Τεχνολογία

Κινητά

Κινητά Android: Πες το και ... ξεκλείδωσε!

smartphone.jpg

Η δυνατότητα «ξεκλειδώματος» μιας συσκευής μέσω φωνής αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά ασφαλείας που υπάρχουν στο Android 5.0 Lollipop: όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Ars Technica, το εν λόγω χαρακτηριστικό (smart lock) επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει μια «παραδοσιακή» οθόνη κλειδώματος, που ανοίγει μέσω ΡΙΝ, ακολουθίας ή κωδικού, αλλά μπορεί και να προσπελαστεί εάν καλύπτονται κάποιες προϋποθέσεις.

Το Lollipop δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής μιας «Trusted Device», για να ξεκλειδώνει η συσκευή εάν ο χρήστης είναι συνδεδεμένος με μια συγκεκριμένη συσκευή Bluetooth, καθώς και του «Trusted Face», που χρησιμοποιεί τεχνολογία facial recognition μέσω της εμπρόσθιας κάμερας.

Το νέο smart lock χαρακτηριστικό είναι το «Trusted Voice», το οποίο χρησιμοποιεί τη φωνή του χρήστη ως κωδικό. 

Η εν λόγω «έξυπνη κλειδαριά» ενεργοποιείται όταν ο χρήστης χρησιμοποιεί φωνητική εντολή «OK Google» - σημειώνεται ότι η Google προωθεί όλο και περισσότερο τις φωνητικές εντολές ως βασικό κομμάτι του Android, με συσκευές όπως το Nexus 6 να έχουν πάντα ενεργοποιημένο voice recognition.

Κάποιες φωνητικές εντολές μπλοκάρονται από μια ασφαλή lock screen ωστόσο, καθιστώντας λιγότερο χρήσιμες τις φωνητικές εντολές. 

Το νέο χαρακτηριστικό «Trusted Voice» λύνει το συγκεκριμένο πρόβλημα, προσπερνώντας την lock screen ανάλογα με το πώς ο χρήστης λέει το «OK Google», όπως αναφέρει η Naftemporiki.gr.

Αν και το χαρακτηριστικό αυτό δεν θεωρείται το ίδιο ασφαλές με κλασικές lock screens, καθώς θα είναι δυνατό το ξεκλείδωμα πιθανότατα και από άτομα με παρόμοιες φωνές ή μαγνητοφωνήσεις της φωνής του κατόχου, σίγουρα αποτελεί ένα ενδιαφέρον στοιχείο του Lollipop, το οποίο αρχικά είχε λανσαριστεί μόνο με τα «Trusted Devices» και «Trusted Face».