Τεχνολογία

Κόσμος

Νέα απάτη μέσα από το Windows Live ID

windows-live-id-comes-rpx-2.png

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab προειδοποιούν για μια νέα απάτη που χρησιμοποιεί το Windows Live ID ως δόλωμα για να αποσπάσει προσωπικές πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στα προφίλ χρηστών σε υπηρεσίες όπως το Xbox LIVE, το Zune, το Hotmail, το Outlook, το MSN, το Messenger και το OneDrive.

Οι χρήστες λαμβάνουν προειδοποιήσεις μέσω email ότι οι Windows Live ID λογαριασμοί τους χρησιμοποιούνται για τη διανομή ανεπιθύμητων email κι ότι θα πρέπει να αποκλειστούν. Για να εμποδίσουν την αναστολή της λειτουργίας των λογαριασμών τους, οι χρήστες καλούνται να ακολουθήσουν ένα link και να ενημερώσουν τα στοιχεία τους, ώστε να συμμορφωθούν με τις υποτιθέμενες νέες απαιτήσεις ασφαλείας της υπηρεσίας.

Αυτό μοιάζει πολύ με ένα τυπικό phishing email, όπου όσοι ακολουθούν τα link, μεταφέρονται σε πλαστές ιστοσελίδες που μοιάζουν με επίσημες και τα δεδομένα που εισάγουν εκεί στέλνονται στους απατεώνες. Ωστόσο, οι ειδικοί της Kaspersky Lab έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι το link του phishing email οδηγούσε στη σελίδα του Windows Live και δεν υπήρχε καμία εμφανής προσπάθεια υποκλοπής των στοιχείων σύνδεσης των θυμάτων.

Έχοντας ακολουθήσει το link στο email και αφού μπήκαν στο λογαριασμό τους στο live.com, οι χρήστες έλαβαν μια περίεργη προτροπή από την υπηρεσία. Μια εφαρμογή ζητούσε άδεια για να συνδεθεί αυτόματα στο λογαριασμό, να δει τις πληροφορίες του προφίλ και τη λίστα των επαφών και να αποκτήσει πρόσβαση σε λίστες χρηστών με προσωπικά και επαγγελματικά email.Οι απατεώνες απέκτησαν πρόσβαση στην τεχνική αυτή μέσα από κενά ασφαλείας στο OAuth, το ανοιχτό πρωτόκολλο για χορήγηση άδειας.
Οι χρήστες που κλικάρουν «Ναι» δεν παραδίδουν τα στοιχεία σύνδεσής τους, αλλά παρέχουν προσωπικές τους πληροφορίες, διευθύνσεις email των επαφών τους, καθώς και τα ψευδώνυμα και τα πραγματικά ονόματα φίλων τους. Επίσης, οι ψηφιακοί απατεώνες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση και σε άλλες παραμέτρους, όπως λίστες με ραντεβού και σημαντικά γεγονότα. Αυτές οι πληροφορίες είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν για δόλιους σκοπούς, όπως η αποστολή spam σε όλες τις επαφές στο βιβλίο διευθύνσεων του θύματος ή η εκκίνηση spearphishing επιθέσεων.

Στους χρήστες συνιστάται:

Να μην ακολουθούν link που λαμβάνουν μέσω email ή μέσω προσωπικών μηνυμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Να μη δίνουν σε άγνωστες εφαρμογές το δικαίωμα πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα
Να βεβαιωθούν ότι έχουν κατανοήσει πλήρως τα δικαιώματα πρόσβασης που παραχωρούν σε κάθε εφαρμογή
Αν ανακαλύψουν ότι μία εφαρμογή έχει ήδη διανέμει spam ή κακόβουλα links εκ μέρους τους, μπορούν να στείλουν καταγγελία στο διαχειριστή του site κοινωνικής δικτύωσης ή της διαδικτυακής υπηρεσίας και η εφαρμογή θα πρέπει να αποκλειστεί
Να διατηρούν τις βάσεις δεδομένων των antivirus προγραμμάτων και τις ολοκληρωμένες λύσεις anti-phishing προστασίας ενημερωμένες

Πηγή: techgear.gr

 

Κόσμος

Δημόκριτος Ζερβάκης: Επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δημόκριτος Ζερβάκης

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) μεταξύ 20 και 23 Φεβρουαρίου 2021, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) Χουβαρτά Μάριο.

Η επίσκεψη έλαβε χώρα με την ευκαιρία της διεξαγωγής των διεθνών εκθέσεων αμυντικού εξοπλισμού IDEX και ΝAVDEX 2021, καθώς επίσης και του Διεθνούς Συνεδρίου Άμυνας IDC 2021, που διεξάγονται στον Διεθνή Εκθεσιακό χώρο του Άμπου Ντάπι, υπό την αιγίδα της Α.Υ. του Προέδρου των Η.Α.Ε., Σεΐχη Khalifa bin Zayed Al Nahyan, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, Αντιστράτηγου Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi.

Ο Αρχηγός της ΕΦ, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021, παρακολούθησε ως επίτιμος προσκεκλημένος, τις εργασίες του  Διεθνούς Συνέδρίου Άμυνας IDC 2021. Στο συνέδριο, του οποίου την έναρξη κήρυξε ο Υπουργός Επικρατείας της χώρας αρμόδιος για Αμυντικές Υποθέσεις, κ. Mohammed Bin Ahmad Al Bawardi και στο οποίο συμμετείχαν ο Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών Suhail Bin Mohammed Faraj Faris Al Mazrouei και ο Υπουργός Τεχνητής Νοημοσύνης των ΗΑΕ, κ. Omar Sultan Al Olama καθως και διακεκριμμένοι ομιλητές από πολλές χώρες, αναδείχθηκε η  σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναφύονται στα θέματα άμυνας και ασφάλειας με την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και γενικότερα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός είχε την ευκαιρία να γνωρισθεί και ανταλλάξει απόψεις με τους συμμετέχοντες σε αυτήν Υψηλούς προσκεκλημένους.

Την ίδια ημέρα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κύριο Ιωάννη Μιχαηλίδη.

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021, ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης, παρακολούθησε την τελετή έναρξης των Εκθέσεων IDEX & NAVDEX 2021, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Διάδοχος Πρίγκηπας του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχης Mohammed bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος υποδέχθηκε προσωπικά όλους τους καλεσμένους.

Στη συνέχεια είχε επίσημη συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων ΗΑΕ, Αντιστράτηγο Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi, όπου σε εξαιρετικά ειλικρινές και εγκάρδιο κλίμα καταγράφηκε η κοινή βούληση για την υπογραφή και υλοποίηση ενός αναβαθμισμένου Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας  στο πλαίσιο του Μνημονίου Αμυντικής Συνεργασίας που υπέγραψαν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών. Ταυτόχρονα διαπιστώθηκαν οι κοινές προκλήσεις καθώς και η σημασία της συνεργασίας αυτής, ως αφετηρία για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης, διαρκούς, ισχυρής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών,  για ανάπτυξη και εμπέδωση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αρχηγός Εθνικής Φρουράς  είχε, την ίδια ημέρα, μια κατ’ αρχήν συνάντηση με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας, Στρατηγό  Yousef Huneit, όπου μετά από ιδιαίτερα ανοικτή συζήτηση καταγράφηκαν οι προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή και η θέληση για την υλοποίηση του υφιστάμενου διμερούς και πολυμερούς προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Εθνικής Φρουράς είχε συνάντηση με την αντίστοιχη του Α/ΓΕΕΘΑ Ιταλίας, Στρατηγού Enzo Vecciarelli, επιβεβαιώνοντας για μια επιπλέον φορά τη δυναμική της τετραμερούς αλλά και της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Παράλληλα, η αντιπροσωπεία περιήγηθηκε στον εκθεσιακό χώρο και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις της αμυντικής βιομηχανίας.

Την 22 και 23 Φεβρουαρίου 2021, Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς συνόδευσε τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.  Χαράλαμπο Πετρίδη στις συναντήσεις που είχε με τον Διάδοχο Πρίγκηπα του Άμπου Ντάμπι και αναπληρωτή Ανώτατο Διοικητή των Ε.Δ., Σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan καθώς επίσης και τον Υπουργό Επικρατείας της χώρας αρμόδιος για Αμυντικές Υποθέσεις, κ. Mohammed Bin Ahmad Al Bawardi και τους Υπουργούς Άμυνας της Ιορδανίας, κ. Bisher Khasawneh, της Αιγύπτου, κ. Mohamed Ahmed Zaki και της Σερβίας, κ. Nebojša Stefanović.

Παράλληλα, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, την 23 Φεβρουαρίου, είχε προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Αρχηγό του Ναυτικού των ΗΑΕ, Υποναύαρχο Sheikh Saeed bin Hamdan bin Mohammed Al Nahyan και τον Αρχηγό της Αεροπορίας, Υποπτέραχο Ibrahim Nassar Mohammed Al Alawi, όπου σε εξαιρετικά θετικό περιβάλλον έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν στο πρόγραμμα συνεργασίας των δύο χωρών που άπτονται του Κλάδου τους. Στο πλαίσιο της έκθεσης NAVDEX 2021, μετέβηκε επίσης στο λιμένα του Άμπου Ντάπι, και επισκεύτηκε την ελληνική Φ/Γ «ΥΔΡΑ».

Στο πλαίσιο της Εκθέσεως ο κ. Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Ελληνικό Περίπτερο με τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδος κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Φλώρο Κωνσταντίνο.

Τέλος, ο κ. Αρχηγός έδωσε συνέντευξη στο επίσημο περιοδικό αμυντικών θεμάτων της Έκθεσης «Nation Shield», στην οποία, μεταξύ άλλων, αφού εξήρε τη διοργάνωση του συνεδρίου και της έκθεσης, εν μέσω πανδημίας, ανέφερε ότι οι γεωπολιτικές πραγματικότητες στην ευρύτερη περιοχή καλούν για κοινές και ειλικρινείς συνεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου και των ΗΑΕ  αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και μοιράζονται κοινό όραμα και η παρουσία της αντιπροσωπείας στην έκθεση έχει σκοπό να συμβάλει στην εμπέδωση της συνεργασίας αυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημόκριτος Ζερβάκης - Εθνική Φρουρά: Ανάδειξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς

Εθνική Φρουρά: Οι εντυπωσιακές βολές από τα νέα πυροβόλα "Αλέξανδρος" (Βίντεο)

Εθνική Φρουρά: Βολές τεθωρακισμένων και προσωπικού υπό το βλέμμα Ζερβάκη