Πολιτισμός

Τεχνολογία

BBC: Το ρομπότ «σουπερμαν» με την υπερφυσική δύναμη

Όλοι όσοι έχουμε δει την ταινία “The Matrix” σίγουρα θυμόμαστε εκείνες τις στολές ρομπότ, που αγκάλιαζαν τον άνθρωπο και τον μετέτρεπαν σε… «σούπερμαν»! Για όσους νομίζαμε ότι κάτι τέτοιο θα έμενε στη μεγάλη οθόνη… κάναμε σίγουρα λάθος!

Μηχανικοί στην Ιταλία έχουν αναπτύξει ένα ρομπότ που… φοριέται και μάλιστα ισχυρίζονται ότι πρόκειται για την πιο εξελιγμένη εξω-σκελετική ρομποτική στολή που έχει δει μέχρι σήμερα ο πλανήτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, η μηχανική «προέκταση του σώματος» δημιουργήθηκε σε ένα εργαστήριο στην Πίζα και επιτρέπει στους χρήστες του να σηκώνουν μέχρι και 50 κιλά στο κάθε χέρι. Θα μπορούσε να εξελιχθεί ώστε να χρησιμοποιείται για την βαριά εργασία των εργοστασίων καθώς επίσης και για τη διάσωση επιζώντων από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Οι ερευνητές, δεν κρύβουν βέβαια και το γεγονός ότι έχει υπάρξει και στρατιωτικό ενδιαφέρον για το εγχείρημα τους.

Το ρομπότ, μιμείται τις κινήσεις του ανθρώπου, όπως το περπάτημα και η κίνηση των χεριών. 

Τεχνολογία

SpaceX: Εξερράγη και ο τρίτος πύραυλος Starship κατά την προσγείωσή του (βίντεο)

έκρηξη starship

Παρά λίγο να τα καταφέρει η Space X την τρίτη φορά που δοκίμασε το νέο πρωτότυπο πύραυλο της Starship, ο οποίος προορίζεται να στείλει ανθρώπους και εφόδια στη Σελήνη και στον 'Αρη. Ο πύραυλος της εταιρείας του Ίλον Μασκ εκτοξεύθηκε χωρίς πρόβλημα, πέταξε στον ουρανό για έξι λεπτά σε ύψος έως δέκα χιλιομέτρων και μετά προσγειώθηκε όρθιος στην τσιμεντένια εξέδρα του στο Τέξας. Αλλά ο θρίαμβος κράτησε λίγο, καθώς αμέσως μετά έγειρε ελαφρά στο πλάι, ξέσπασε φωτιά και έπειτα από οκτώ λεπτά εξερράγη στα εξ ων συνετέθη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δοθεί κάποια εξήγηση για την ακριβή αιτία.

 

 

Τουλάχιστον υπήρξε πρόοδος, αφού στις δύο προηγούμενες δοκιμές στις 9 Δεκεμβρίου και 2 Φεβρουαρίου ο πύραυλος είχε συντριβεί στο έδαφος κατά την επιστροφή του. Ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος Starship από ανοξείδωτο χάλυβα έχει αναπτυχθεί για να μεταφέρει φορτίο έως 100 τόνων σε μεγάλες αποστάσεις και αποτελεί το «καμάρι» του Μασκ. Έχει ύψος 50 μέτρων, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη ο Starship -μαζί με τον επίσης επαναχρησιμοποιούμενο πυραυλικό φορέα Super Heavy- θα φθάνει τα 120 μέτρα.

 

 

Οι μεγαλύτεροι και με περισσότερες δυνατότητες Starship προορίζονται να αντικαταστήσουν τους σημερινούς επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους Falcon και τις κάψουλες Dragon της Space X τόσο για επανδρωμένες όσο και μη επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις. Ο τελικός στόχος για τα μακρινά ταξίδια είναι μετά την εκτόξευση του Starship για τη Σελήνη ή τον 'Αρη, ο Super Heavy να επιστρέφει στη Γη για να χρησιμοποιηθεί ξανά. Για τα πιο κοντινά ταξίδια ο Starship θα κάνει μόνος όλη τη δουλειά.

Μια πρώτη πτήση του Starship σε τροχιά γύρω από τη Γη σχεδιάζεται για το τέλος του 2021, ενώ για το 2023 έχει ήδη κλείσει θέση ο δισεκατομμυριούχος Ιάπωνα Γιουσάκου Μαεζάβα, προκειμένου να πετάξει για έξι μέρες ως τη Σελήνη μαζί με άλλους οκτώ συνεπιβάτες. Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη δοκιμές πτήσης του Starship, καθώς και για πρώτη φορά του Super Heavy.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα

Ηράκλειο - Σχολεία: Το ωράριο της τηλεκπαίδευσης και οι εγγραφές της Α' τάξης

Λάρισα - σεισμός: Ξεκινούν εκτεταμένοι έλεγχοι στα κτίρια των περιοχών που επλήγησαν