Υγεία

10 λόγοι που τα σύκα κάνουν καλό!

p-fig1_1482202c.jpg

Καλοκαίρι δίχως σύκα,δε νοείται! Με ευχάριστη γεύση, εύκολα στη χώνεψη και πολλά θρεπτικά συστατικά, τα σύκα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και θα μπορούσαν να είναι από τα βασικά διατροφικά στοιχεία ενός υγιεινού πρωινού!

1. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6, καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου, θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός και ειδικά στην αρχή της ημέρας.

2. Πλούσια σε φυτικές ίνες, ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και βοηθούν στο αδυνάτισμα.

3. Βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.

4. Η πηκτίνη που περιέχουν ρίχνει τη χοληστερίνη.

5. Κάθε σύκο περιέχει περίπου 79mg ασβεστίου που βοηθά στην καλή υγεία των οστών.

6. Είναι πλούσια σε φυτοσυστατικά και προβιοτικά που μειώνουν τη φθορά των κυττάρων.

7. Προλαμβάνουν τη γήρανση και καταστρέφουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες χάρη στη μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στοιχείων.

8. Η συστηματική κατανάλωση σύκων έχει δείξει ότι μειώνει την εμφάνιση φλεγμονών και προλαμβάνει την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του μαστού.

9. Η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη που περιέχουν δίνουν ενέργεια στο σώμα, βελτιώνουν τη λειτουργία του μυαλού και αυξάνουν τα επίπεδα πνευματικής συγκέντρωσης.

10. Τα σύκα έχουν αντιαλλεργικές ιδιότητες και μειώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα των αλλεργιών.

Υγεία

Η διατροφή που θωρακίζει τη γυναικεία καρδιά

καρδια,υγεία

Καινούργια στοιχεία κομίζει πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας σχετικά με τη διατροφή που προφυλάσσει τις γυναίκες από την καρδιαγγειακή νόσο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο British Medical Journal, μια αύξηση στην πρόσληψη «καλών» υδατανθράκων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, πρώτης αιτίας θανάτων στις γυναίκες.

Ποιοι νοούνται ως καλοί υδατάνθρακες; Όπως εξηγεί η διευθύντρια του βρετανικού οργανισμού Heart Foundation, Eithne Cahill, υδατάνθρακες καλής ποιότητας εξασφαλίζονται μέσα από τρόφιμα όπως τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης όπως δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά, σε αντίθεση με όσους περιέχονται στο λευκό ψωμί, στα μπισκότα, τα κέικ ή γλυκά και αλλού, οι οποίοι πρέπει να αποφεύγονται.

Η έρευνα προσφέρεται για νέες διατροφικές κατευθύνσεις προς τις γυναίκες, δεδομένου πως η κακή διατροφή βρίσκεται στο επίκεντρο αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο τόσο ως ανεξάρτητος παράγοντας όσο και προωθώντας άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μία μέτρια πρόσληψη υδατανθράκων 41%-44,30% επί του συνόλου προσλαμβανόμενης ενέργειας συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου έναντι μικρότερη πρόσληψης (37%) καθώς και λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης, διαβήτη και παχυσαρκίας. Η πρόσληψη των υδατανθράκων δεν παρουσίασε συνάφεια με θνησιμότητα από κάθε αίτιο.

Μια διατροφική συμβουλή

Σύμφωνα με τη Eithne Cahill, η υγιεινή διατροφή βασίζεται σε έναν συνδυασμό τροφών και όχι σε ένα μόνο θρεπτικό συστατικό ή τρόφιμο. «Εντάξετε στο διατροφικό πρόγραμμά σας πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης, λιπαρά τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο, ελιές και ελαιόλαδο για μαγείρεμα καθώς και μια ποικιλία υγιεινών πρωτεϊνών, ιδιαίτερα από θαλασσινά, φασόλια και φακές, αυγά και γαλακτοκομικά», καταλήγει.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Κρυολόγημα: Οκτώ τρόποι που καταπολεμούν τα συμπτώματα και ανακουφίζουν

Έρευνα: Τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στους ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα

ESPA BANNER