτεταμένης ή μη οικολογικής καταστροφής στη Μεσόγειο κατά τη διαδικασία μεταφοράς και εξουδετέρωσης (υδρόλυσης) των Συριακών χημικών όπλων στην καρδιά της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου, αντιμετωπίζεται διεκπεραιωτικά
3. Πολλοί ειδικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους για την αποτελεσματικότητα της υδρόλυσης σε μια κλειστή θάλασσα, όπως η Μεσόγειος και φοβούνται την μακροχρόνια μόλυνση στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Ζητούμε από την Κυβέρνηση και ειδικά από τα υπουργεία Εξωτερικών , Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας, να δείξουν την οικολογική τους ευαισθησία και να αποτρέψουν την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, στα διεθνή νερά της Μεσογείου, με τους πιθανολογούμενους κινδύνους και τις επιπτώσεις για το τοπικό οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής.

H Ελληνική Ομοσπονδία Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών ούσα σίγουρη, για την περιβαλλοντολογική ευαισθησία που σας διακρίνει, όσον αφορά τον Ελληνικό Θαλάσσιο χώρο αλλά και την προάσπιση των Εθνικών συμφερόντων της Χώρας μας, σας δηλώνει στα πλαίσια των δυνατοτήτων της Ομοσπονδίας μας την αμέριστη συμπαράσταση σχετικά με το ως άνω θέμα. 
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Α. ΚΑΠΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΙΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Θλίψη: "Έσβησε" στο ΠΑΓΝΗ ο 16χρονος Νικόλας...

πενθος

Πάλεψε γενναία επί έναν μήνα, αλλά δεν τα κατάφερε ο 16χρονος Νικόλας, το αγόρι που από μία βουτιά στα Φαλάσαρνα, βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος στον αυχένα.

Ο νεαρός τραυματίστηκε στις 4 Ιουλίου και από το νοσοκομείο Χανίων διεκομίσθη εσπευσμένα στο ΠΑΓΝΗ, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, νοσηλεύτηκε στην Ορθοπεδική Κλινική ωστόσο στα μέσα Ιουλίου εισήχθη στη ΜΕΘ, καθώς εμφάνισε σηπτικό σοκ.

Έκτοτε νοσηλευόταν εκεί και δυστυχώς σήμερα οι εξετάσεις που έγιναν έδειξαν εγκεφαλικό θάνατο, είδηση που προκάλεσε μεγάλη θλίψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Έκανε μια κλοπή κάθε ...μέρα - Σύλληψη από την αστυνομία

Κρήτη - Καύσωνας: Επιμένουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Δραματική έκκληση του Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών μέσω του Ράδιο Κρήτη στους πολίτες