Τεχνολογία

Κόσμος

Το LinkedIn έχασε 7 δισ. δολάρια μέσα σε λίγα λεπτά

linkedin.jpg

Μετά το Twitter και το Yelp, το LinkedIn έγινε η τρίτη ιντερνετική εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης που χάνει περίπου το ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησής της μέσα σε λίγα λεπτά μετά την προαναγγελία αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα δικτύωσης των επαγγελματιών του πλανήτη είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να συρρικνώνεται κατά περίπου 7 δισ. δολάρια μέσα σε λίγα λεπτά μετά την προειδοποίηση που δημοσιοποίησε ότι οι πωλήσεις το τρίμηνο που διανύουμε ίσως είναι κατά 45 εκατ. δολάρια χαμηλότερες από τις προσδοκίες της Wall Street για πωλήσεις από 670 ως 675 εκατ. δολάρια.

Ως αιτίες της πτώσης αυτής το LinkedIn αναφέρει την εξαγορά της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας Lynda.com, τον περιορισμό των διαφημιστικών της εσόδων στην Ευρώπη και εν μέρει τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις - την υποχώρηση του ευρώ, δηλαδή, έναντι του δολαρίου.

Το LinkedIn προέβλεψε επίσης κέρδη για το τρέχον έτος μόλις 1,90 δολαρίων ανά μετοχή επί πωλήσεων 2,90 δισ. δολαρίων. Οι αναλυτές έχουν προβλέψει για την εταιρεία κέρδη 3,03 δολαρίων ανά μετοχή, σύμφωνα με τους «Financial Times», και «περίπου 2,90 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με το Reuters. Η προηγούμενη πρόβλεψη της εταιρείας για το 2015 ήταν κέρδη 2,95 δολαρίων ανά μετοχή επί τζίρου 2,93 ως 2,95 δισ. δολαρίων, όπως αναφέρει Το Βήμα.

Η εδρεύουσα στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας εταιρεία έχει ανακοινώσει για το πρώτο τρίμηνο του έτους ζημιές 42,5 εκατ. δολαρίων ή 34 σεντς ανά μετοχή, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014 είχε εμφανίσει ζημιές 13,4 εκατ. δολαρίων ή 11 σεντς ανά μετοχή. Ο τζίρος της επιχείρησης εκτινάχθηκε ωστόσο στα 637,7 εκατ. δολάρια από 473,2 εκατ. δολάρια που ήταν το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014.

Η επένδυση στο Linda.com

Στις αρχές Απριλίου το LinkedIn συμφώνησε να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει την ιστοσελίδα Lynda.com. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσώρας εξαγορά του LinkedIn, που πρόκειται να «κλείσει» εντός του δευτέρου τριμήνου, ως τα τέλη Ιουνίου δηλαδή. Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Στιβ Σορντέλο πιστεύει ότι μετά την εξαγορά τα οικονομικά του LinkedIn θα ομαλοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Η μετοχή της εταιρείας έφθασε να χάνει το 27% της αξίας της στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Πέμπτης καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους με τον ίδιο τρόπο που την εξέφρασαν τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας για τις μετοχές του Twitter και του Yelp.

Το δημοφιλέστερο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, είχε διαφορετική πορεία από τα Twitter, Yelp και LinkedIn. Ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα καλύτερη από την αναμενόμενη κερδοφορία αλλά χαμηλότερο από τον αναμενόμενο τζίρο λόγω των συναλλαγματικών διακυμάνσεων των τελευταίων μηνών.

Η μετοχή του Facebook δεν επηρεάστηκε πολύ από τα επαμφοτερίζοντα οικονομικά αποτελέσματα χάνοντας περίπου το 2% της αξίας της το τελευταίο πενθήμερο.

Κόσμος

Ερντογάν: Παραλήρημα για την καταδίκη από τον ΟΗΕ: «Δέχθηκαν την ελληνική μαύρη προπαγάνδα»!

ερντογάν κατεχόμενα

Με παραληρηματικού χαρακτήρα ανακοίνωση απάντησε η Άγκυρα το βράδυ της Παρασκευής, στην ομόφωνη και κατηγορηματική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδίκασε τις προκλήσεις Ερντογάν-Τατάρ στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο,  με την ανακοίνωση του ανοίγματος  μέρους της Αμμοχώστου. 

«Απορρίπτουμε την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε δισέλιδη ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες δηλώσεις βασίζονται στην μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η Αμμόχωστος δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ (σ.σ του ψευδοκράτους των Κατεχομένων), ότι η ΤΔΒΚ θα φέρει εποίκους στην περιοχή που «ανοίγει» και ότι θα υφαρπάξει περιουσίες».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιχειρεί να παρουσιάσει την επέκταση του ανοίγματος -μέσω του αποχαρακτηρισμού του από στρατιωτική ζώνη- περιοχών της Αμμοχώστου, ως μία πράξη... καλής θέλησης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παραβιάζονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ από τις τουρκοκυπριακές Αρχές.

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει την «δέσμευση» Ερντογάν ότι το «πιλοτικό» -όπως το χαρακτηρίζει- άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν πρόκειται να βλάψει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών που έχουν στερηθεί τις περιουσίες τους επί 47 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσσφύγουν σε τουρκοκυπριακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την δικαιοδοσία του ψευδοκράτους. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο. 

Επισήμανε δε ότι όλες οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμα και της Ρωσίας, γίνονται επειδή δε θέλει κανένας το τουρκοκυπριακό κράτος να αναγνωριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μισέλ: Οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις

Κυπριακό: Οι ΗΠΑ λένε «όχι» στη δημιουργία των δύο κρατών

Μέρκελ: Ίσες αποστάσεις για τις προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο