Πολιτισμός

Πανόραμα πολιτισμού ... με το τίποτα στον "Ομφαλό της Γης"

Σεμινάρια, επιστημονικά συμπόσια, εικαστική έκθεση, μουσική και θέατρο, περιλαμβάνει για φέτος το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ), που παρουσίασε η πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου, Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, και ο διευθυντής, Καθηγητής Αθανάσιος Μαρκόπουλος, στα φιλόξενα γραφεία του Κέντρου, στην Πλάκα.
 


 

Η πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου, Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ

«Μη  με ρωτήσετε με πόσα χρήματα θα γίνουν όλες αυτές οι εκδηλώσεις, θα σας πω με το τίποτα !», είπε η κα. Αρβελέρ, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η μόνη δραστηριότητα που δε σκοτώνει, είναι η Τέχνη», ενώ για άλλη μια χρονιά τόνισε ότι το Κέντρο είναι περήφανο για την δουλειά που έγινε, ευχαριστώντας, παράλληλα, τους είκοσι περίπου συνεργάτες, ανάμεσα στους οποίους η κα. Μάρω Νικολοπούλου και ο κ. Περικλής Σπάτουλας, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως «ψυχή» του Κέντρου.

Μνήμη Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 1914 - 2014
 


 

Το συνεδριακό κέντρο στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου για την 100ή επέτειο από την κήρυξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οργανώνει τον Ιούλιο στους Δελφούς διεθνές συμπόσιο με θέμα «1914 - 1924, Τα χρόνια των ανατροπών: Ευρώπη και Ελλάδα» καθώς και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο Θέατρο Φρύνιχος και τη Ρωμαϊκή Αγορά του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. 

Στο πλαίσιο αυτό,  θα πραγματοποιηθεί, επίσης,  τον Νοέμβριο στην Αθήνα, σε συν-διοργάνωση με το Νομισματικό Μουσείο,  έκθεση για τον  Ελευθέριο  Βενιζέλο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννησή του.  Σεμινάρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα λάβουν χώρα από τις 3 έως  τις 13 Αυγούστου,  με συμμετέχουσες χώρες τις Τσεχία και Σλοβενία.  

Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις (Art Campus) 2014

Για τρίτη συνεχή χρονιά,  ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» οργανώνει στους χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, από τις 7 έως τις 14 Ιουλίου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για νέους ταλαντούχους μουσικούς. Το Art Campus 2014 περιλαμβάνει master classes φλάουτου, όμποε, κλαρινέτου, ορχήστρας εγχόρδων με την Camerata Junior, σύνολα μουσικής δωματίου, μουσικά εργαστήρια και διαγωνισμό για σολίστ πνευστών και συναυλίες. 

16o Αριστοτελικό Συμπόσιο

 

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνουν, από τις  27 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, Συμπόσιο Φιλοσοφίας πάνω σε αριστοτελικά κείμενα.

Δελφοί  -  εκδηλώσεις  
 


 

Το θέατρο Φρύνιχος

Εκτός από το Διεθνές Συμπόσιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καθηγητών Πανεπιστημίων, την Παρασκευή 4 Ιουλίου στο θέατρο Φρύνιχος θα παρουσιαστεί συναυλία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας της Κέρκυρας, με τίτλο «Ο ήχος των πνευστών». Το Σάββατο 5 Ιουλίου, στη Ρωμαϊκή Αγορά του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών θα λάβει χώρα μουσική παράσταση με την σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου, με τίτλο «Ο έρωτας στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Ένα μουσικό ταξίδι».

 

Την Τρίτη 15 Ιουλίου, στο θέατρο Φρύνιχος θα παρουσιαστεί ο «Ιππόλυτος»  του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, από το Εθνικό Θέατρο.  Η παράσταση των Δελφών πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών με το Εθνικό Θέατρο.

Έκθεση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Έκθεση για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε συν-διοργάνωση με το Νομισματικό Μουσείο. Μέσα από τα εκθέματα αναδεικνύεται η προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου και παρουσιάζεται το πώς λατρεύτηκε ο οξυδερκής πολιτικός ως σύμβολο δύναμης και σοφίας.

Στην έκθεση θα εκτεθούν έργα λαϊκά και λόγια, έργα καλλιτεχνικής χειροτεχνίας, ενθυμήματα, έγχρωμες λιθογραφίες, φωτογραφίες και νομίσματα. Εκθέματα  θα δανείσουν για την έκθεση φορείς όπως  τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ιστορικό Αρχείο Χανίων, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο της ΕΡΤ, η συλλογή της Alpha Bank, το Μουσείο Βενιζέλου και πολλοί συλλέκτες. Την επιμέλεια θα έχει η Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης.

Ψηφιακή έκδοση

Το Ε.Π.Κε.Δ κατέγραψε το πρόγραμμα εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές - 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο διάστημα 19 Ιουνίου - 15 Δεκεμβρίου 2013, σε ένα ψηφιακό δίσκο (dvd), που κυκλοφορεί σε κασετίνα μαζί με την ταινία - ντοκιμαντέρ «Ο Βυζαντινός Καβάφης», σε επιστημονική εποπτεία της Πρυτάνεως Ελένης Αρβελέρ και σκηνοθεσία των Π. Κυπαρίσση και Φ. Δούσκου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Πολιτισμός

«Κρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά»: Πάει στο .. 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Αντώνης Γρηγοράκης

Η νέα ταινία «Κρουσώνας: Στα χνάρια του Καπετάν Σατανά» σε σκηνοθεσία Βίκης Αρβελάκη και σενάριο Κατερίνας Μπικάκη θα συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες. Οι ημερομηνίες της δια ζώσης προβολής στην Θεσσαλονίκη και της διαδικτυακής προβολής θα ανακοινωθούν.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που φέτος θα διεξαχθεί από 24 Ιουνίου - 4 Ιουλίου, είναι ένα από τα δέκα καλύτερα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ παγκοσμίως, με διεθνή αναγνώριση.

Το Ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ – παραγωγής 2021 – αναφέρεται στην προσωπικότητα και την δράση του αρχηγού της ανταρτικής ομάδας «Σατανά», Αντωνίου Γρηγοράκη. Ένα πολυεπίπεδο κινηματογραφικό «πορτρέτο» του ίδιου και ανθρώπων που στελέχωσαν την αντιστασιακή του ομάδα, ρίχνουν φως στην πολυτάραχη εποχή που έζησε.

Trailer https://youtu.be/Pm6Naq8eKLs

Facebook https://www.facebook.com/KroussonasDocumentary

 

Λίγα λόγια για την ταινία

O πόλεμος δεν είναι παραμύθι. Ιστορία ενός λαού δεν είναι μόνο η επική. Πλέκεται υπομονετικά με τις χρυσές μικροϊστορίες των ανθρώπων οι οποίες δημιουργούν τα μεγάλα γεγονότα. Τα βουνά του Κρουσώνα, στις ανατολικές παρειές του Ψηλορείτη, υπήρξαν η μάνα τροφός των ανταρτών της Ομάδας Σατανά. Ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να αγωνιστούν για αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή τους.

Ποιές ήταν οι πύρινες ψυχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που επισφράγισαν με την δράση τους την παρουσία τους στον τόπο;

Ποιος ήταν ο Καπετάν Σατανάς, και πόση φωτιά να είχε στην ψυχή για να τα βάλει με τους δαίμονες;

 

Σκηνοθεσία | Βίκη Αρβελάκη

Αρχισυνταξία - Σενάριο | Κατερίνα Μπικάκη

Eπιστημονική Ομάδα | Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Έρευνα | Κατερίνα Μπικάκη - Νίκος Παρασκευάς - Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Διευθυντής Φωτογραφίας | Μιχάλης Μπούχλης

Μοντάζ | Μιχάλης Μπούχλης

Μουσική | Γιώργης Μανωλάκης

Μίξη Ήχου | Teemu Takalo

Μετάφραση - Υποτιτλισμός | Αδάμ Αρβελάκης

Παραγωγή | Cyclos Film

Συμπαραγωγή | Κέντρο Πολιτισμού Κρήτης

Mε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών «Αντώνης Γρηγοράκης»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο - Τουρισμός: Κερδίζει ... έδαφος η πολυτέλεια στις διακοπές

Κρήτη: Έβαλε τέλος στη ζωή του - Τον βρήκε ο πατέρας του

Λιανεμπόριο - Ηράκλειο: Κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή 9 Μαϊου