Υγεία

Επιστήμη

Φάρμακο κατά του αλκοολισμού «ξετρυπώνει» τον ιό του AIDS

κλινικη δοκιμη

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την καταπολέμηση του αλκοολισμού, προκαλώντας εμετούς σε όποιον πίνει πολύ, δημιουργεί ελπίδες στους επιστήμονες πως θα μπορούσε να φανεί πολύτιμο και στην μάχη κατά του AIDS. Όπως δείχνει μια νέα μικρή κλινική δοκιμή, το φάρμακο φαίνεται πως έχει την ικανότητα να φέρνει στο φως το «κοιμισμένο» ιό HIV, που κρύβεται σε διάφορα σημεία του σώματος του ασθενούς.

To φάρμακο Antabuse, γνωστό και ως δισουλφιράμη στη μορφή γενόσημου, δόθηκε επί τρεις μέρες σε 30 φορείς του ιού HIV στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οι οποίοι ήδη έπαιρναν αντιικά φάρμακα. Το αντιαλκοολικό φάρμακο, σε μεγάλη δοσολογία, «ξετρύπωσε» τον «κοιμισμένο» ιό, πράγμα που στο μέλλον μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματική τη θεραπεία για το AIDS.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάρον Λιούιν του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet HIV», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το "New Scientist", δήλωσαν ότι το Antabuse δεν προκαλεί τοξικές παρενέργειες.

Το AIDS έχει σκοτώσει περίπου 34 εκατομμύρια ανθρώπους από τη δεκαετία του ΄80 που εμφανίσθηκε, ενώ σε περίπου 37 εκατομμύρια υπολογίζονται σήμερα οι φορείς του ιού. Περίπου δύο εκατομμύρια νέες λοιμώξεις συμβαίνουν κάθε χρόνο.

Επιστήμη

Προϊστορικός αετός κυνηγούσε κοάλα και φλαμίνγκο

αρχαιος αετος

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία μελέτησαν τα απολιθώματα ενός αρχαίου πτηνού που ανακαλύφθηκαν κοντά στην λίμνη Pinpa στην νησιωτική ήπειρο. Διαπίστωσαν ότι τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα είδος αετού που ζούσε πριν από 25 εκατ. έτη. Τα απολιθώματα είναι από τα αρχαιότερα όσον αφορά τους αετούς και κατά σίγουρα τα πιο καλοδιατηρημένα.

Τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι τώρα είδος αετού το οποίο ονομάστηκε Archaehierax sylvestris. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελέτησαν τα απολιθώματα ο αετός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σε μέγεθος που ζούσε εκείνα τα χρόνια στην Αυστραλία, ήταν κυρίαρχος στις περιοχές που ζούσε και στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας.

Το πιο εντυπωσιακό του χαρακτηριστικό δεν ήταν το άνοιγμα των φτερών του όπως θα περίμενε κάποιος αλλά το μήκος των ποδιών του σε σχέση με το σώμα του και κυρίως το άνοιγμα τους που έφτανε τα 15 εκατοστά. Αυτό του επέτρεπε να κυνηγά μεγέθους θηράματα όπως τα κοάλα και τα φλαμίνγκο τα οποία δέχονταν ανυποψίαστα την εναέρια επίθεση του αετού που μπορούσε να τα αρπάξει με τα πόδια του που θα λειτουργούσαν κυριολεκτικά σαν μεγάλες… τανάλιες.

«Όπως φαίνεται ήταν ένας ευκίνητος αετός που δεν πετούσε με μεγάλη ταχύτητα κάτι που σημαίνει ότι χρησιμοποιούσε την ευκινησία και τις δυνατότητες των ποδιών του για να στήνει ενέδρες στα θηλαστικά αλλά και τα πτηνά εκείνης της περιόδου» αναφέρει η παλαιοντολόγος Έλεν Μάθερ, επικεφαλής της μελέτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεινόσαυροι: Ανακαλύφθηκε άγνωστος πτερόσαυρος με εντυπωσιακή ουρά

ΗΠΑ: Βρέθηκαν οι αρχαιότερες πατημασιές ανθρώπων ηλικίας 23.000 ετών

Κίνα: Ανακαλύφθηκε πανάρχαιο πτηνό με τεράστια ουρά προσέλκυσης συντρόφου

ESPA BANNER