Υγεία

Ελλάδα

Αλλάζει η τιμολόγηση των φαρμάκων με εντολή Τρόικας

φαρμακα

Σε νέα αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης φαρμάκων προχωρά το υπουργείο Υγείας. Και αυτό διότι το υπάρχον σύστημα προσέκρουσε στις αντιρρήσεις της Τρόικας.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το υπουργείο Υγείας πρόσθεσε στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων εκτός προστασίας πατέντας. Σύμφωνα με αυτήν, η τιμή ενός πρωτότυπου φαρμάκου, μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων, μειώνεται είτε στο 50% είτε στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ε.Ε., ανάλογα με το ποια είναι η χαμηλότερη.

Προς το παρόν αυτό ισχύει μόνο για τα φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους από το 2012 και μετά. Οι δανειστές ζήτησαν να αρθεί η «προστασία» για τα πιο παλιά φάρμακα, και έτσι τον Σεπτέμβριο του 2015 εκδόθηκε υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε μείωση της τάξης του 50% στις τιμές των εκτός προστασίας πατέντας φαρμάκων, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι τιμές των κρατών-μελών της Ε.Ε. Αυτό προκάλεσε νέα αντίδραση από την πλευρά των δανειστών, η οποία οδήγησε στο να συμπεριληφθεί η νέα διάταξη στο πολυνομοσχέδιο.

Την αντίθεσή της στη διάταξη έχει εκφράσει η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας, αφού ο νέος τρόπος τιμολόγησης των εκτός πατέντας φαρμάκων θα συμπαρασύρει τις τιμές και των γενόσημων που κατά κύριο λόγο παράγει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Οπως υποστηρίζει η ΠΕΦ, πλέον οι τιμές των γενόσημων θα είναι τόσο χαμηλές, ώστε θα είναι ασύμφορο να παραχθούν, γεγονός που θα οδηγήσει σε απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά αλλά και σε συρρίκνωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η ΠΕΦ, ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή, έχει ξεκινήσει επαφές με τα πολιτικά κόμματα της χώρας, ασκώντας πιέσεις για την απόρριψη της διάταξης, με το επιχείρημα ότι, εφόσον η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή, το πώς θα φτάσουμε σε αυτήν πρέπει να ρυθμίζεται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Ελλάδα

Σεξουαλική κακοποίηση: Ας μη «Μένει Μυστικό» η φρίκη που βιώνουν τα παιδιά

παιδικη κακοποιηση.jpg

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή τη δημοσιοποίηση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ενηλίκων αλλά και σχετικών καταγγελιών που λαμβάνει καθημερινά, ενημερώνει ότι συνεχίζει εντατικά τον αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και 25 χρόνια, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της πρόληψης και την καταπολέμηση της μάστιγας της σεξουαλικής κακοποίησης.

Για τον σκοπό αυτό, «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

-  Έχει ήδη ενημερώσει ήδη τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταθέτοντας τις προτάσεις της Πανελλαδικής Εκστρατείας «Μένει Μυστικό» ενώ ξεκινά σειρά καθημερινών συναντήσεων με θεσμικούς φορείς και στελέχη της κυβέρνησης με στόχο τη συνεργασία και την προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών και μέτρων σε θεσμικό επίπεδο.

Διαδραστικές παρεμβάσεις ενημέρωσης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς του Οργανισμού.

Ζωντανή διαδικτυακή ενημέρωση.  Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, στις 20:00 μμ, παρουσία του πρόεδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού κ. Κώστα Γιαννόπουλου, επιστήμονες του Οργανισμού θα συζητήσουν γύρω από το κρίσιμο αυτό θέμα απαντώντας παράλληλα σε ερωτήματα και απορίες του κοινού.Οι διαδικτυακές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση και τη διεξαγωγή ανοιχτού διαλόγου με τον κόσμο.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εδώ και 25 χρόνια δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση του φαινομένου, καταθέτοντας 25 χρόνια τώρα συγκεκριμένες προτάσεις προς ανοιχτό διάλογο με αποκορύφωμα την Πανελλαδική Εκστρατεία «Μένει Μυστικό», η οποία  ως στόχο έχει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα για την προστασία κάθε παιδιού από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Αναλυτικά οι 15 προτάσεις https://meneimystiko.gr/campaign/

Επισκεφτείτε το https://meneimystiko.gr/ για να ενημερωθείτε για το φαινόμενο, να διαβάσετε πραγματικές ιστορίες παιδιών, να βρείτε στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και τον κόσμο και κυρίως να γνωρίσετε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν όλα όσα έχουν υποστεί.

Είναι απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κατά πρόσωπο χωρίς να αρνούμαστε την πραγματικότητα ή να υποβιβάζουμε όσους μιλούν. Η σεξουαλική κακοποίηση συμβαίνει δίπλα μας: χρειάζεται θάρρος, διαρκής προσπάθεια και καλές πρακτικές για να αντιμετωπιστεί σωστά από όλους όσοι εμπλέκονται.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλείτε στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά. Οι κλήσεις προς την Γραμμή 1056 είναι δωρεάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Βίαζε 13χρονη δίνοντας χαρτζιλίκι

ΑΠΘ: Πρώτη επώνυμη καταγγελία στα χέρια του Πρύτανη – Διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα