Υγεία

Εντόπισαν τους... "υπεύθυνους" για την ξηροφθαλμία

ξηροφθαλμία

Για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες συνδέουν ευθέως την ξηροφθαλμία με εποχιακούς αλλεργιογόνους παράγοντες καθώς επιβεβαίωσαν ότι η έξαρση των περιπτώσεων της συγκεκριμένης πάθησης συμβαδίζει υπόπτως με την ανοιξιάτικη… «κίτρινη γιορτή» της γύρης.  

Η νέα οφθαλμολογική έρευνα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι καταδεικνύει την επιβεβαιωμένη και επισήμως πλέον σχέση της αύξησης των περιστατικών ξηροφθαλμίας με την… πανταχού παρούσα, τέτοια εποχή, γύρη. Αυτή, λένε, είναι ο κύριος ένοχος για τα κόκκινα, ερεθισμένα μάτια που «καίνε» και κλαίνε και κάνουν την καθημερινή ζωή πολλών ανθρώπων μαρτύριο αντί να χαίρονται την Άνοιξη όπως οι υπόλοιποι. 
 
Η ξηροφθαλμία επηρεάζει μία στις πέντε γυναίκες και έναν στους δέκα άνδρες αλλά μέχρι σήμερα αλλεργιογόνοι παράγοντες και ξηροφθαλμία θεωρούντο δύο ξεχωριστά πράγματα. Σύμφωνα με την σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης της Αμερικανικής Οφθαλμολογικής Εταιρίας Ophthalmology, η άμεση σύνδεση τώρα των δύο σημαίνει ότι οι πάσχοντες μπορούν να προφυλαχτούν από την εαρινή επίθεση της αλλεργίας χρησιμοποιώντας εκτός από λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες (τεχνητά δάκρυα) και ειδικά γυαλιά όταν ασχολούνται με εποχιακές εργασίες στον κήπο ή ειδικά φίλτρα μέσα στο σπίτι –για τις πιο βαριές περιπτώσεις. 
 
Η στατιστική κορύφωση των περιστατικών ξηροφθαλμίας όμως δεν παρατηρείται μόνο την Άνοιξη αλλά και κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς η σκόνη και η ξηρή ατμόσφαιρα σε εσωτερικούς χώρους πλήττουν ξανά τους πιο ευαίσθητους. Αμερικανοί ειδικοί επισημαίνουν ότι ο συσχετισμός της ξηροφθαλμίας με διάφορες εποχές θα βοηθήσει περισσότερο γιατρούς και πάσχοντες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα συμπτώματα ανάλογα με την εποχή του χρόνου. 

​πηγή: iatropedia.gr

Υγεία

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Pfizer και Moderna ξεκινούν τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 5-11 ετών

εμβολιασμος παιδια

Κλινικές δοκιμές σε παιδιά ηλικίας πέντε έως έντεκα ετών ξεκίνησαν οι εταιρείες Pfizer και Moderna, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times».

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έρχεται ύστερα από αίτημα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η παρότρυνση για τις κλινικές δοκιμές στην ηλικιακή αυτή κατηγορία γίνεται για να βοηθήσει στον εντοπισμό περιπτώσεων σπάνιας καρδιακής φλεγμονής που έχουν παρουσιαστεί σε άτομα κάτω των 30 ετών τα οποία έχουν πλήρως εμβολιαστεί (έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου Covid).

Σε δηλώσεις της στον ιστότοπο «CNET», η εταιρεία Pfizer παραδέχτηκε ότι ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών στις 8 Ιουνίου και σε παιδιά κάτω των 5 ετών στις 21 Ιουνίου.

Η μελέτη περιλαμβάνει έως και 4.500 συμμετέχοντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Φινλανδία, την Πολωνία και την Ισπανία , σύμφωνα με τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό .

Τα αρχικά αποτελέσματα για την ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 ετών αναμένονται τον Σεπτέμβριο και τα δεδομένα για παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών, καθώς και 6 μηνών έως 2 ετών, προς το τέλος του έτους.

Η Moderna άρχισε να συγκεντρώνει εθελοντές της ηλικιακής αυτής κατηγορίας τον περασμένο Μάρτιο και επιβεβαίωσε στον ιστότοπο CNET ότι ξεκινά τις κλινικές δοκιμές σε παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna κατά της COVID για παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών.

Όταν ξεκίνησαν οι μελέτες, οι δύο εταιρείες Pfizer και η Moderna συμπεριέλαβαν τρεις χιλιάδες παιδιά, ηλικίας από 5 έως 11 ετών.

Ωστόσο, οι εταιρείες καλούνται τώρα να διπλασιάσουν τον αριθμό των συμμετεχόντων, όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κουτσούμπας κατά Κεραμέως: Το νομοσχέδιο θα φέρει πραγματικά εκπαιδευτικό Μεσαίωνα

Με self test θα ταξιδεύουν προς τα νησιά οι επιβάτες από 12 έως 17 ετών

Κεραμέως: «Το σχολείο που θα ανοίξει το Σεπτέμβριο δεν θα είναι το ίδιο»