Υγεία

Κοινωνία

Πόσο αθώο είναι το ροχαλητό στα παιδιά;

10765537_m.jpg

Ροχαλητό λέμε το θόρυβο της αναπνοής κατά τον ύπνο που προκαλείται από τη δόνηση των μαλακών ιστών λόγω κάποιου «φραγμού» στην ελεύθερη δίοδο του αέρα από τη μύτη μέχρι τους πνεύμονες.

Όταν ένα παιδί είναι κρυωμένο και είναι η μυτούλα του βουλωμένη είναι αναμενόμενο να ροχαλίζει. Όμως η αιτία του χρόνιου ροχαλητού στα παιδιά είναι σχεδόν πάντοτε τα διογκωμένα κρεατάκια ή οι διογκωμένες αμυγδαλές, ή και τα δύο! Πιο σπάνιος λόγος ροχαλητού στα παιδιά είναι η αλλεργική ρινίτιδα και ακόμα πιο σπάνιος η παχυσαρκία.

Όταν η απόφραξη γίνει πλήρης, τότε έχουμε τη προσωρινή διακοπή της αναπνοής, την υπνική άπνοια

Το ροχαλητό δεν είναι αθώο, ειδικά στα παιδιά.  Μειώνει την οξυγόνωση, το παιδί δυσκολεύεσαι να αναπνεύσει, ο ύπνος είναι ανήσυχος (συχνά με εφιάλτες) και το παιδί δεν ξεκουράζεται. Ως αποτέλεσμα την ημέρα το παιδί έχει υπνηλία, νευρικότητα, μείωση της συγκέντρωσης και της προσοχής έως και προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα). Το σημαντικότερο όμως είναι πως το παιδί δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά σωματικά (μικροκαμωμένο, αδύνατο), ούτε πνευματικά (μαθησιακές δυσκολίες).

Ο πιο συχνός Μύθος

«Το παιδί μου δεν ροχαλίζει πάντοτε και ούτε δυσκολεύεται να αναπνεύσει σε όλες τις θέσεις ύπνου» ή «Δεν κάνει το παιδί συνέχεια άπνοιες, κάποιες φορές μόνο».

Η Αλήθεια

Το παιδί σας δεν θα πρέπει να ροχαλίζει σχεδόν ποτέ και δεν πρέπει να δυσκολεύεται σε καμία στάση ύπνου. Και σίγουρα δεν πρέπει να κάνει άπνοιες, δηλαδή να σταματάει η αναπνοή του για κάποια δευτερόλεπτα ή να προσπαθεί να αναπνεύσει και να δυσκολεύεται. Κάθε παιδί που ροχαλίζει έχει κάτι που φράζει τη μύτη ή το βάθος του στόματος και πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο.

Τι να κάνετε

Παρατηρήστε αν το παιδί σας είναι ανήσυχο και δείχνει να αγωνίζεται να αναπνεύσει όταν κοιμάται, αν όταν τελικά καταφέρνει να αναπνεύσει, η εισπνοή είναι θορυβώδης, αν την ημέρα έχει υπνηλία και έλλειψη ζωντάνιας (δεν είναι αναγκαίο) και αν έχει συχνά κρυολογήματα, ωτίτιδες ή αμυγδαλίτιδες. Επισκεφθείτε έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, είναι ο μόνος που μπορεί να σας βοηθήσει σε κάθε περιστατικό ροχαλητού, αφού κάθε ροχαλητό προκαλείται σε κάποιο σημείο πιο ψηλά από τους πνεύμονες και την τραχεία!

Το παιδί που ροχαλίζει και δεν κοιμάται καλά, είναι συνέχεια κουρασμένο και δεν αποδίδει στο σχολείο

Τι να μην κάνετε

Μη θεωρήστε πως το ροχαλητό του παιδιού είναι αθώο ή …χαριτωμένο! Όχι μόνο δεν είναι αλλά μπορεί να προκαλέσει μόνιμες διαταραχές της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης και να κάνει τη ζωή του παιδιού και του γονέα δύσκολη, χωρίς λόγο. Μη χρονοτριβείτε, μην περιμένετε να περάσει μόνο του. Το παιδί σας χρειάζεται ιατρική βοήθεια από Ωτορινολαρυγγολόγο.

Οι άπνοιες σχετίζονται με μαθησιακά προβλήματα και μειωμένη πνευματική και σωματική ανάπτυξη

 Τι κάνουμε εμείς

Εξετάζουμε με προσοχή το παιδί με ειδικό ενδοσκόπιο για παιδιά και δείχνουμε στον γονέα το ακριβές σημείο που προκαλεί την απόφραξη και ανάλογα με τα ευρήματα καταστρώνουμε την στρατηγική μας. Αν απαιτηθεί αδενοτομή ή αμυγδαλεκτομή, γίνετε ιδανικά με το τέλος της σχολικής περιόδου.

Πηγή: blog.nowdoctor.gr

 

Υγεία

Κορωνοϊός και διαβήτης: Πώς συνδέονται

σακχαρωδης διαβητης

Δύο πρόσφατες μελέτες από την Αμερική που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism (Tang et al. Cell Metab 2021, Wu et al. Cell Metab 2021) επιβεβαιώνουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 δρα βλαπτικά στα κύτταρα του σώματος που παράγουν ινσουλίνη. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Καζάκου και Ασημίνα Μητράκου (Καθηγήτρια) συνοψίζουν τα δεδομένα των μελετών.

Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (ΣΔΤ1) εμφανίζεται όταν τα β-κύτταρα του παγκρέατος δεν εκκρίνουν αρκετή ινσουλίνη, ώστε ο οργανισμός να μεταβολίσει τη γλυκόζη. Εξαιτίας αυτής της ανεπάρκειας ινσουλίνης τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν. Αρχικές μελέτες στο εργαστήριο είχαν υποδείξει ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει τα ανθρώπινα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη (Yang L et al, Cell Stem Cell 2020). Έδειξαν επίσης ότι ο ιός έχει τη δυνατότητα να αναπαράγεται στα β-κύτταρα, να κάνει αντίγραφα του εαυτού του και να μολύνει και άλλα κύτταρα (Μuller JA et al, Nat Metab 2021).

Oι δύο πρόσφατες μελέτες βασίστηκαν σε αυτά τα δεδομένα για να ανακαλύψουν περισσότερα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ COVID-19 και διαβήτη. Και οι δυο μελέτες επιβεβαίωσαν τη λοίμωξη από κορωνοiό των β-παγκρεατικών κυττάρων σε δείγματα αυτοψίας από άτομα που κατέληξαν από COVID-19, καθώς βρήκαν σημάδια του ιού και στα β-κύτταρα και σε άλλα παγκρεατικά κύτταρα από ιστό των θανόντων. Tα νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο κορονοiός επιλεκτικά μολύνει τα β-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Τα β-κύτταρα και άλλα κύτταρα στον ανθρώπινο οργανισμό εκφράζουν πρωτεΐνες όπως ΑCE2, TMPRSS2 και ΝRP1, οι οποίες αποτελούν τους υποδοχείς για την είσοδο του κορωνοiου και την ακόλουθη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων.

Τα νέα ευρήματα επίσης δείχνουν ότι η λοίμωξη από κορονοiό αλλάζει τη λειτουργία των νησιδίων του παγκρέατος, του παγκρεατικού ιστού δηλαδή του ιστού που περιέχει τα β-κύτταρα. Και οι δυο μελέτες φέρουν δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η λοίμωξη COVID-19 οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή και έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Επιπλέον, η ομάδα του Wu βρήκε ότι η λοίμωξη COVID-19 οδηγεί απευθείας στο θάνατο σημαντικού αριθμού β-κυττάρων και ότι πιθανόν αυτό μπορεί να αποφευχθεί αδρανοποιώντας την πρωτεΐνη NRP1.

Eκτός της απώλειας των β-κυττάρων ο ιός φαίνεται να αλλάζει και την πορεία όσων β-κυττάρων επιβιώνουν. Οι μελέτες έδειξαν ότι τα β-κύτταρα που επιβιώνουν αποδιαφοροποιούνται και επαναπρογραμματίζονται, έτσι ώστε να παράγουν λιγότερη ινσουλίνη και περισσότερη γλυκαγόνη, μια ορμόνη η οποία οδηγεί στη διάσπαση του γλυκογόνου στο ήπαρ σε γλυκόζηοδηγώντας σε υπεργλυκαιμία. Επίσης τα συγκεκριμένα κύτταρα φάνηκε να παράγουν αυξημένα επίπεδα ενός ενζύμου πέψης που ονομάζεται Θρυψίνη 1.

Τα αποτελέσματα αυτής της αποδιαφοροποίησης των β-κυττάρων δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα, αλλά πιθανόν επιδεινώνουν την ανεπάρκεια ινσουλίνης και αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Περισσότερες μελέτες χρειάζονται για να γίνει κατανοητό πώς ο ιός SARS-C0V-2 επιδρά στο πάγκρεας και ποιο ρόλο διαδραματίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εκτός των άλλων, οι συγκεκριμένες μελέτες υπενθυμίζουν σε όλους πόσο σημαντικό είναι να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τα μέλη της οικογένειάς τους και της κοινότητας με το να εμβολιαστούν έγκαιρα.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Άρση μέτρων: Τί αλλάζει από σήμερα στην καθημερινότητά μας

Ηράκλειο: Ώρες αγωνίας για τον επιχειρηματία

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Πέθανε 21χρονη!