Ψυχαγωγία

Περίεργα - Παράξενα

Ο πιο απότομος σιδηρόδρομος του κόσμου

Αλήθεια πόσες φορές έχει τύχει να μπούμε σε τρενάκι του λούνα παρκ και να μας κοπούν τα πόδια από το φόβο; Απότομες στροφές, μεγάλη κλίση και ιλιγγιώδη ταχύτητα όμως δε συναντάμε μόνο στα λούνα παρκ. 

Η σιδηροδρομική γραμμή που βρίσκεται στην Ελβετία και συνδέει τη λίμνη Alpnachstad της Λουκέρνης με το τερματικό σταθμό της στο όρος Pilatus είναι ο πιο απότομος σιδηρόδρομος του κόσμου.

Το υψόμετρο στο οποίο ανεβαίνει το τρένο είναι περίπου 2.000 μέτρα και η μεγαλύτερη κλίση που συναντά είναι 48%

Το αρχικό σχέδιο παρουσιάστηκε το 1873, και πρότεινε μέγιστη κλίση στις σιδηροδρομικές γραμμές έως 25%. Η πρόταση απορρίφτηκε λόγω του μεγάλου μήκους των γραμμών. Θεωρήθηκε μη-αποδοτικό έργο, λόγω του υψηλού κόστους του. 

Στη συνέχεια, ο Eduard Locher, ένας μηχανικός με μεγάλη πρακτική εμπειρία, επινόησε ένα σύστημα που επέτρεπε μέγιστη κλίση έως και 48%, υποδιπλασιάζοντας έτσι το μήκος των γραμμών.

Η πρόταση του Locher έγινε αποδεκτή καθώς κρίθηκε ως πραγματοποιήσιμη και οικονομικά αποδοτική.

Η διαδρομή ήταν έτοιμη στις 4 Ιουνίου του 1889.

Το αρχικό τρένο λειτουργούσε με ατμομηχανή και χρειαζόταν πάνω από μία ώρα για να φτάσει στη κορυφή του βουνού. Σήμερα κινείται με τον ηλεκτρισμό και χρειάζεται λιγότερο από μισή ώρα για την ίδια διαδρομή.

Η γραμμή εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τις παλιές ράγες, που είναι πάνω από 100 ετών.

Δικαιολογημένα λοιπόν κατέχει τα σκήπτρα της πιο επικίνδυνης διαδρομής στον κόσμο.

Περίεργα - Παράξενα

Aθλητής ρυμουλκεί ένα Boeing 65 τόνων για περισσότερα από 17 μέτρα (βίντεο)

Ρώσος αθλητής ρυμουλκεί ένα Boeing 65 τόνων για περισσότερα από 17 μέτρα (βίντεο)

Ο Ρώσος, Ινοκέντι Βεσέλοφ κατέγραψε ένα εθνικό ρεκόρ ρυμουλκώντας ένα Boeing άνω των 65 τόνων σε απόσταση μεγαλύτερη των 17 μέτρων, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Sputnik ο οποίος ήταν μάρτυρας του άθλου του στο αεροδρόμιο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας.

Ο Βεσέλοφ δέθηκε με το αεροπλάνο και με ένα σχοινί - πλεξούδα άρχισε να το τραβάει και χρειάστηκε 45 δευτερόλεπτα για να μετακινήσει για 17 μέτρα και έξι εκατοστά ένα Boeing 737-800, που ζυγίζει σχεδόν 65,19 τόνους.

 

 

«Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παγκόσμιο ρεκόρ»

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ακραίων Δυναμικών Σπορ της Ρωσίας, Βασίλι Γκρισένκο, πάντως, πιστοποίησε ότι "είναι εθνικό ρεκόρ" και ότι "αργότερα, όταν εξεταστούν τα αρχεία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παγκόσμιο ρεκόρ". Ο κάτοχος του νέου ρεκόρ είπε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο, αν υπήρχε περισσότερος χώρος στον διάδρομο, και ότι την επόμενη φορά θα προσπαθήσει να ρυμουλκήσει ένα βαρύτερο αεροσκάφος.

Το προηγούμενο ρεκόρ, ενός Boeing-737-500 που ρυμουλκήθηκε ήταν στα 15 μέτρα σε 39 δευτερόλεπτα και είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούνιο στην πόλη Σουργκούτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρέθηκαν ζωντανά αφρικανικά σαλιγκάρια στις αποσκευές επιβάτη

Αργεντινή: Η λιμνοθάλασσα... έγινε ροζ! (βίντεο - φωτογραφίες)

Διαμονή σε ιπτάμενο δίσκο: Ταξίδι στο μέλλον του προηγούμενου αιώνα