Υγεία

Τι πρέπει να τρώει το παιδί για να ψηλώσει

child-height.jpg

Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικόςπαράγοντας που καθορίζει την ανάπτυξη ενός παιδιού καθώς, πέρα από ενέργεια, εφοδιάζει τον οργανισμότου και με απαραίτητα θρεπτικάσυστατικά, τα οποία εμπλέκονται στη σωστή λειτουργία και την ανάπτυξη όλων των συστημάτων του οργανισμού (π.χ. μυοσκελετικό, νευρικό, κ.α.). Έτσι, μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D και οι φυτικές ίνες, αποτελεί τη βάση για μια σωστή ανάπτυξη.

Τα γονίδια λένε πως για κάθε άνθρωπο υπάρχει ένα ελάχιστο και ένα μέγιστο ύψος στο οποίο μπορεί να φτάσει ως ενήλικας. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο «χτίσιμο» ενός γερού σκελετού. Το ασβέστιο αποτελεί το κύριο δομικό συστατικό των οστών. Η κύρια πηγή ασβεστίου για τον οργανισμό μας είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά, ενώ σημαντικές ποσότητες μπορούμε να πάρουμε και από άλλες τροφές (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο και μπρόκολο).

Για να απορροφηθεί το ασβέστιο από τον οργανισμό μας χρειάζεται και επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D. Το περίπου 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από την έκθεσή μας στον ήλιο, ενώ το υπόλοιπο 10% το προσλαμβάνουμε από τις τροφές που την περιέχουν (συκώτι, διάφορα ψάρια, ο κρόκος αυγού). Μπορεί να ζούμε σε μία χώρα που μας «βλέπει» ο ήλιος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όμως τα αποτελέσματα μελετών δείχνουν πως οι μεσογειακοί λαοί, έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης και ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Το 2008, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής διπλασίασε  την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης D για τα παιδιά από 200 UI σε 400UΙ, ωστόσο, έρευνες αναφέρουν πως μεγάλο ποσοστό των παιδιών και των εφήβων δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους στη βιταμίνη αυτή.

Επιλέγοντας, φυσικά, τροφές πλούσιες στα θρεπτικά αυτά συστατικά, τις οποίες μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινή διατροφή του παιδιού σας. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως, η βιομηχανία τροφίμων έχει πλέον εμπλουτίσει τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά, όπως τα παιδικά δημητριακά, με σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D, ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών τους στα συστατικά αυτά, μέσα από καθημερινές συνήθειες, ακόμη κι όταν η ηλιοφάνεια είναι χαμηλή.

Φροντίστε για το βάρος του

Το σωματικό ενός παιδιού, αποτελεί μέρος της υγιούς ανάπτυξής του και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του κατά την ενήλικη ζωή. Έρευνες δείχνουν πως ένα παχύσαρκο παιδί έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκο και ως ενήλικας. Για το λόγο αυτό η υγιής αύξηση του σωματικού βάρους ενός παιδιού θα πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο στόχο κατά την ανάπτυξή του.

Η πρόσληψη φυτικών ινών καθημερινά φαίνεται να συμβάλλει στην επίτευξη ενός υγιούς βάρους, καθώς ρυθμίζει καλύτερα την όρεξη. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και του εντέρου, προστατεύοντας από την εμφάνιση ασθενειών μακροπρόθεσμα. Τα προϊόντα ολικής άλεσης όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια αποτελούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Προσοχή στα «έτοιμα» φαγητά: Tα έτοιμα φαγητά (fast-food) είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες, και μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, όταν δεν καταναλώνονται με μέτρο . Ταυτόχρονα, η αντικατάσταση άλλων τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά με τέτοιες τροφές μπορεί να οδηγήσει και στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Όπως ισχύει με οποιοδήποτε συστατικό της διατροφής μας, έτσι και η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης δε συστήνεται για τα παιδιά. Στις νεαρές αυτές ηλικίες, τόσο η ζάχαρη, όσο και τα πρόσθετα σάκχαρα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, στα πλαίσια μία ισορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου σωματικά τρόπου ζωής.

Αντίστοιχα, υπό έλεγχο πρέπει να έχουμε και την κατανάλωση νατρίου, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα (μελέτη GRECO που πραγματοποιήθηκε σε 4580 παιδιών ηλικίας 10-12 ετών) δείχνουν ότι σχεδόν το 25% των παιδιών στην Ελλάδα καταναλώνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου από τις συνιστώμενες, γεγονός που σχετίζεται με υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνουν τα παιδιά σας, προκειμένου να ελέγχετε τις ποσότητες νατρίου και σακχάρων που περιέχουν. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε πολλά παιδικά τρόφιμα, όπως παιδικά δημητριακά ολικής άλεσης, που περιλαμβάνουν μικρότερες ποσότητες νατρίου και σακχάρων.

Πηγή: Boro.gr

Υγεία

Κολχικίνη: Το νέο «όπλο» κατά του κορωνοϊού

κορωνοιος

Νέα ελπίδα έφερε η ένταξη της κολχικίνης στα «όπλα» που διαθέτει η Ελλάδα έναντι του κορωνοϊού.

Το «πράσινο φως» για να μπει η κολχικίνη στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με κορωνοϊό έδωσε το Σάββατο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα.

Η Επιτροπή αποφάσισε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, να συμπεριληφθεί το φάρμακο κολχικίνη για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου. Ωστόσο όπως επισήμανε «η χορήγηση θα γίνεται μετά από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορωνοϊό μοριακό τεστ».

Όπως επισημαίνει ο κ. Γαργαλιάνος η καναδική μελέτη επιβεβαίωσε τις αρχικές διαπιστώσεις της ευρωπαϊκής μελέτης.

«Είδαμε καθαρά και σε αυτή τη μελέτη, σημαντική μείωση της ανάγκης για νοσηλεία σε ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο στο αρχικό στάδιο της νόσου, καλύτερη εξέλιξη της νόσου και περιορισμό της βαριάς νόσησης καθώς και μείωση της θνητότητας».

Πώς θα χορηγείται και σε ποιους

Η χορήγηση του φαρμάκου θα μπορεί να γίνει σε όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα.

Επίσης σε ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.

Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

Η χορήγηση της κολχικίνης, με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράποντας γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.

Η αντιφλεγμονώδης δράση της κολχικίνης ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, καθώς πρόκειται για ένα ασφαλές φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο που οι καρδιολόγοι χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων και στην περικαρδίτιδα.

Η θέση των ειδικών

Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, αλλά δεν είναι πανάκεια, τόνισε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, παθολόγος – λοιμωξιολόγος και διευθυντής της Παθολογικής - Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

«Έχουμε πια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο, κοντολογίς την εξέλιξη της νόσου σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, άτομα κάποιας ηλικίας ή άτομα νεότερα που έχουν κριτήριο συννοσηρότητας. Αυτό ξεκίνησε από την ιδέα του καθηγητή Σπύρου Δευτεραίου, καρδιολόγου, ο οποίος είχε εμπειρία στη χρήση της. Σχεδιάστηκε ένα μικρό πρωτόκολλο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και η κολχικίνη χορηγήθηκε ενδονοσοκομειακά αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλαμε συμπεράσματα» τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.

«Στον Καναδά δημοσιεύτηκε μια μελέτη του Montreal Heart Institute. Το Ινστιτούτο σχεδίασε εξωνοσοκομειακά μελέτη, τύφλα τυχαιοποιημένη μελέτη, συγκριτικά με εικονικό φάρμακο που ανακοινώθηκε μόλις χθες, κι έδειξε σημαντικά αποτελέσματα όσον άφορα τη μη ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, και τη μείωση θνητότητας, για πρώτη φορά το έχουμε αυτό, και προλαμβάνει την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του ασθενούς» εξήγησε ο καθηγητής.

Η μελέτη έδειξε ότι η περίπτωση μη εξέλιξης της νόσου μειώνεται κατά 25% συμπλήρωσε.

Η κολχικίνη δεν είναι πανάκεια, ξεκαθάρισε αλλά είναι οπωσδήποτε μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

«Θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Υπάρχουν αντενδείξεις, άνθρωποι που δεν μπορούν να την πάρουν, μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάρει το φάρμακο αυτό. Και πρέπει να έχει προσβληθεί από τον ιό, και να έχει πάρει το πρώτο 24ωρο ιδανικά, ή το πρώτο 48ωρο. Θέλει αξιολόγηση ο ασθενής» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο εθνικός συντονιστής της μελέτης για το φάρμακο της κολχικίνης, Σπύρος Δετυεραίος, υποστηρίζει πως πρόκειται για ελληνική πρωτοβουλία που αποτέλεσε σπίθα για την έναρξη και άλλων μελετών παγκοσμίως.

«Είναι ένα όπλο στη φαρέτρα ενάντια στον κορωνοϊό», είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε πως τα δεδομένα της μελέτης είναι εντυπωσιακά, καθώς η χορήγηση κολκιχίνη σε ασθενείς με κορωνοϊό ελαττώνει τη νοσηλεία κατά 25%, τη διασωλήνωση κατά 50% και τους θανάτους κατά 44%.

O καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος υπογράμμισε, πως πρόκειται για ένα φθηνό και διαθέσιμο φάρμακο φυτικής προέλευσης και πως υπάρχει η δυνατότητα χορήγησής του και στο σπίτι.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μετακινήσεις: Αλλάζουν τα όρια επιβατών από τη Δευτέρα

Ρωσία - κορωνοϊός: Σχεδόν 500 νέοι θάνατοι σε μία ημέρα

Κρήτη: Οριστικό λουκέτο σε επιχειρήσεις εστίασης