Τεχνολογία

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Διασώζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά με τη χρήση λέιζερ

ite.jpg

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου  στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στις 8 το βράδυ  θα δοθεί ομιλία από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενο Ερευνητή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, Δημήτριο Άγγλο με θέμα "Από το φως των άστρων στα Λέιζερ. Εφαρμογές Τεχνολογίας Λέιζερ στην Πολιτιστική Κληρονομιά".
Τα λέιζερ είναι ισχυρότατες πηγές ακτινοβολίας με χαρακτηριστικά που επιτρέπουν πληθώρα
εφαρμογών.

Ένα τέτοιο αναπτυσσόμενο πεδίο έρευνας και τεχνολογίας αποτελεί και η χρήση τεχνικών λέιζερ σε εφαρμογές Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στην Κρήτη (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ) διεξάγεται συστηματική έρευνα όσον  αφορά στην ανάπτυξη μεθόδων και τεχνολογίας που βασίζονται στη χρήση λέιζερ με έμφαση 
στη χημική ανάλυση, διαγνωστική και συντήρηση ιστορικών ή αρχαιολογικών αντικειμένων, έργων
τέχνης και μνημείων. Χαρακτηριστική εφαρμογή, με διεθνή αντίκτυπο, αποτελεί ο καθαρισμός με λέιζερ των Μνημείων της Ακρόπολης.

Τέτοια επιτεύγματα προσφέρουν ευκαιρίες για περαιτέρω δράσεις  και προοπτικές ανάπτυξης με βάση την καινοτομία και την τεχνολογική πρωτοπορία. Η ομιλία αυτή κλείνει τη σειρά ομιλιών που δόθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ και ο Δήμος Ηρακλείου για το "Διεθνές Έτος Φωτός και Τεχνολογιών με βάση το Φως" όπως ανακηρύχθηκε το έτος 2015 από την UNESCO.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Αρκαλοχώρι: Συνεχίζεται ο "χορός" των μετασεισμών

σεισμογραφος!

Συνεχίζονται οι μικρής έντασης μετασεισμοί σχεδόν δύο μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι.

Νέα ασθενής σεισμική δόνηση 3 Ρίχτερ καταγράφηκε το βραδυ στις 23:17 στην Κρήτη.

Η τοποθεσία της δόνησης - που εντάσεται στην μετασεισμική ακολουθία του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου - εντοπίζεται 5 χλμ ανατολικά βορειοανατολικά του Αρκαλοχωρίου.

Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ήταν 5,9 χιλιόμετρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη: Βροχή ...χρυσάφι για τις καλλιέργειες σε όλο το νησί - Προσοχή στο οδικό δίκτυο (Βίντεο)

Ηράκλειο: Τον βρήκαν στο δρόμο με σημάδια άνοιας - Κινητοποίηση των αρχών

 

ESPA BANNER