Πολιτισμός

Τεχνολογία

Τρισδιάστατος εκτυπωτής σε μέγεθος... στυλό

Τρισδιάστατος εκτυπωτής σε μέγεθος στυλό; Και όμως! Μετά το 3D doodler, μια από τις πρώτες συσκευές που χρησιμοποιεί ένα ειδικό πλαστικό το οποίο θερμαίνεται και ψύχεται αμέσως για το σχηματισμό στερεών αντικειμένων, εμφανίζεται ο τρισδιάστατος εκτυπωτής Lix να μας  εντυπωσιάσει με το μέγεθος του. Έχει τη μορφή και το μέγεθος στυλό, και η λογική είναι ακριβώς η ίδια: ειδικό πλαστικό θερμαίνεται, και όταν βγει από την μύτη του εκτυπωτή και ψύχεται στο σχέδιο που έχουμε φτιάξει, όχι μόνο στο χαρτί ,αλλά και στον...αέρα!

"Δημιουργήσαμε ένα μικρό και ελαφρύ προϊόν που τροφοδοτείται από οποιαδήποτε θύρα USB. Το Lix Pen είναι φορητό και άνετο στη χρήση. Το 3Doodler από την άλλη πλευρά, είναι βαρύ, μεγάλο, δύσχρηστο καθώς πρέπει να τροφοδοτηθεί από ηλεκτρική πρίζα ρεύματος πράγμα που δεν είναι και τόσο πρακτικό» λέει ο συν - ιδρυτής Άντον Σουβόροβ (Anton Suvorov), όταν ρωτήθηκε πώς το προϊόν διαφέρει από το 3Doodler.

Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λοιπόν αυτόν τον εκτυπωτή; Σκιτσάροντας μόδα, κοσμήματα και διακοσμητικά, ή απλά να χρησιμοποιήσουμε την φαντασίας μας. Το παρακάτω βίντεο μας δίνει μια ιδέα για το πως λειτουργεί αυτός ο τρισδιάστατος εκτυπωτής. 

Τεχνολογία

Έξυπνη γάζα επικοινωνεί με τους γιατρούς

γαζα

Τα τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει διαφόρων ειδών ιατρικά επιθέματα (επιδέσμους, γάζες, τσιρότα κ.α.) που λαμβάνουν τον χαρακτηρισμό «έξυπνα». Κάποια από τα επιθέματα αυτά ενσωματώνουν φαρμακευτικές αγωγές και ουσίες που βοηθούν στην ταχεία επούλωση των πληγών στις οποίες τοποθετούνται ενώ άλλες ενσωματώνουν τεχνολογίες παρακολούθησης της πορείας των τραυμάτων.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Μπολόνια στην Ιταλία δημιούργησε μια έξυπνη γάζα που επικοινωνεί με τους θεράποντες γιατρούς ενός ασθενούς για να τους ενημερώσει για την πορεία επούλωσης της πληγής στην οποία έχει τοποθετηθεί ώστε να μην χρειάζεται έλεγχος της.

Η γάζα διαθέτει ένα αισθητήρα που καταγράφει τα επίπεδα της υγρασίας στην πληγή. Τα επίπεδα υγρασίας συνδέονται άμεσα με την πορεία επούλωσης μιας πληγής οπότε η μέτρηση της υγρασίας μπορεί να δείξει πώς εξελίσσεται η πορεία αποκατάστασης ενός τραύματος. Τα δεδομένα που καταγράφει η γάζα τα μεταδίδει μέσω ενός τσιπ RFID σε μια ειδική για την περίσταση εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο που πρέπει όμως να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη γάζα. Έτσι σε περίπτωση που μια πληγή δεν έχει ακόμη επουλωθεί ο γιατρός δεν θα υποχρεωθεί να βγάλει τη γάζα για να κάνει τον σχετικό έλεγχο. Έχει διαπιστωθεί ότι η αφαίρεση των επιθεμάτων σε μια πληγή έστω και λίγη ώρα καθυστερεί την επούλωση σε περίπτωση που αυτή δεν έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της η γάζα είναι χαμηλού κόστους (αν και δεν έχουν πει την τιμή του) αφού κατασκευάζεται από πολύ φθηνά υλικά. Για αυτό τον λόγο μετά την χρήση της θα πετιέται ώστε να χρησιμοποιούνται μόνο καινούργιες κάθε φορά σε κάποιο τραύμα. Μάλιστα οι ερευνητές δημιούργησαν δύο τύπους της γάζας που ο καθένας λειτουργεί καλύτερα σε διαφορετικού είδους τραύματα πιο ελαφρά ή πιο σοβαρά αναλόγως.

ειδησεις σημερα

Σεισμός - σχολεία: Λυόμενα και εργασίες αποκατάστασης στα "πληγωμένα" κτίρια

ΕΟΦ: Απαγόρευση συμπληρώματος διατροφής

ΗΠΑ: Aνακαλύφθηκε το ναυάγιο του ιστορικού πλοίου που κυνηγούσε πράκτορες των Ναζί

ESPA BANNER