Υγεία

O αέρας της εξοχής βοηθά να δυναμώσουν οι φυσικές άμυνες του οργανισμού

eksoxi.jpg

Μικρές δόσεις από τα φυτοχημικά που απελευθερώνουν τα φυτά – που σε μεγάλες δόσεις μπορεί να γίνουν τοξικά - ενεργοποιούν τους μηχανισμούς ίασης του οργανισμού.

Ο καθηγητής Michael Moore, ένας τοξικολόγος, από το Πανεπιστήμιο του Exeter και το Plymouth Marine Laboratory, ανέπτυξε μία καινούργια θεωρία σχετικά με το γιατί μας κάνει καλό και γιατί νοιώθουμε ευχάριστα μετά από μία βόλτα στην εξοχή ή δίπλα στην παραλία. 

Ισχυρίζεται, λοιπόν, ότι ο αέρας της εξοχής έχει πληθώρα χημικών που απελευθερώνονται από τα φυτά, τους μύκητες και τα βακτήρια που βοηθούν στο να δυναμώσουν οι φυσικές άμυνες του οργανισμού μας. 

Τα φυτοχημικά, που είναι υπεύθυνα για το έντονο χρώμα των φυτών μπορεί να γίνουν τοξικά σε μεγάλες συγκεντρώσεις αλλά είναι ευεργετικά σε μικρές δόσεις. Γιατί; Ουσιαστικά ο οργανισμός τα αντιλαμβάνεται ως δηλητήρια –παρ' όλο που δεν τα λαμβάνει σε μεγάλες δόσεις ώστε να γίνουν τοξικά– με αποτέλεσμα να ενεργοποιεί μηχανισμούς άμυνας και φυσικά να τα συνηθίζει σιγά σιγά.  

Έτσι, εξηγείται και το γιατί νοιώθουμε τόσο καλά μετά από μία βόλτα στη φύση αλλά και γιατί πληθώρα ερευνών έχει σημειώσει τα θετικά της επαφής μας με την εξοχή, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης, ο περιορισμός των ορμονών του στρες, αλλά και η μεγαλύτερη διάθεση για σωματική άσκηση. 

Ο καθηγητής Moore μάς προτρέπει μάλιστα να κάνουμε μία βόλτα στην εξοχή και να μυρίσουμε τον αέρα για να βρούμε τη διαφορά με τον αέρα που αναπνέουμε στην καθημερινότητά μας και πιστέψτε με –λέει ο Moore- είναι κάτι πολύ παραπάνω από την έλλειψη μόλυνσης. Ο ίδιος πάντως σκέφτεται να ανακαλύψει τον τρόπο να χωρέσει… σε ένα μπουκάλι τα φυταχημικά και τα συστατικά του αέρα της εξοχής, ώστε να εμπλουτίζει με αυτά την ατμόσφαιρα των σπιτιών, αλλά και των υπόλοιπων χώρων που κινούμαστε. 

πηγή:vita.gr

Υγεία

Εμβόλια Pfizer και Moderna: Δεν συνδέονται με περιπτώσεις θρομβώσεων λέει ο ΕΜΑ

pfizer-moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξακολουθεί την παρατήρηση για το αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των εμβολίων κατά του κορωνοϊού των εταιριών Pfizer/BioNTech και Moderna και της εμφάνισης περιπτώσεων θρομβοεμβολών.

Κάτι τέτοιο δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα από τον ΕΜΑ ο οποίος είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο πως υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης θρόμβων και των εμβολίων των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson. Εκτίμησε ωστόσο ότι και για τα δύο τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ (PRAC) «συνεχίζει να εξετάζει το Comirnaty (το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech) και το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19 για σπάνιους θρόμβους με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ευρωπαϊκός οργανισμός. Τα δύο αυτά εμβόλια χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, είναι δηλαδή διαφορετικά από εκείνα των AstraZeneca και J&J.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί μόνο «μερικές περιπτώσεις», σε ανθρώπους που έλαβαν ένα εμβόλιο αυτής της τεχνολογίας, διευκρίνισε ο ΕΜΑ που θεωρεί ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σύνδεσή τους. «Οι αριθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και η συχνότητα (εμφάνισης θρόμβων) είναι μικρότερη από εκείνη που σημειώνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «οι περιπτώσεις που μελετήθηκαν δεν φαίνεται να παρουσιάζουν το συγκεκριμένο κλινικό σχήμα» που παρατηρείται με τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J.

Ο ΕΜΑ ξεκίνησε επίσης την αξιολόγηση ενός πιθανού φαρμάκου για την Covid-19, της σοτροβιμάμπης, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που παρασκευάζεται από βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Νέα τραγωδία στην άσφαλτο - Τους βρήκαν μετά από πολλές ώρες

Ισπανία: 47χρονη έστησε τον θάνατό της όμως «προδόθηκε» από τον σκύλο της

Κορωνοϊός - Bloomberg: Εντός της ημέρας οι υπογραφές ΕΕ-Pfizer για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων