Υγεία

Γιατί το Πάσχα "αυξάνει" τα εμφράγματα - Η εκδίκηση των λιπαρών

avga_tsoureki.jpg

Σημαντική αύξηση των εμφραγμάτων καταγράφεται κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα. Όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας αυτό συμβαίνει διότι η υπερβολική κατανάλωση τόσο μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών που περιέχει η μαγειρίτσα αργά το βράδυ και ακόμη περισσότερο μετά από νηστεία, προκαλεί αιφνίδιο έμφραγμα

Χαρακτηριστικό είναι, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Τούσουλης, καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ότι «οι κλίνες στα νοσοκομεία γεμίζουν μερικές ημέρες αργότερα και όχι την Κυριακή του Πάσχα, καθώς το 70% των εμφραγμάτων συμβαίνουν στην περιφέρεια, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι για να γιορτάσουν το Πάσχα». 

Δεν είναι όμως μόνο οι καρδιολογικές μονάδες που γεμίζουν αυτές τις ημέρες, αλλά και οι πνευμονολογικές, καθώς οι υπερβολική ποσότητα από το αλάτι που καταναλώνουμε, προκαλεί πνευμονικό οίδημα σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. 

«Μάλιστα, το πνευμονικό οίδημα είναι πιο ύπουλο, καθώς η κατακράτηση του αλατιού εκδηλώνει τη νόσο δύο ημέρες αργότερα. Γι΄αυτό και όσοι εκδηλώσουν δύσπνοια την επόμενη ημέρα, θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουν τον γιατρό τους», εξηγεί ο κ. Γιώργος Ανδρικόπουλος, διευθυντής καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. 

 

Υγεία

Πηγή μικροβίων το μούσι

μούσι

Το μούσι είναι εκείνο το σημείο του ανδρικού σώματος όπου μπορεί να φωλιάσουν από τροφές μέχρι και μικρόβια, ιοί όπως ο ιός του έρπητα και μύκητες.

Μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι στο μούσι μπορεί να κρύβονται περισσότερα μικρόβια από ότι στο τρίχωμα του σκύλου. Άρα η περιποίηση και η υγιεινή της γενειάδας πρέπει να είναι καθημερινή συνήθεια.

«Είναι δύο οι λέξεις που πρέπει να θυμόμαστε όταν έχουμε γενειάδα. Η καθαριότητα και η ενυδάτωση», συμβουλεύει ο κουρέας, Γιώργος Καβαρντίνος.

Επειδή όμως είναι το μούσι δεν πρέπει να είναι μόνο καθαρό, αλλά πρέπει να φαίνεται και ωραίο, πάμε να δούμε τι περιλαμβάνει η περιποίησή του.

Χρησιμοποιήστε ειδικό σαμπουάν κάνοντας πλούσιο αφρό.

Ξεπλένετε  και στεγνώστε  καλά με μία πετσέτα και στη συνέχεια με πιστολάκι σε μέτρια θερμοκρασία.

Χτενίστε το μούσι σας με κάθετη φορά με ειδική χτένα.

Χρησιμοποιήστε ενυδατικό λάδι ανάλογα με την ποσότητα των τριχών, μία σταγόνα για γένια λίγων ημερών είναι αρκετή.

Χρησιμοποιείστε ξανά τη βούρτσα για να εισχωρήσουν τα έλαια στην τρίχα.

 

Διαβάστε επίσης:

Ασπιρίνη: Αλλαγή δεδομένων στη χορήγηση για άτομα υψηλού κινδύνου

Καρκίνος Mαστού: Οι καρποί που μειώνουν κατά 52% τον κίνδυνο υποτροπής

ESPA BANNER