Υγεία

Αυτές είναι οι κακές συνήθειες που μας γερνούν πρόωρα

kapnisma.jpg

Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός. Ωστόσο, δεν θα ήταν καλύτερα ο αριθμός να μικραίνει αντί να μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου;

Η γήρανση συχνά συνδέεται με καρδιακή νόσο, απώλεια μνήμης και αρθρίτιδα. Ενώ δεν υπάρχει ελιξίριο για αιώνια νεότητα, η αποφυγή ορισμένων ανθυγιεινών συνηθειών μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε νεότερος στην ώριμη ηλικία.

Ο Raymond Francis, συγγραφέας και ειδικός στη διατήρηση της υγείας, είναι 77 ετών. Ωστόσο, εξέταση Doppler δείχνει ότι οι αρτηρίες του έχουν βιολογική ηλικία 25 ετών.

‘Hλιος

Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Εκτός του ότι προκαλεί ρυτίδες η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να οδηγήσει σε μελάνωμα και άλλα είδη καρκίνου του δέρματος.

Προστατεύστε το πρόσωπό σας και το σώμα σας από μη απαραίτητη σωματική γήρανση εφαρμόζοντας αντηλιακό όλη την ημέρα.

Ανθυγιεινή διατροφή

Ακόμα και αν έχετε το πιο όμορφο δέρμα στον κόσμο μπορεί να είστε γερασμένος μέσα σας, σύμφωνα με την συγγραφέα και δημοσιογράφο Lauren Kessler. 

Η Kessler και ο Francis τονίζουν τη σημασία της αποφυγής κατεργασμένων τροφών.

Οι κατεργασμένες τροφές έχουν χαμηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών και υψηλά σε τοξίνες-δυο από τα πιο κοινά αίτια όλων των νόσων, δήλωσε ο Francis.

Δοκιμάστε αντ’ αυτού να αποθηκεύσετε στην κουζίνα σας φρέσκες τροφές που είναι υψηλές σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Β12.
Το να ξοδέψετε εκατοντάδες δολάρια σε ασυνήθιστες σουπερτροφές ή συμπληρώματα δεν είναι αναγκαίο όταν μπορείτε να πάρετε τις ίδιες θρεπτικές ουσίες από ένα πορτοκάλι ή ένα κομμάτι σολομό, δήλωσε η Kessler.

‘Ελλειψη δραστηριότητας

Η άσκηση μπορεί να ωφελήσει το σωματικό βάρος και τα επίπεδα ενέργειας. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη δραστηριότητα των μυών και του εγκεφάλου, δήλωσε η Kessler.

Η επίσκεψη στο γυμναστήριο για μια ώρα την ημέρα είναι καλή αρχή, αλλά ο Kessler είναι υπέρμαχος της ενσωμάτωσης της άσκησης στη ζωή σας συνολικά.

Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα συναντηθείτε με φίλους ή συναδέλφους προσπαθήστε να πάτε για ένα σπορ αντί να συναντηθείτε για φαγητό. Το ίδιο επίπεδο κοινωνικοποίησης μπορεί να επιτευχθεί με πιο υγιεινούς τρόπους.

Τοξίνες

Κλειδί για τη διατήρηση της υγείας είναι να γνωρίζουμε πώς να κρατάμε ένα κύτταρο υγιές, δήλωσε ο Francis.

Για να το πετύχουμε πρέπει να κρατήσουμε το κύτταρο ελεύθερο από τοξίνες που μπορούν να παρεμβληθούν με τη λειτουργία του.
Τοξίνες βρίσκονται παντού. Ιδιαίτερα προσπαθήστε να αποφύγετε βαριά μέταλλα όπως μόλυβδο και υδράργυρο, καθώς και το BPA.
Η γνώση αυτού που πρέπει να προσέξετε και τις μάρκες που θα πρέπει να αποφύγετε μπορεί να μειώσει πολύ την πρόσληψη τοξινών.

‘Ελλειψη ύπνου

Ο οργανισμός σας είναι σύστημα αυτοεπανόρθωσης και θα επιδιορθώσει τη βλάβη που υπέστη την ημέρα, καθώς κοιμάστε, δήλωσε ο Francis.
Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται για 7 έως 9 ώρες κάθε νύχτα, σύμφωνα με το National Sleep Foundation. 
Υπάρχει διαφορά, ωστόσο, μεταξύ του να ξαπλώνει και του να κοιμάται κάποιος.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα προκαλεί πρόωρη γήρανση αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για παθήσεις, όπως καρδιοπάθεια και καρκίνο του πνεύμονα.
Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να έχει επίσης αρνητικές συνέπειες στην υγεία.
Ο ρυθμός με τον οποίο γερνάτε βρίσκεται στα χέρια σας. Οι μικρές υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση.
Η Kessler δήλωσε ότι τα τελευταία νέα είναι ότι το πώς γερνάμε οφείλεται κατά 30% σε γενετικούς λόγους και κατά 70% στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής.

πηγή: iatronet.gr
 

Υγεία

Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει 50 τύπους καρκίνου πριν από την εμφάνιση ενδείξεων ή συμπτωμάτων

Καρκίνος

Έτοιμο για χρήση από τα εθνικά συστήματα υγείας είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες που το ανέπτυξαν ένα νέο, απλό τεστ αίματος, που μπορεί να ανιχνεύσει με ικανοποιητικό ποσοστό ακρίβειας πάνω από 50 τύπους καρκίνου πριν την εμφάνιση κλινικών ενδείξεων ή συμπτωμάτων του «σιωπηλού δολοφόνου» στον πάσχοντα.

Το τεστ αυτό, που θα δοκιμαστεί πιλοτικά από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας το φθινόπωρο, απευθύνεται σε άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, περιλαμβανομένων και ασθενών ηλικίας άνω των 50 ετών. Μπορεί να ανιχνεύσει πολλούς δυσδιάγνωστους τύπους καρκίνου σε πρώιμα στάδια, όπως εκείνο των ωοθηκών, του παγκρέατος, του οισοφάγου, της κεφαλής και ορισμένων τύπων καρκίνου του αίματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Annals of Oncology, δείχνουν ότι το τεστ αυτό ανιχνεύει με ακρίβεια καρκίνους συχνά προτού εμφανιστούν ενδείξεις ή συμπτώματα με πολύ χαμηλό ποσοστό λάθους. Το τεστ που ανέπτυξε η εταιρεία Grail, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, αναζητά χημικές αλλαγές σε τμήματα του cfDNA που διαρρέουν από όγκους στο κυκλοφορικό σύστημα κι έχει εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά ακρίβειας. Οι επιστήμονες ανέλυσαν την επίδοση του τεστ σε 2.823 καρινοπαθείς και 1.254 υγιή άτομα και όπως διαπίστωσαν ταυτοποίησε τον καρκίνο σε 51,5% των περιπτώσεων σε διάφορα στάδια της νόσου και έπεσε έξω μόλις στο 0,5% των περιπτώσεων.

«Ο πρώιμος εντοπισμός του καρκίνου, όταν η θεραπεία είναι πιθανότερο να είναι επιτυχημένη, είναι μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες που έχουμε για τη μείωση του φορτίου του καρκίνου. Αυτά τα δεδομένα υοπδεικνύουν ότι αν χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα screeining tests το τεστ διάγνωσης πολλαπλών καρκίνων μπορεί να έχει σημαντικότατη επίπτωση στην ανίχνευση του καρκίνου και σε τελική ανάλυση στην δημόσια υγεία», λέει ο δρ Έρικ Κλάιν, συντάκτης της έρευνας και πρόεδρος του Ουρολογικού και Νεφρολογικού Ινστιτούτου Glickman της Cleveland Clinic στις ΗΠΑ. Από την πλευρά του ο δρ Μάρκο Γκέρλινγκερ του Ινστιτούτου Καρκινικής Έρευνας του Λονδίνου πρόσθεσε: «αυτή η νέα μελέτη δείχνει εντυπωσιακά αποτελέσματα για ένα απλό τεστ αίματος, που μπορεί να ανιχνεύσει πολλούς τύπους καρκίνου. Τα εσφαλμένα θετικά αποτελέσματα είναι χαμηλά, πράγμα σημαντική για την αποφυγή λανθασμένων διαγνώσεων. Σε κάποιους από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου, όπως εκείνος των εντέρων ή των πνευμόνων, το τεστ εντόπισε ακόμη και πολύ μικρούς καρκίνους, σε στάδιο, όπου πολλοί εξ’ αυτών θα μπορούσαν να θεραπευτούν».

ειδησεις σημερα

Έμποροι Κρήτης: Ζητούν την ένταξη του λιανεμπορίου στα προγράμματα επανεκκίνησης

Κορωνοϊός: Δραματική έκκληση Αρναουτάκη μέσω του Ράδιο Κρήτη να εμβολιαστούν οι Κρητικοί

Τσεχία: Ισχυρός ανεμοστρόβιλος έσπειρε τον θάνατο (βίντεο)