Πολιτισμός

Τεχνολογία

Galileo: Το πρωτοποριακό Ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης

Το Galileo να είναι το πρώτο πολιτικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης παγκοσμίως. Οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές του, είναι το αμερικάνικο GPS και το ρωσικό GLONASS.

Η δορυφορική πλοήγηση προσφέρει προφανή πλεονεκτήματα για τη διαχείριση των μεταφορών. Επιτρέπει την ενίσχυση της ασφάλειας, τη βελτίωση της ροής της κυκλοφορίας, τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των επιβαρύνσεων του περιβάλλοντος, καθώς και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στις μεταφορές. Τα σημερινά συστήματα GPS και GLONASS, απ' ό,τι φαίνεται, δεν προσφέρουν την αξιοπιστία και τη διαθεσιμότητα που είναι αναγκαίες για τη μεταφορά κυρίως των προσώπων. Τα μειονεκτήματα αυτά μπορεί να αντιμετωπισθούν με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος Galileo.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πιστοποίησης της σωστής λειτουργίας σε τροχιά των δορυφόρων του παραπάνω συστήματος πλοήγησης, η Ευρώπη πλέον έχει τον επιχειρησιακό πυρήνα του δικού της σχεδίου πλοήγησης έτοιμο για να δεχτεί και τους υπόλοιπους δορυφόρους του συστήματος 

Οι 4 βασικοί δορυφόροι του συστήματος σε συνδυασμό με τους σταθμούς εδάφους που αναπτύχθηκαν, έδωσαν το πρώτο στίγμα στο έδαφος.

Όπως ανέφερε ο Marco Falcone, υπεύθυνος του project Galileo, έγιναν πολλές δοκιμές οι οποίες περιελάμβαναν οδήγηση 10.000 χιλιομέτρων από οχήματα ελέγχου. Τα σταθερά σημεία ελέγχου μέσω εγκατεστημένων συσκευών, έδειξαν εξαιρετική ακρίβεια του στίγματος ακρίβειας με μέση τιμή 8 μέτρα στον οριζόντιο άξονα και 9 μέτρα στον κάθετο στο 95% των δοκιμών. Τα αποτελέσματα, θα βελτιώνονται όσο προστίθενται και οι υπόλοιποι δορυφόροι. 

Πολιτισμός

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη: Εκδήλωση με θέμα "Ποια τα όρια της ελευθερίας μας"

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Ιωάννη Ηρακλείου, σε συνεργασία με την πολιτιστική δράση «ΕΥΤΟΠΙΑ», πρόκειται να πραγματοποιήσει ανοικτή πολιτιστική εκδήλωση στις 24 - 26 Σεπτεμβρίου 2021 με θέμα «Ποια τα όρια της ελευθερίας μας;».

Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί στον αύλειο χώρο των γραφείων του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Ιωάννη, στη συμβολή των οδών Ταντάλου και Γαζίου, με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων λόγω της πανδημίας.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε συμπολίτες  όλων των ηλικιακών ομάδων.

Η θεματική της εκδήλωσης σχετίζεται με την ελευθερία του σύγχρονου ανθρώπου, σε μια απόπειρα να διερευνήσουμε σε ποιο βαθμό ο σύγχρονος άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη ζωή του χωρίς να υφίσταται  εσωτερικούς ή εξωτερικούς καταναγκασμούς.

Επιδίωξη των διοργανωτών είναι να ακουστούν ομιλίες που θα φωτίσουν τις διαφορετικές πτυχές του πολυσχιδούς θέματος της ελευθερίας (εξωτερικής και εσωτερικής). Επικουρικά, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα φιλοξενηθούν και καλλιτεχνικές δράσεις (εικαστικές, θεατρικές, μουσικές κλπ) σχετιζόμενες με το κεντρικό θέμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος «Βηθλεέμ»: Τον επισκέφθηκαν 13.000 θεατές φέτος

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Πως σχολιάζει την ταινία για τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου

ESPA BANNER