Ρέθυμνο

Εκδηλώσεις

Στο Ρέθυμνο η εικαστική έκθεση "Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό"

karathanos-knosos.jpg

Ο πολιτιστικός σύλλογος "Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό" υπό την αιγίδα της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου ξεκινάει την περιοδεία της ομώνυμης έκθεσης στην Κρήτη με πρώτο σταθμό το "Σπίτι του Πολιτισμού" στο Ρέθυμνο από Δευτέρα 23 Μαρτίου έως Σάββατο 4 Απριλίου 2015. Η έκθεση με έργα 22  καλλιτεχνών, έργα εμπνευσμένα από τον πλούτο και την ζωντάνια του πολιτισμού των Μινωιτών, αποσκοπεί να συνδέσει τους μικρούς και τους μεγάλους κατοίκους της Κρήτης του σήμερα με την πολιτιστικές τους ρίζες.  

Η έκθεση θα πλαισιώνεται  από πρωινές επισκέψεις σχολικών τάξεων και μια σειρά πολιτιστικών δρώμενων. Κατά τα εγκαίνια την Κυριακή 29.3. στις 18.00 μετά τους χαιρετισμούς της προέδρου του συλλόγου Τερέζας Βαλαβάνη και των επισήμων αρχών, ο επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Ηρακλείου δρ. Γιώργος Ξανθός θ' αναπτύξει το θέμα "Ανιχνεύοντας τα μηνύματα των Μινωιτών στην σύγχρονη ζωή".

mple_minotayros-2.jpg

mple_minotayros-2.jpg, by meropi

Θα ακολουθήσει η ομιλία με συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού  του γλωσσολόγου Δρ. Gareth Owen: "IQEKURJA=ΥΓΕΙΑ+ΑΓΑΠΗ", μια μινωική εφαρμογή για τον δίσκο της Φαιστού.
Η βραδιά των εγκαινίων θα κλείσει με μουσική από το συγκρότημα "ΚΡΗΤΕΣ", που το απαρτίζουν οι μουσικοί: Νίκος Λιανέρης, λύρα, τραγούδι, Γιώργος Κατσουλιέρης, λαούτο, τραγούδι, Αντώνης Καράτζης, μαντολίνο, τραγούδι, Δαμιανός Βασιλάκης, ασκομαντούρα, θιαμπόλι, νταούλι, τραγούδι και Αλέξης Καζάκης, κιθάρα.

mpales-2.jpg

mpales-2.jpg, by meropi

tsantakis-spondi2.jpg

tsantakis-spondi2.jpg, by meropi

Την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 19.00 η Στέλλα Σκουτέλη, ξεναγός, εικαστικός και συγγραφέας θα αναφερθεί με  ομιλία της στο θέμα της "Μινωικής Θρησκείας". Θα επακολουθήσει συζήτηση.
Μετά την ομιλία η  συνθέτρια Κατερίνα Τζεδάκι θα παρουσιάσει το  "Αμίλητο νερό",τη μουσική σύνθεση της για ιδιοκατασκευασμένο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο με ήχους σταλακτιτών, φωτιάς και  νερού από το σπήλαιο Μελιδονίου.

dalamvelas.jpg

dalamvelas.jpg, by meropi

Το Σάββατο 4 Απριλίου στις 10.30 θα παρουσιαστεί το κείμενο της ιστορικού τέχνης Χριστίνας Λίτινα "Ζωντανή Τέχνη".
Η εικαστικός Χρύσα Βαθιανάκη θα διοργανώσει εργαστήρι για παιδιά  με θέμα  "Τα Καμαραϊκά Αγγεία, σχήματα, χρώματα από χώμα", σε δύο τμήματα 11.00-12.30 (7-9 ετών) και 12.30-14.00 (10-12 ετών).
Για δήλωση συμμετοχής: 6983-079996 & chrysavathianaki@yahoo.gr

«Ευχαριστούμε θερμά την αρχαιολόγο Ειρήνη Γαβριλάκη για την πρόσκληση της, την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου για την στήριξη και την χορηγία, το δήμο Ρεθύμνου και την Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. για την παραχώρηση του φιλόξενου "Σπιτιού του Πολιτισμού" και τον σύλλογο "Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου" για την ευγενή συμπαράσταση και προώθηση της έκθεσης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κρήτη

Ρέθυμνο

Πρόγραμμα PLASTECO: Τα συμπεράσματα ερευνών για την ορθολογική διαχείριση των πλαστικών

foto_tilediaskepsi_plasteco.png

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η περιφερειακή συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς,  του ευρωπαϊκού έργου “PLASTECO”, στο οποίο, ως γνωστόν, συμμετέχει  ο   Δήμος Ρεθύμνης, ως  Επικεφαλής Εταίρος. 

Υπενθυμίζεται ότι το “PLASTECO” επικεντρώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσω, της ορθολογικής χρήσης και διαχείρισης των πλαστικών αλλά και σειράς άλλων δράσεων που στοχεύουν στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης των φυσικών πόρων, τον περιορισμό των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην υγεία των πολιτών και την ενίσχυση των καινοτόμων λύσεων διαχείρισης των πλαστικών. Το “PLASTECO” αποτελεί έργο του διαπεριφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας INTERREG EUROPE και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους. 

Στο πλαίσιο της 2ης  περιφερειακής συνάντησης των εταίρων του προγράμματος,  η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή 9 Απριλίου, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα βασικά συμπεράσματα δύο ερευνών που εκπονήθηκαν από τους εταίρους του έργου (Ένωση Βαλτικών Ακτών & Ενεργειακός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Ωβέρνης – Ρον- Αλπ)  και ενός διαπεριφερειακού εργαστηρίου που διοργανώθηκε και συντονίστηκε από το Σύμπλεγμα Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών της Βαυαρίας. Ειδικότερα, οι έρευνες αφορούσαν στη «Συγκριτική ανάλυση των πολιτικών για την προώθηση του διαχωρισμού, της διαλογής και της ανακύκλωσης των πλαστικών απορριμμάτων στις περιοχές των εταίρων του έργου» καθώς και στα «Μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης των υδάτων και της διευκόλυνσης των προσπαθειών καθαρισμού». Το θέμα του εργαστηρίου, τα συμπεράσματα του οποίου παρουσιάστηκαν, αφορούσε στις «Πολιτικές πρακτικές για τη μείωση των μικροπλαστικών στο περιβάλλον». 

Στη συνάντηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι από: το Δήμο Ρεθύμνης, την Περιφέρεια Κρήτης, άλλους δημόσιους φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, και επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, οι φορείς αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν από την ομάδα έργου του Δήμου Ρεθύμνης και για άλλη μια φορά επισημάνθηκε η αναγκαιότητα ευαισθητοποίησης και ενεργής συμμετοχής των πολιτών και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης ως προϋπόθεση επίτευξης των στόχων τόσο του προγράμματος όσο και των προσταγών της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία. 
Συνολικά, θα πραγματοποιηθούν έξι διαπεριφερειακές συναντήσεις,  με ομάδες ενδιαφέροντος. Η 3η συνάντηση, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.  

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Σφοδρή αντίδραση της Κρήτης για την ανιστόρητη πρόκληση με Γερμανούς αλεξιπτωτιστές

Τροχαίο στη Γαύδο: Αύριο το τελευταίο αντίο στην 28χρονη Κορίνα

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: "Χαμηλές πτήσεις"... εν αναμονή ανοίγματος του τουρισμού