Υγεία

Κοινωνία

Βραχιολάκι... κατά της κατάθλιψης

katathlici.jpg

Βραχιολάκι που καταγράφει την κίνηση σε 24ωρο κύκλο μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το βραχιολάκι μπορεί πιθανόν να βοηθά τον γιατρό να διαπιστώσει ποιοι ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή θα ανταποκριθούν καλύτερα σε συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ο W. Vaughn McCall, του Georgia Regents University, δήλωσε ότι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης χρησιμοποιούνται συχνά σήμερα για την κατάθλιψη αλλά ασθενείς και γιατροί μπορεί να χρειαστούν πολλούς μήνες, δόσεις και διαφορετικά χάπια της συγκεκριμένης κατηγορίας για να έχουν αποτέλεσμα.

Ο McCall δήλωσε ότι το απλό βραχιολάκι μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει εντοπίζοντας τους νυχτερινούς τύπους που φαίνεται πως ανταποκρίνονται καλύτερα στους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι νυχτερινοί τύποι επίσης φαίνονται να έχουν περισσότερες πιθανότητες καλύτερης ανταπόκρισης. Οι πρωινοί τύποι είναι πιο πιθανό να χρειαστούν 2 φάρμακα. Ενδεχομένως ανταποκρίνονται καλύτερα σε διαφορετική ομάδα φαρμάκων που στοχεύουν τη ντοπαμίνη.

Ο McCall εξήγησε ότι η τάση χαλάρωσης-δραστηριότητας των ασθενών μπορεί ενδεχομένως να είναι ένας από τους πρώτους βιοδείκτες, καθώς μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για τον ειδικό.

​πηγή: iatronet.gr

Υγεία

Πράσινο αλάτι: Και όμως υπάρχει – Ποια τα οφέλη του

πρασινο αλατι

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη αλατιού. Όλοι γνωρίζουμε το λευκό και κλασικό αλάτι, το αλάτι Ιμαλαΐων σε ροζ χρώμα, το μπλε αλάτι και το καπνιστό αλάτι. Τι συμβαίνει όμως με το πράσινο;

Απαραίτητο για την υγεία μας:

Σύμφωνα με τον Chris Lin, τον συνιδρυτή της Green Salt LLC, το πράσινο αλάτι θα μπορούσε να αποδειχθεί απαραίτητο καρύκευμά του μέλλοντος για την υγεία μας.

Παράγεται από το φυτό Salicornia ή αλμυρήθρα στους πρόποδες της Ενσενάδα. Το Salicornia παράγεται για χιλιετίες και χρησιμοποιείται σε διάφορους πολιτισμούς. Καταναλώνεται στον ατμό, μαγειρεύεται στην Ευρώπη και με αποξήρανση χρησιμοποιείται στην λαϊκή ιατρική της Κορέας.

Έχει αλμυρή γεύση και χυμώδη υφή και αναπτύσσεται σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχει, δηλαδή, αλμυρό νερό και μπορεί να απορροφά το χλωριούχο νάτριο και άλλα μέταλλα ως τρόπο προσαρμογής του στην αλατότητα.

Σήμερα, χρησιμοποιείται σε εκλεκτά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, καθώς οι σεφ εκτιμούν πώς συμπληρώνει τα θαλασσινά, αλλά και άλλα πιάτα, όπως σούπες, σαλάτες, dressings, κρεατικά.

Το πράσινο αλάτι, που είναι όντως πράσινο, έχει 50% λιγότερο νάτριο από το κλασικό αλάτι, περιέχει 11% πρωτεΐνη, 20% φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως είναι ο ψευδάργυρος, το κάλιο και η βιταμίνη Β3. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αλμυρό, προσθέτει επίσης μια γεύση umami στο φαγητό, καθιστώντας το πιονόστιμο.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Zhang et al το 2015 σύγκρινε το χλωριούχο νάτριο που προέρχεται από σαλικόρνια και το χλωριούχο νάτριο που προέρχεται από κοινό επιτραπέζιο αλάτι. Όταν το έδωσε σε αρουραίους, κοινό αλάτι προκάλεσε υψηλή αρτηριακή πίεση, ωστόσο, όταν τους υπέβαλε σε δίαιτα με βάση τη σαλικόρνια με το ίδιο ποσοστό χλωριούχου νατρίου, οι αρουραίοι δεν ανέπτυξαν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές στη μελέτη αυτή υποστηρίζουν πως τα μέταλλα της Salicornia (μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο) μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση έναντι της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των επιβλαβών επιδράσεων του νατρίου, που βρίσκεται στο κλασικό αλάτι. Μήπως λοιπόν, μετά από αυτά να αρχίσουμε να το προτιμούμε;

ειδησεις σημερα

Τουρκία: Επιτέθηκε στην έγκυο σύζυγο του στη μέση του δρόμου (Βίντεο)

Δήμαρχος της Μόσχας: Κήρυξε δημόσια αργία πέντε ημέρες

Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας μετά την καταιγίδα -Παρασύρθηκε το όχημά του από τα ορμητικά νερά