Πολιτισμός

Τεχνολογία

Το γραφένιο επιτρέπει την… υπέρυθρη όραση σε φακούς επαφής!

Αν νομίζετε ότι η υπέρυθρη ακτινοβολία, είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας, τότε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, σας διαψεύδει πανηγυρικά!

Νέα υλικά που έχουν ανακαλυφθεί, όπως το γραφένιο, έχουν καταστήσει δυνατή την εξέλιξη της μηχανικής στην εξερεύνηση τεχνολογιών που μπορούν να αυξήσουν τις ανθρώπινες ικανότητες. Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Nanotechnology, επιστήμονες, βρήκαν τρόπο να χρησιμοποιήσουν το γραφένιο για να αναπτύξουν ένα «φωτοανιχνευτή» υπέρυθρων κυμάτων φωτός με τη δυνατότητα εμπορικής αλλά και στρατιωτικής εφαρμογής.

 Το γραφένιο λόγω σύνθεσης του από φύλλα άνθρακα και της εξαιρετικής του λεπτότητας, έχει μικρές δυνατότητες απορρόφησης φωτός. Αυτός ο περιορισμός, καθιστά δύσκολη τη χρήση του υλικού για την ανίχνευση του, παρά την ικανότητα να απορροφά φως από ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει και υπεριώδη και υπέρυθρα μήκη κύματος.

Ο καθηγητής όμως Zhaohui Zhong και οι συνεργάτες του, βρήκαν έναν τρόπο να παρακάμψουν αυτό το εμπόδιο χρησιμοποιώντας μία σύνθετη κατασκευή . Για την ανάπτυξη της μικροσκοπικής αυτής συσκευής, η ομάδα τοποθέτησε ένα «τούνελ» μεταξύ δύο στρώσεων γραφενίου. Με τον τρόπο αυτό, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα συσσωρευμένο φορτίο στο πρώτο στρώμα. Το φορτίο αυτό αυξάνει τη ροή του ρεύματος στο «τούνελ» μεταξύ των δύο στρωμάτων.

Η λειτουργικότητα των ήδη υπαρχουσών τεχνολογιών ανίχνευσης υπερύθρων, περιορίζεται καθώς χρειάζεται και ένα σύστημα ψύξης, για να λειτουργήσει αποδοτικά το σύστημα. Με τη νέα προσαρμογή όμως του γραφενίου, μπορεί να επιτευχθεί η «θερμική» όραση στους ανθρώπους. Στην έρευνα του καθηγητή Zhong, η ομάδα του κατόρθωσε να ανιχνεύσει την υπέρυθρη ακτινοβολία σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να απαιτούνται περισσότερες συσκευές, πέραν του στοιχείου του γραφενίου. Μάλιστα η συσκευή που αναπτύχθηκε, είναι τόσο μικρή, που ανοίγει το δρόμο της χρησιμοποίησης της, σε κινητά τηλέφωνα και σε φακούς επαφής. Ακόμη όμως δεν είναι βέβαιη η εμπορική εφαρμογή του αν και είναι βέβαιο ότι ο στρατός μπορεί να βρει πολλές χρήσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας. 

Τεχνολογία

Apple κατά Κομισιόν για τον κοινό φορτιστή

iphone-apple-shutterstock.jpg

Αντίθετη είναι η Apple στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα υπάρξει κοινή θύρα φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, tablet και ακουστικών.

H Apple επιμένει να χρησιμοποιεί τον δικό της Lightning connector αντί της θύρας USB-C που πλέον υιοθετούν οι ανταγωνιστές της. Σύμφωνα με την Κομισιόν ο ενιαίος φορτιστής θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα, ενώ θα έχει ως συνέπεια την εξοικονόμηση 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στους Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως περιγράφει στην 18 σελίδων οδηγία της.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε ότι ο αυστηρός κανονισμός που επιβάλλει μόνον ένα τύπο θύρας φορτιστή “πνίγει” την καινοτομία αντί να την ενθαρρύνει, η οποία με τη σειρά της θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, εκφράζοντας επίσης ανησυχίες για τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών για τη συμμόρφωση όλων των εταιρειών.

Η οδηγία επιβάλλει τη χρήση της θύρας USB-C, που χρησιμοποιούν όλα τα τηλέφωνα Android σε όλες τις συσκευές. Μόλις ο νόμος τεθεί σε ισχύ, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος δύο ετών, κατά τον οποίο οι κατασκευαστές θα πρέπει να αλλάξουν τις συσκευές τους, εξυπηρετώντας το κοινό πρότυπο.

Αποφασισμένη η Κομισιόν να προχωρήσει το σχέδιο

Παρά τις ενστάσεις της Apple, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ υπεραμύνθηκε του σχεδίου, λέγοντας ότι η Επιτροπή έδωσε στη βιομηχανία πολύ καιρό για να διαμορφώσει της δικές της λύσεις. Ωστόσο πλέον ο χρόνος είναι ώριμος για να υπάρξει κοινός φορτιστής, κάτι που αποτελεί «σημαντική νίκη για τους καταναλωτές μας και το περιβάλλον και είναι σύμφωνο με τις πράσινες και ψηφιακές φιλοδοξίες μας».

Με βάση το ισχύον σύστημα, η Apple μπορεί να χρησιμοποιεί «ιδιόκτητες διεπαφές φόρτισης». Η νέα οδηγία υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα εμποδίζει την πλήρη διαλειτουργικότητα, ενώ αγνοεί «τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη ύπαρξη αυτών των διαφορετικών διεπαφών φόρτισης». Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι οι πρακτικές της Apple «δεν δικαιολογούνται πλέον λόγω των τεχνικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η θύρα USB-C».

Αν και η Κομισιόν δεν αναφέρει ονομαστικά την Apple, είναι ξεκάθαρο ποια εταιρεία αντιστάθηκε στην αλλαγή. «Οι κατασκευαστές που έχουν επενδύσει πολλά σε ιδιόκτητη τεχνολογία φόρτισης φαίνονται λιγότερο απρόθυμοι», στο πλαίσιο της στρατηγικής μάρκετινγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλανήτης Άρης: Το Insight της NASA κατέγραψε σεισμό που διήρκησε μιάμιση ώρα!

Ένα νέο τσιπάκι με... φτερά είναι το μικρότερο ανθρώπινο ιπτάμενο κατασκεύασμα

 

ESPA BANNER