Υγεία

Tο ξενύχτι «σκοτώνει» την... αυτοσυγκράτηση

sleep.jpg

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι - από ανάγκη, στρες ή επιλογή - ξενυχτούν τα βράδια, θα πρέπει να έχετε το νου σας.

Μία νέα ανάλυση αποκαλύπτει ότι ο λιγοστός ύπνος μπορεί να μειώσει σημαντικά την αυτοσυγκράτηση και να οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές οι οποίες έχουν απρόσμενες συνέπειες στην προσωπική και επαγγελματική ζωή.

Την ανάλυση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Frontiers in Human Neuroscience», υπογράφουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Clemson, στη Νότιο Καρολίνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχολογίας δρα Τζουν Πίλτσερ.

Όπως εξηγούν, οι πάσχοντες από έλλειψη ύπνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποκύπτουν στις παρορμητικές επιθυμίες τους, να λαμβάνουν αμφισβητούμενες αποφάσεις και να γίνονται απρόσεκτοι.

Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητές τους να λάβουν λάθος αποφάσεις, για τις οποίες αργότερα θα μετανιώσουν οικτρά.

«Ο αυτοέλεγχος αποτελεί τμήμα της λήψης αποφάσεων», δήλωσε η δρ Πίλτσερ. «Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αντικρουόμενες επιθυμίες και ευκαιρίες, η αυτοσυγκράτηση μάς επιτρέπει να διατηρήσουμε τον έλεγχο - κάτι που χάνουμε όταν καλούμαστε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις ενόσω είμαστε πολύ κουρασμένοι».

Ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει και την επιθετικότητα, γεγονός που επίσης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, μελέτες τον ενοχοποιούν και για αύξηση του σωματικού βάρους, υπέρταση και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αντιθέτως, ο καλός ύπνος μπορεί να συμβάλλει στην διαφύλαξη της υγείας, ενώ διατηρεί πιο σταθερά τα επίπεδα της ενεργητικότητάς μας στη διάρκεια της ημέρας, γράφουν οι ερευνητές.

Η επαρκής διαθεσιμότητα ενέργειας, από την πλευρά της, μπορεί να αναπληρώσει την ικανότητα ενός ατόμου να προτιμά τις δύσκολες επιλογές αντί για την ευκολότερη λύση.

«Πολλές πλευρές της καθημερινότητας μπορεί να επηρεαστούν ευνοϊκά από τον επαρκή ύπνο και την αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε η δρ Πίλτσερ. «Η βελτιωμένη υγεία, οι καλύτερες επιδόσεις στην δουλειά και οι καλύτερες αποφάσεις είναι δύο από τα δυνητικά οφέλη, αλλά σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ο καλύτερος έλεγχος κοινωνικών ζητημάτων, όπως οι εθισμοί, η χαρτοπαιξία και ο υπερκαταναλωτισμός».

Πηγή: tanea.gr

Υγεία

Χοληστερόλη: Τα επικίνδυνα πλαστικά που την ανεβάζουν

πλαστικα στη θαλασσα

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι η έκθεση σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή πλαστικών προϊόντων π.χ. για να είναι πιο μαλακά, εύκαμπτα ή ανθεκτικά, όπως η δισφαινολη Α και οι φθαλικές ενώσεις, που χρησιμοποιούνται συχνά ως πλαστικοποιητές, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Προς το παρόν όμως δεν έχει διευρευνηθεί ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο οι εν λόγω χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Το μυστήριο ίσως μπορεί να λυθεί χάρη σε έρευνα σε πειραματόζωα που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και δημοσιεύθηκε στο Enviromental Health Percpectives.

Στην έρευνά τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται για να κάνουν πιο ανθεκτικά τα πλαστικά οδήγησαν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης πλάσματος.

«Βρήκαμε ότι ο φθαλικός δι-κυκλοεξυλ εστέρας (dicyclohexyl phthalate ή DCHP) προσδένεται με τον υποδοχέα pregnane X (PXR)» δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Changcheng Zhou, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιτημίου της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τον καθηγητή Zhou ο φθαλικός εστέρας DCHP ενεργοποιεί τον υποδοχέα PXR στο έντερο προκαλώντας την έκφραση κομβικών πρωτεινών που απαιτούνται για την απορρόφηση και τη μεταφορά της χοληστερόλης. «Τα πειράματά μας δείχνουν ότι η DCHP προκαλεί υψηλή χοληστερόλη στοχεύοντας την εντερική σηματοδότηση του PXR».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Zhou η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που δείχνει την επίδραση της έκθεσης στο DCHP στην αύξηση της χοληστερόλης και στην πρόκληση καρδιαγγειακής νόσου σε ζωικά μοντέλα.  «Η έρευνά μας παρέχει μια νέα προσέγγιση για τον τρόπο που οι χημικές ουσίες των πλαστικών επιδρούν στην υψηλή χοληστερόλη και στον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων» δήλωσε ο καθηγητής Zhou.

Η ομάδα του Zhou διαπίστωσε επίσης ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε DCHP είχαν στα έντερά τους υψηλότερα επίπεδα κεραμιδίων εξαρτόμενων από το PXR  (τα κεραμίδια είναι μια κατηγορία λιπωδών μορίων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου).

Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για μια παρατήρηση που καταδεικνύει τον δυνητικά σημαντικό ρόλο του PXR στις επιβλαβείς επιπτώσεις των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά, στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Καταγγέλουν μειωμένο αριθμό οικίσκων

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER