Υγεία

Η θεραπεία της άπνοιας ύπνου βελτιώνει και τα συμπτώματα κατάθλιψης

υπνος

Τα άτομα με άπνοια ύπνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης. Ωστόσο η θεραπεία συνεχούς θετικής διαρρινικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) για την αναπνευστική διαταραχή μπορεί να αμβλύνει και την κατάθλιψη, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Clinical Sleep Medicine, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Χιλμαν, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 293 άνδρες και γυναίκες που είχαν μόλις διαγνωστεί με άπνοια ύπνου. Σχεδόν το 73% έπασχε από κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας. Μάλιστα, όσο χειρότερη η άπνοια ύπνου, τόσο πιο σοβαρή η κατάθλιψη. 

Ωστόσο, μετά από τρεις μήνες μόνο το 4% των 228 ασθενών με άπνοια ύπνου που χρησιμοποιούσαν συσκευές συνεχούς θετικής διαρρινικής πίεσης αεραγωγών (CPAP), κατά μέσο όρο πέντε ώρες καθημερινά, εξακολουθούσαν να έχουν κλινικά σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης. 

Κι ενώ στην αρχή της έρευνας, 41 ασθενείς είχαν αναφέρει ότι σκέπτονταν να κάνουν καλό στον εαυτό τους ή θα ήταν καλύτερο να πεθάνουν, μετά από τρεις μήνες θεραπείας CPAP κανείς εξ αυτών δεν έκανε αυτοκτονικές σκέψεις. 

«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου συντελεί σε ουσιαστική βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Η μελέτη αναδεικνύει την άπνοια ύπνου ως μια ελλιπώς διαγνωσμένη πάθηση, που πολλές φορές λανθασμένα θεωρείται κατάθλιψη» σημειώνει ο Δρ Χιλμαν. 

Ο ερευνητής προτείνει λοιπόν τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης να ελέγχονται για τυχόν άπνοια ύπνου, αφού πρόκειται για μια πάθηση που αυξάνει καθοριστικά τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου ΙΙ, εγκεφαλικού επεισοδίου και φυσικά κατάθλιψης. 
in.gr

Υγεία

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Pfizer και Moderna ξεκινούν τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 5-11 ετών

εμβολιασμος παιδια

Κλινικές δοκιμές σε παιδιά ηλικίας πέντε έως έντεκα ετών ξεκίνησαν οι εταιρείες Pfizer και Moderna, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times».

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έρχεται ύστερα από αίτημα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η παρότρυνση για τις κλινικές δοκιμές στην ηλικιακή αυτή κατηγορία γίνεται για να βοηθήσει στον εντοπισμό περιπτώσεων σπάνιας καρδιακής φλεγμονής που έχουν παρουσιαστεί σε άτομα κάτω των 30 ετών τα οποία έχουν πλήρως εμβολιαστεί (έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου Covid).

Σε δηλώσεις της στον ιστότοπο «CNET», η εταιρεία Pfizer παραδέχτηκε ότι ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών στις 8 Ιουνίου και σε παιδιά κάτω των 5 ετών στις 21 Ιουνίου.

Η μελέτη περιλαμβάνει έως και 4.500 συμμετέχοντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Φινλανδία, την Πολωνία και την Ισπανία , σύμφωνα με τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό .

Τα αρχικά αποτελέσματα για την ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 ετών αναμένονται τον Σεπτέμβριο και τα δεδομένα για παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών, καθώς και 6 μηνών έως 2 ετών, προς το τέλος του έτους.

Η Moderna άρχισε να συγκεντρώνει εθελοντές της ηλικιακής αυτής κατηγορίας τον περασμένο Μάρτιο και επιβεβαίωσε στον ιστότοπο CNET ότι ξεκινά τις κλινικές δοκιμές σε παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna κατά της COVID για παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Όταν ξεκίνησαν οι μελέτες, οι δύο εταιρείες Pfizer και η Moderna συμπεριέλαβαν τρεις χιλιάδες παιδιά, ηλικίας από 5 έως 11 ετών.

Ωστόσο, οι εταιρείες καλούνται τώρα να διπλασιάσουν τον αριθμό των συμμετεχόντων, όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κουτσούμπας κατά Κεραμέως: Το νομοσχέδιο θα φέρει πραγματικά εκπαιδευτικό Μεσαίωνα

Με self test θα ταξιδεύουν προς τα νησιά οι επιβάτες από 12 έως 17 ετών

Κεραμέως: «Το σχολείο που θα ανοίξει το Σεπτέμβριο δεν θα είναι το ίδιο»