Υγεία

Τι πρέπει να τρώτε όσο περνούν τα χρόνια

trofes.jpg

Με το πέρασμα του χρόνου δεν έρχονται μόνο οι ρυτίδες και τα γκρίζα μαλλιά στη ζωή μας, αλλά και μια σειρά από άλλες αλλαγές, στις οποίες πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να προσαρμοζόμαστε.

Όπως για παράδειγμα… η σχέση μας με τη ζυγαριά μας.

Όσο μεγαλώνει κανείς, διαπιστώνει ότι χάνει πιο δύσκολα τα περιττά κιλά.

Μια νέα έρευνα, που μας έρχεται από τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε (και ποιες να προτιμούμε) αν θέλουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός μεγάλου «σωσίβιου» στην περιοχή της κοιλιάς μας.

Οι γυναίκες και οι άντρες που καταναλώνουν γιαούρτι, θαλασσινά, άπαχο κοτόπουλο και ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος με το πέρασμα του χρόνου, υποστηρίζουν οι αμερικανοί ερευνητές.

Όσοι όμως τρώνε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας και υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, πατάτες και γλυκά) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να δουν τους δείκτες της ζυγαριάς τους να… ανεβαίνουν.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, όπως σημειώνει δημοσίευμα της Daily Mail, το να τρώει κανείς γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των τυριών με πλήρη λιπαρά και του πλήρους γάλακτος αλλά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δε φάνηκε να επηρεάζει την πρόσληψη βάρους.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Ταφτς στη Βοστόνη, ο συνδυασμός των τροφίμων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Το κόκκινο κρέας σε συνδυασμό με υδατάνθρακες αυξάνει τις πιθανότητες πρόσληψης βάρους, ενώ αντίθετα όταν συνδυάζεται με λαχανικά ο κίνδυνος αυτός μετριάζεται.

Οι άνθρωποι βάζουν κιλά όσο μεγαλώνουν, επειδή επιβραδύνεται ο μεταβολισμός τους, καθώς οι αλλαγές στο σώμα τους σημαίνουν ότι οι μύες μετατρέπονται σε… λίπος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν μετά την ηλικία των 45 ετών να καταναλώνει κανείς 200 θερμίδες λιγότερες την ημέρα.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.
Πηγή: newsbeast.gr

Υγεία

Γονιμότητα: Οκτώ βήματα για να μείνετε έγκυος

έγκυος

Γράφει ο Βασίλειος Γ. Κουφομιχαήλ

Η φύση μας προετοιμάζει για την απόκτηση παιδιών, καθώς γεννιόμαστε με τα εφόδια που είναι απαραίτητα για να γίνουμε γονείς. H αναπαραγωγική ικανότητα θεωρείται, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεδομένη στον ανθρώπινο οργανισμό και απλά χρειάζεται να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη γονιμοποίηση και τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού.

Οι συχνές ελεύθερες επαφές του ζευγαριού, συνήθως οδηγούν σε γονιμοποίηση. Κάποιες φορές όμως η σύλληψη αργεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Οι πιθανότητες φυσικής σύλληψης αυξάνονται όσο γνωρίζουμε και φροντίζουμε το σώμα μας. 

Είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το σώμα σας και ενδεχομένως να προσαρμόσετε λίγο τον τρόπο ζωής σας για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες σύλληψης.  Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για την ενίσχυση της γονιμότητας.

Προετοιµαστείτε κατάλληλα 3 – 6 μήνες πριν

Όταν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να αποκτήσετε παιδί, καλό θα είναι να κάνετε κάποιες ιατρικές εξετάσεις και έναν γυναικολογικό έλεγχο, έτσι ώστε να αποκλειστούν ασυμπτωματικά προβλήματα γονιμότητας που τυχόν υπάρχουν.

Ο γυναικολόγος σας θα συστήσει επιπλέον εξετάσεις προκειμένου να προσδιοριστεί αν έχετε το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας, αν έχετε αντισώματα ερυθράς καθώς και τα επίπεδα των ορμονών σας. Παράλληλα, το τεστ Παπανικολάου και το γυναικολογικό υπερηχογράφημα θα αποκαλύψουν τυχόν ανωμαλίες που ενδεχομένως περιορίζουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Συστήνεται έλεγχος και του συντρόφου σας, ειδικά σε ότι αφορά την ποιότητα και την ποσότητα σπέρματος. Τις περισσότερες φορές μία σωστή διατροφή ή η λήψη κάποιων βιταμινών μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες παραγωγής σπερματοζωαρίων.

Φυλλικό οξύ για τη γυναίκα και το έμβρυο

Ξεκινήστε άμεσα να λαμβάνετε φυλλικό οξύ τουλάχιστον 3 µε 6 μήνες πριν την εγκυμοσύνη. Το φυλλικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συγκεκριμένα είναι η βιταμίνη Β9. Προστατεύει τις γυναίκες από την αναιμία της εγκυμοσύνης και συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα, από όπου θα αναπτυχθεί ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός του εμβρύου.

Μάθετε το σώμα σας και υπολογίστε τις γόνιμες μέρες

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι να έχετε ελεύθερη ολοκληρωμένη ερωτική επαφή την κατάλληλη στιγμή του κύκλου σας.
Εάν έχετε τακτικό κύκλο 28 ημερών, θα έχετε ωορρηξία περίπου δύο εβδομάδες πριν την επόμενη περίοδο. Μετρήστε ανάποδα 14 ημέρες από την ημέρα που περιμένετε την περίοδο και σχεδιάστε τις σεξουαλικές επαφές γύρω στην 12η – 14η ημέρα του κύκλου σας.Ένα online ημερολόγιο ωορρηξίας ή μία εφαρμογή στο κινητό ή ακόμα καλύτερα ο γυναικολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε με ακρίβεια την πλέον γόνιμη ημέρα.

Εάν ο κύκλος σας είναι ακανόνιστος, ίσως είναι πιο δύσκολο να προβλέψετε την ωορρηξία και τις γόνιμες ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση, μαζί με το γυναικολόγο σας μπορείτε να προσδιορίσετε τις πιθανές ημέρες, ενώ χρήσιμο είναι και το τεστ ωορρηξίας.

Η πλέον σίγουρη μέθοδος για τον εντοπισμό της ωορρηξίας είναι η υπερηχογραφική παρακολούθηση ωορρηξίας από τον γυναικολόγο. Το πρώτο υπερηχογράφημα γίνεται μεταξύ 8ης-9ης ημέρα του κύκλου και επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 μέρες μέχρι να εντοπιστεί η πιθανή ωορρηξία. Εκείνη την ημέρα το ζευγάρι πρέπει να έχει ελεύθερη σεξουαλική επαφή.

Συχνότητα σεξουαλικών επαφών

Οι τακτικές σεξουαλικές επαφές βοηθούν σημαντικά. Η ιδανική συχνότητα είναι κάθε μέρα όταν υπάρχει ωορρηξία για την καλύτερη ποιότητα και ταχύτητα του σπέρματος που συνεπάγεται και μεγαλύτερες πιθανότητας για την ακριβή συνάντηση του ωαρίου με το πιο δυνατό σπερματοζωάριο. Αποτελεί πλέον επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι οι συχνές εκσπερματίσεις ανανεώνουν και καθαρίζουν το σπέρμα σε αντίθεση με τον μύθο ότι δυναμώνει και ενισχύεται όταν παραμένει περισσότερες μέρες αποθηκευμένο.

Υιοθετήστε καλές υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Ενυδατώστε τον οργανισμό σας με πολύ νερό και προσφέρετε στο σώμα σας πολύτιμες βιταμίνες με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Οι υπερβολές στο αλάτι και τη ζάχαρη μπορεί να περιοριστούν πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να θυμάστε ότι δεν χρειάζονται ακρότητες, αλλά μόνο μια ισορροπημένη διατροφή που θα σας χαρίσει ενέργεια και θα καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα.

Περιορίστε τις ανθυγιεινές συνήθειες

Είναι αυτονόητο ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση αυξημένων ποσοτήτων αλκοόλ, επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα, οπότε ο περιορισμός τους ή ακόμα καλύτερα η διακοπή τους, σίγουρα βελτιώνουν τις συνθήκες γονιμοποίησης.

Άσκηση

Η σωματική άσκηση επιδρά θετικά ακόμη και στη γονιμότητα. Άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής έχουν μικρότερες πιθανότητες σύλληψης σε σχέση με πιο δραστήρια άτομα. Δεν χρειάζονται όμως υπερβολές, καθώς πολύ υψηλής έντασης γυμναστική μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Διατηρήστε ένα ιδανικό βάρος

Εάν είστε υπέρβαρη, ιδιαίτερα δε αν αυτό συνδυάζεται και µε διαταραχές στον κύκλο σας, θα πρέπει να συζητήσετε µε τον γιατρό σας τη διατροφή σας και την απώλεια σωματικού βάρους. Είναι σημαντικό να έχετε όσο γίνεται ένα ιδανικό βάρος πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενδεχομένως ο γιατρός σας να ζητήσει επιπλέον ιατρικές εξετάσεις ορμονών, θυρεοειδούς και σακχάρου.

Επίσης, πάρα πολύ αδύνατες γυναίκες μπορεί να έχουν προβλήματα υπογονιµότητας, επειδή συχνά παρουσιάζονται διαταραχές που επηρεάζουν την ωορρηξία και τον φυσιολογικό κύκλο.

«Τα ζευγάρια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απόκτηση παιδιού είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο και αν στο δρόμο τους συναντήσουν κάποιες δυσκολίες όπως συμβαίνει με το 10-15% των ζευγαριών παγκοσμίως, υπάρχουν πλέον λύσεις που ξεπερνούν ακόμα και τα πιο πολυσύνθετα προβλήματα», καταλήγει ο κ. Β. Κουφομιχαήλ.

*Ο Βασίλειος Γ. Κουφομιχαήλ είναι Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Msc. Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (Επιστημονικός συνεργάτης ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ) και Διευθυντής του Τμήματος Ουρογυναικολογίας και Αισθητικής Γυναικολογίας του Μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Πέντε τροφές που ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα

Ένας άνδρας εξηγεί γιατί σταμάτησε να κάνει σεξ για έναν χρόνο

Πράσινο αλάτι: Και όμως υπάρχει – Ποια τα οφέλη του