Τεχνολογία

Κάνε το κινητό σου πανίσχυρο ... μικροσκόπιο (βίντεο)

smartphone.jpg

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον κατάφεραν να ανακαλύψουν τον τρόπο για να μετατρέψουν το "έξυπνο" κινητό μας, και συγκεκριμένα την κάμερα, σε μικροσκόπιο, τοποθετώντας έναν εύκαμπτο φακό από PDMS (πολυδιμεθυλοσιλοξάνιο) μπροστά στον αισθητήρα της κάμερας! 

O φακός προσφέρει δυνατότητα μεγέθυνσης έως και 120 φορές, ενώ το κόστος του δεν ξεπερνά τα 5 cents. Ο τρόπος στήριξης του φακού δεν είναι δύσκολος και δεν απαιτεί κανένα ειδικό αξεσουάρ, επομένως μπορεί να μετατρέψει το smartphone σε ένα πλήρες επιστημονικό εργαλείο, κατάλληλο για νέους ερευνητές αλλά και για ιατρικούς χώρους και πολλές ακόμα επιστημονικές χρήσεις.

Ο φακός μικροσκοπίου των ερευνητών από το Χιούστον είναι κατασκευασμένος από ένα πολυμερές που έχει το όνομα polydimethylsiloxane, ή PDMS, εν συντομία, το οποίο προκύπτει από την έγχυση του υγρού υλικού πάνω σε μια θερμή επιφάνεια. 

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές οι ιδιότητες του υλικού αυτού ανακαλύφθηκαν τυχαία στο εργαστήριο. Αλλά η εφεύρεση με τη συνοδευτική χρήση εφαρμογών ενός smartphone, θα προσφέρουν σε κάθε συσκευή δυνατότητες ικανές να την προσαρμόσουν στις ανάγκες της εκάστοτε επιστημονικής έρευνας.

Αυτή τη στιγμή, η κατασκευή του ειδικού αυτού φακού γίνεται στο χέρι και οι δημιουργοί του προσπαθούν να αντλήσουν χρηματοδότηση μέσα από μία καμπάνια που τρέχει στο Kickstarter για την μαζική παραγωγή του.

Τεχνολογία

Apple κατά Κομισιόν για τον κοινό φορτιστή

iphone-apple-shutterstock.jpg

Αντίθετη είναι η Apple στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα υπάρξει κοινή θύρα φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, tablet και ακουστικών.

H Apple επιμένει να χρησιμοποιεί τον δικό της Lightning connector αντί της θύρας USB-C που πλέον υιοθετούν οι ανταγωνιστές της. Σύμφωνα με την Κομισιόν ο ενιαίος φορτιστής θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα, ενώ θα έχει ως συνέπεια την εξοικονόμηση 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στους Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως περιγράφει στην 18 σελίδων οδηγία της.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε ότι ο αυστηρός κανονισμός που επιβάλλει μόνον ένα τύπο θύρας φορτιστή “πνίγει” την καινοτομία αντί να την ενθαρρύνει, η οποία με τη σειρά της θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, εκφράζοντας επίσης ανησυχίες για τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών για τη συμμόρφωση όλων των εταιρειών.

Η οδηγία επιβάλλει τη χρήση της θύρας USB-C, που χρησιμοποιούν όλα τα τηλέφωνα Android σε όλες τις συσκευές. Μόλις ο νόμος τεθεί σε ισχύ, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος δύο ετών, κατά τον οποίο οι κατασκευαστές θα πρέπει να αλλάξουν τις συσκευές τους, εξυπηρετώντας το κοινό πρότυπο.

Αποφασισμένη η Κομισιόν να προχωρήσει το σχέδιο

Παρά τις ενστάσεις της Apple, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ υπεραμύνθηκε του σχεδίου, λέγοντας ότι η Επιτροπή έδωσε στη βιομηχανία πολύ καιρό για να διαμορφώσει της δικές της λύσεις. Ωστόσο πλέον ο χρόνος είναι ώριμος για να υπάρξει κοινός φορτιστής, κάτι που αποτελεί «σημαντική νίκη για τους καταναλωτές μας και το περιβάλλον και είναι σύμφωνο με τις πράσινες και ψηφιακές φιλοδοξίες μας».

Με βάση το ισχύον σύστημα, η Apple μπορεί να χρησιμοποιεί «ιδιόκτητες διεπαφές φόρτισης». Η νέα οδηγία υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα εμποδίζει την πλήρη διαλειτουργικότητα, ενώ αγνοεί «τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη ύπαρξη αυτών των διαφορετικών διεπαφών φόρτισης». Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι οι πρακτικές της Apple «δεν δικαιολογούνται πλέον λόγω των τεχνικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η θύρα USB-C».

Αν και η Κομισιόν δεν αναφέρει ονομαστικά την Apple, είναι ξεκάθαρο ποια εταιρεία αντιστάθηκε στην αλλαγή. «Οι κατασκευαστές που έχουν επενδύσει πολλά σε ιδιόκτητη τεχνολογία φόρτισης φαίνονται λιγότερο απρόθυμοι», στο πλαίσιο της στρατηγικής μάρκετινγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλανήτης Άρης: Το Insight της NASA κατέγραψε σεισμό που διήρκησε μιάμιση ώρα!

Ένα νέο τσιπάκι με... φτερά είναι το μικρότερο ανθρώπινο ιπτάμενο κατασκεύασμα

 

ESPA BANNER