Υγεία

Κοινωνία

Έρευνα - σοκ από Έλληνα γιατρό για τις αυτοκτονίες με φόντο την κρίση

αυτοκτονια

Μια έρευνα Πανεπιστημίου, με επικεφαλής έναν Ελληνα γιατρό, απέδειξε ότι η λιτότητα συνδέεται ευθέως με τις απόπειρες αυτοκτονίας των πολιτών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στα πανεπιστήμια του Πόρτσμουθ και της Βιέννης, όλο και περισσότεροι άνδρες από τις πιο «φτωχές» χώρες της Ευρωζώνης επιχειρούν να αυτοκτονήσουν.

Η έρευνα με επικεφαλής τον Ελληνα γιατρό Νικόλαο Αντωνακάκη και τον καθηγητή Αλαν Κόλινς, είναι η πρώτη που επιχειρεί να συνδέσει άμεσα τις συνέπειες που έχει η κρίση της Ευρωζώνης, στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από αυτή, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Σύμφωνα με αυτήν, τα ποσοστά μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι ανάλογα με αυτά των αυξήσεων των αυτοκτονιών. Για κάθε 1% μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, υπάρχει 0.9% αύξηση των ανθρώπων που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Αυτό αντιστοιχεί, για παράδειγμα, σε περίπου 6.000 αυτοκτονίες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης το έτος 2011-2012.

Πιο αναλυτικά, στο έτος 2011-2012 υπήρξαν:

-580 αυτοκτονίες ανδρών ηλικίας 10-24 – αύξηση κατά 1.6%
-2995 αυτοκτονίες ανδρών ηλικίας 25-44, αύξηση κατά 1.4%
-765 αυτοκτονίες ανδρών ηλικίας 45-64, αύξηση κατά 0.4%
-1725 αυτοκτονίες ανδρών ηλικίας 65-89, αύξηση κατά 1.3%

Παρόλο που την συγκεκριμένη χρονιά η ηλικιακή ομάδα μεταξύ 25-44 παρουσίασε τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονίας, στο σύνολο της πενταετίας 2009-2014 αυτοί που διατηρούν τα αρνητικά πρωτεία στην σχετική λίστα είναι οι πιο μεγάλη σε ηλικία. Υπολογίζεται πως 4555 άνδρες μεταξύ 65-89 ετών αυτοκτόνησαν κατά την διάρκεια της πενταετίας. Η έρευνα του κ. Αντωνακάκη και του κ. Κόλινς συνδέουν άμεσα τα αυξημένα αυτά ποσοστά με τα μέτρα λιτότητας και τις δημοσιονομικές προσαρμογές των τελευταίων ετών.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν άμεση σύνδεση μεταξύ των ποσοστών αυτοκτονίας και των οικονομικών πολιτικών, ενώ γεννούν μεγάλα ερωτηματικά για το αν πρέπει να συνεχιστεί παρατεταμένα η δημοσιονομική λιτότητα. Τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους, είναι επίσης ένας παράγοντας που έχει επιδεινώσει την κατάσταση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης» τόνισε ο Ελληνας γιατρός σε δηλώσεις του. «Την ώρα που οι πολιτικοί στην Ευρωζώνη έχουν εστιάσει στην οικονομική πολιτική, εφαρμόζοντας σκληρά μέτρα, παραμελούν τα προβλήματα και τις ανισότητες που υπάρχουν στον χώρο της υγείας» προσέθεσε.

Κοινωνία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

Σχολική βία

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται πως παίρνει η βία ανάμεσα σε ανήλικους και μάλιστα για ασήμαντες αφορμές. Μια τέτοια αφορμή στάθηκε αιτία να ξυλοκοπηθεί άγρια, όχι μία αλλά δύο φορές, ένας 16χρονος μέσα στο ίδιο του το σχολείο στη Λάρισα μπροστά στα μάτια των συμμαθητών του, από μια παρέα ανήλικων νταήδων η οποία αποτελείτο από δύο 17χρονους και δύο 16χρονους.

Αρχικά, ο ένας 17χρονος, ο οποίος είναι μαθητής του Επαγγελματικού Λυκείου της Λάρισας, πήγε στο Γενικό Λύκειο που φοιτά ο 16χρονος μαζί με τον άλλο 17χρονο. Οι δύο τους χτύπησαν τον 16χρονο, χωρίς τα κίνητρα της επίθεσης να έχουν γίνει γνωστά ακόμη. Το περιστατικό δεν έλαβε μεγάλες διαστάσεις, πιθανότατα επειδή έγινε όταν τα μαθήματα είχαν τελειώσει και τα παιδιά είχαν σχολάσει.

Ωστόσο, φαίνεται πως ο 17χρονος δεν ικανοποιήθηκε με τον ξυλοδαρμό του μαθητή και επανήλθε δριμύτερος. Την δεύτερη φορά πήγε στο σχολείο του 16χρονου την ώρα του διαλείμματος και μάλιστα είχε μαζί του «ενισχύσεις» καθώς, εκτός από τον 17χρονο που είχε μαζί του και την πρώτη φορά, είχαν έρθει μαζί τους και δύο 16χρονοι. Εκεί, έδωσε εντολή στους φίλους του να ξυλοκοπήσουν τον 16χρονο στο προαύλιο, όπου βρίσκονταν δεκάδες μαθητές οι οποίοι έπαθαν σοκ με τις άγριες σκηνές βίας που αντίκρισαν.

Για το περιστατικό το οποίο προκαλεί ερωτήματα για την ευκολία με την οποία οι μαθητές ενός σχολείου μπορούν να μπαίνουν χωρίς πρόβλημα σε ένα άλλο χωρίς να τους σταματά κανείς, υποβλήθηκε καταγγελία στην Αστυνομία. Το αποτέλεσμα ήταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Λάρισας να περάσουν χειροπέδες στον 17χρονο μαθητή και να αναζητούν τους τρεις φίλους του στα χρονικά όρια του αυτοφώρου.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Ηράκλειο: Χειροπέδες τρεις που λήστεψαν το μίνι μάρκετ

ΕΡΓΑΝΗ: Δηλώσεις για αναστολές στις πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές

ESPA BANNER