Υγεία

Γιατί να τρώτε δημητριακά ολικής άλεσης

δημητριακά

Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε σε περισσότερο ποσοστό από τα επεξεργασμένα σιτηρά. Ο λόγος;

Ο φλοιός του κόκκου του σιταριού που συγκρατεί πάνω του όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνεται στο τελικό προϊόν με την διαδικασία ολικής άλεσης.
 

  • ​Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε σε περισσότερο ποσοστό από τα επεξεργασμένα σιτηρά. Ο λόγος; Ο φλοιός του κόκκου του σιταριού που συγκρατεί πάνω του όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνεται στο τελικό προϊόν με την διαδικασία ολικής άλεσης.
  • Είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο που βοηθούν για μεγαλύτερη δύναμη, αντοχή και θωράκιση του ανοσοποιητικού. Συγκεκριμένα, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι η μεγαλύτερη φυτική πηγή σιδήρου και επειδή είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, συμβολή του στην επάρκεια σιδήρου θεωρείται σημαντική.
  • Αποτελούν πηγή φυτικών ινών και φυτοθρεπτικών συστατικών. Με τον όρο φυτοθρεπτικά συστατικά εννοούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που τρέφουν το ίδιο το φυτό και κατ'επέκταση και εμάς που τα καταναλώνουμε. Σίγουρα όμως αναγνωρίζετε τις φυτικές ίνες που τόσο βοηθάνε την ομαλή πεπτική λειτουργία!
  • Έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι το σελήνιο και τα δημητριακά ολικής έχουν πολλαπλάσιο σελήνιο σε σχέση με τα πλήρως επεξεργασμένα σιτηρά.
  • Περιέχουν υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και επιδρούν θετικά στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Πρακτικά δηλαδή οι φυτικές ίνες αλλά και η ίδια η μορφή των υδατανθράκων καθυστερεί την διαδικασία πέψης και απορρόφησης και έτσι δίνει το χρόνο στον οργανισμό να ανταποκριθεί καλύτερα.
  • Συμβάλλουν στο αίσθημα της πληρότητας και αποτρέπουν την υπερκατανάλωση τροφής. Και πάλι γι'αυτό υπεύθυνες είναι οι φυτικές ίνες. Μαζί με κάποιο υγρό στοιχεία (πχ γάλα στα δημητριακά του πρωινού σας) οι φυτικές ίνες διαστέλλονται και δίνουν το σήμα στο στομάχι ότι έχει χορτάσει.
  • Βοηθούν στη διαδικασία της πέψης και στην τακτική κινητικότητα του εντέρου, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
  • Μειώνουν τα χρόνια νοσήματα. Κυρίως, λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο για: καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και διάφορες μορφές καρκίνου.
  • Είναι ένας σημαντικός δείκτης υγιεινού τρόπου ζωής. Έρευνες έχουν δείξει δηλαδή ότι όσοι προτιμούν δημητριακά ολικής άλεσης συνήθως ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και το βάρος τους είναι φυσιολογικό.
  •  Μπορούν να ενταχθούν με πολλούς τρόπους στη διατροφή. Υπάρχει ποικιλία ισορροπημένων συνταγών με φρούτα ή σοκολάτα ακόμη ενώ μπορεί κανείς να τα καταναλώσει στο    πρωινό του αλλά και σε ένα smoothie ή ως σνακ, με γάλα ή γιαούρτι ή ακόμη και συνταγές να δημιουργήσει από αυτά. 

πηγή: medNutrition.gr

Υγεία

Βοστώνη: Έλληνας καρδιολόγος ανακαλύπτει νέα μέθοδο αντιμετώπισης της στεφανιαίας νόσου

στεφανιαία νόσο

Σε δύο εξαιρετικές καινοτομίες που συμβάλλουν στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου προέβη ο Γιάννης Χατζησήσης, επεμβατικός καρδιολόγος και καθηγητής καρδιολογίας στην Βοστώνη.

 

 

 

Όπως εξήγησε στην «Κοινωνία Ώρα ΜΕGA», ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με εταιρεία «αναπτύξαμε ένα στεντ για το στέλεχος, το κεντρικό τμήμα των αρτηριών της καρδιάς που δίνει αίμα στα 2/3 του καρδιακού μου. Πρόκειται για ένα στεντ σχεδιασμένο να κρατά την αρτηρία πιο ανοικτή και να εξασφαλίζει καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα.Είναι το πρώτο στεντ που είναι φτιαγμένο για ένα ειδικό τμήμα της καρδιάς».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηζήση, ήδη, σε δύο γυναίκες 60 ετών στις ΗΠΑ, έγινε εμφύτευση του συγκεκριμένου στεντ.

Η άλλη καινοτομία που έχει θεμελιώσει ο κ. Χατζηζήσης με την ομάδα του, είναι ότι πριν την εμφύτευση των στεντ, πραγματοποιεί ηλεκτρονική προσομοίωση της διαδικασίας, με τα στοιχεία του ασθενούς.

«Σχεδιάζουμε διάφορα σενάρια και προσχεδιάζουμε την επέμβαση, ποια τεχνική μπορούμε να εφαρμόσουμε για να είναι η βέλτιστη για τον ασθενή, ποιο στεντ ακριβώς χρειάζεται κλπ» δήλωσε χαρακακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοφτερίδης στο Ράδιο Κρήτη: Lockdown στο Ηράκλειο όπως τον Μάρτιο

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά - Τι φοβούνται οι ειδικοί