Υγεία

Ελλάδα

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζομένους στον ΟΚΑΝΑ

οκανα.jpg

Σκληρή ανακοίνωση από το ΔΣ των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι περιγράφουν με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση αλλά και την συνολική συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντι στον οργανισμό.
Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:

"Επτά κυβερνήσεις από το 2010, η ίδια πολιτική για τον ΟΚΑΝΑ: Υποχρηματοδότηση! Οι ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υποχρηματοδοτούν τον ΟΚΑΝΑ, οδηγούν όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας στην ανεργία, την εξαθλίωση, την εξάρτηση και την περιθωριοποίηση. 
 Όσες καμπάνιες ενημέρωσης και διαφήμισης και να κάνουν οι κατά καιρούς Διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ δεν μπορούν να αποκρύψουν την πραγματικότητα: οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ τα τελευταία χρόνια λειτουργούν σε καθεστώς τραγικών ελλείψεων. Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πολλές φορές ακόμη και αντίθετα στην επιστημονική τους δεοντολογία. Συγκεκριμένα:

Τα τελευταία τρία χρόνια δεν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, ούτε καν αυτοί έναντι της ηπατίτιδας Β, ασθενών των οποίων η πλειοψηφία πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα C. Επίσης εδώ και 18 μήνες δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα να μην εξετάζονται για τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C και του HIV/AIDS, ούτε καν οι νεοεισερχόμενοι στα προγράμματα υποκατάστασης, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. 

 Εδώ και πολύ καιρό οι μονάδες υποκατάστασης παραμένουν υποστελεχωμένες, ενώ νέες μονάδες σχεδιάζονται, οι οποίες προβλέπεται να λειτουργήσουν ουσιαστικά «εκ των ενόντων». Έτσι λοιπόν κλείνουν μονάδες μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα για να εξοικονομηθεί προσωπικό ώστε να στελεχωθούν νέες μονάδες. 
 
Ο μόνος λόγος που ο ΟΚΑΝΑ συνεχίζει να παρέχει έργο είναι οι εργαζόμενοι του. Οι εργαζόμενοι, που ζουν διαρκώς με την αγωνία του εάν θα πληρωθούν το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι τα χρήματα του τρέχοντος προϋπολογισμού δεν επαρκούν για την καταβολή των μισθών ως το τέλος του χρόνου.  

 Στον προϋπολογισμό του 2016, ο ΟΚΑΝΑ θα χρηματοδοτηθεί με 6 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από όσα χρειάζεται για να λειτουργήσει στοιχειωδώς. Ένας ακόμη εφιαλτικός χρόνος αρχίζει.
 Ταυτόχρονα τα χρέη του ΟΚΑΝΑ από προηγούμενες χρήσεις μαζί με αυτά της φετινής χρονιάς αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια, δηλαδή ένας ακόμη ετήσιος προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ είναι αναγκαίος για να συνεχίσει χωρίς την μνημονιακή απειλή της «δημιουργίας χρεών». 

​Θεωρούμε υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς, καθώς και όλες τις Διοικήσεις του Οργανισμού της αντίστοιχης περιόδου, οι οποίοι συμβιβάστηκαν με τις επιταγές των κυβερνήσεων και της τρόικας και διαχειρίσθηκαν την ακραία υποχρηματοδότηση του Οργανισμού. Η Διοίκηση του Οργανισμού αλλά και οι αρμόδιοι του Υπουργείου, αντί να «ενημερώνουν» για το όραμα τους, οφείλουν να απαντήσουν στους εργαζόμενους, στους εξαρτημένους και τις οικογένειες τους, για το τι σκοπεύουν να πράξουν για να αντιμετωπίσουν αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση, που βιώνει ο Οργανισμός τα τελευταία χρόνια.

Από τη μεριά μας δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε τον Οργανισμό να ευτελίσει ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες – είμαστε αυτοί που παράγουμε το έργο του Οργανισμού και θα το υπερασπιστούμε με ΟΛΟΥΣ τους δυνατούς τρόπους".

Ελλάδα

Νέος σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Οι ζημιές είναι εκτεταμένες, κυρίες σε παλιές κατασκευές.

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ελασσόνα, λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός σημειώθηκε 22 Χλμ. ΝΝΔ της Ελασσόνας και έχει εστιακό βάθος 10χλμ. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός υπολογίζεται στα 5, 1 Ρίχτερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρομάζει ο χορός των μετασεισμών μετά τα 6,3 Ρίχτερ στη Λάρισα (Βίντεο - φωτογραφίες)

Λάρισα - Πέτσας: Άμεση αποζημίωση 600-6.000 ευρώ στους πληγέντες του σεισμού

Σεισμός στην Ελασσόνα: Τι είπε ο πρωθυπουργός στο διευθυντή σχολείου στον Τύρναβο