Τεχνολογία

Κόσμος

Πολιτισμός

Η UNESCO επιστρατεύει δορυφόρο κατά των επιθέσεων του ΙSIS σε μνημεία

mnhmeio.jpg

Τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τη Λιβύη που αποτελούν στόχους των τζιχαντιστών επιδιώκει να προστατεύσει αποτελεσματικότερα η Unesco μέσω της διευρυμένης χρήσης δορυφόρου.
 
Ο Οργανισμός είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Ερευνών του ΟΗΕ  προκειμένου να συλλειτουργήσουν και εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα δορυφορικής παρακολούθησης των πληττόμενων αρχαιολογικών μνημείων, όπως αποκάλυψε η Γενική Διευθύντρια, Ιρίνα Μπόκοβα, στον Guardian.
 
Αυτού του είδους η παρακολούθηση, μέσω δορυφορικών λήψεων υψηλής ανάλυσης, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της καταστροφής και του πλιάτσικου, να καταγράψει όσα έχουν καταστραφεί, να προετοιμάσει την ανακατασκευή τους αλλά και να συνδράμει στο να στοιχειοθετηθούν οι σχετικές υποθέσεις στα διεθνή ποινικά δικαστήρια, προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι στο εδώλιο, υπογράμμισε η ίδια.
 
Η διευθύντρια της Unesco χαρακτηρίζει ως  «πολιτισμική εκκαθάριση»  τις εκτεταμένες επιθέσεις και καταστροφές που πραγματοποιούν οι τζιχαντιστές. Υποψήφια για να διαδεχθεί τον Μπαν Κι-Μουν στην γγ του ΟΗΕ, η Μπόκοβα είναι απόλυτη υπέρμαχος της παρακολούθησης μέσω δορυφόρου. Οι πρόσφατοι βανδαλισμοί είναι σαφέστατα πιο βίαιοι και εκτεταμένοι, σημειώνει, σε σχέση με το προηγούμενο κύμα τέτοιων επιθέσεων στο Αφγανιστάν, το 2001.  
 
Τέλος, συμβουλεύει τις κυβερνήσεις των κρατών να αντιμάχονται την ραγδαία εξαπλούμενη τζιχαντιστική προπαγάνδα, με δικές τους καμπάνιες, μέσω των social media.

πηγή:skai.gr 

Κόσμος

ΕΜΑ: Τέλος Μαΐου πιθανόν να εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12 ετών

pfizer εμβόλιο

Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά της COVID-19 θα μπορούσε πιθανόν να λάβει ευρωπαϊκή έγκριση για χρήση σε παιδιά ηλικίας 12 ετών ίσως και στα τέλη αυτού του μήνα, όπως δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων στην εφημερίδα Handelsblatt.

«Επί του παρόντος, ο στόχος που θέτουμε για έγκριση είναι κάποια στιγμή τον Ιούνιο. Προσπαθούμε να δούμε εάν μπορούμε να το επισπεύσουμε αυτό στα τέλη Μαΐου», δήλωσε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Έμερ Κουκ σε κοινή της συνέντευξη στην Handelsblatt και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Μας υποσχέθηκαν δεδομένα από τη μελέτη που έγινε από τον Καναδά τις επόμενες δύο περίπου εβδομάδες και αυτό θα μπορούσε να επισπεύσει την αξιολόγηση», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη της ΕΕ το πότε θα ξεκινήσουν να χορηγούν το εμβόλιο στην ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών ύστερα από το ‘πράσινο φως’ του EMA.

Ο EMA ξεκίνησε την αξιολόγηση της χρήσης του εμβολίου με την εμπορική ονομασία Comirnaty στην ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών στις 3 Μαΐου, λέγοντας ότι αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησής του τον Ιούνιο.Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν χθες το εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 12 ετών, ενώ έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 16 ετών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

ειδησεις σημερα 

Ισραήλ: Έπληξε 130 «στρατιωτικούς στόχους» και σκότωσε 15 παλαιστίνιους

Συναγερμός στη Ρωσία: Τουλάχιστον 11 νεκροί μετά από πυροβολισμούς και έκρηξη σε σχολείο

Κορωνοϊός - Ινδία: Καλύπτουν το σώμα τους με κοπριά και ούρα αγελάδας για να προστατευτούν