Πολιτισμός

Τεχνολογία

Νέα συμφωνία για ένα κόσμο χωρίς καλώδια

Σε πολλούς από εμάς θα έχει τύχει να έχουμε μπερδέψει πάνω σε ένα καλώδιο ρίχνοντας κάποιο κινητό κάτω ή κάποιο Laptop! Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί, που θέλοντας να προστατεύσουν τις… πολύτιμες ηλεκτρονικές τους συσκευές, αποφασίζουν να πέσουν κάτω οι ίδιοι!

Τέλος σε αυτό το δίλλημα θέλουν να δώσουν οι εταιρείες “Wireless Power” και “Power Matters”, με τη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε εχθές Τρίτη για ένα κόσμο χωρίς καλώδια! Είναι το πρώτο βήμα για μία νέα γενιά ηλεκτρονικών συσκευών σε παγκόσμια κλίμακα, δήλωσαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών. Η ασύρματη φόρτιση όπως πρόσθεσαν, είναι το μέλλον που πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι εταιρείες, αν θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν στον τεχνολογικό χάρτη. Ένας κόσμος χωρίς καλώδια, είναι πιο βολικός, πιο γρήγορος και αισθητικά πιο όμορφος.

Η Συνεργασία των δύο εταιρειών, εστιάζει στην ισχυρή και γρήγορη ασύρματη φόρτιση. Ήδη η “Power Matters” έχει εφαρμόσει πιλοτικά προγράμματα στα Starbuck και στα McDonald’s, με πρωτοποριακές μεθόδους φόρτισης που βασίζονται στις παραπάνω αρχές.

Μάλιστα και η γνωστή εταιρεία Intel, κινείται σε παρόμοια μονοπάτια θέλοντας όμως να δημιουργήσει ένα υπερ-φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχουν καλώδια ενώ το σχήματα του μοιάζει με μπολ, προκειμένου να μπαίνουν στο εσωτερικό του οι διαφορές συσκευές μας και να φορτίζονται αυτόματα!

Εμπρός λοιπόν για ένα κόσμο, χωρίς καλώδια και χωρίς φορτιστές που χάνουμε συνεχώς!

Τεχνολογία

Ρομποτικός σεφ ψήνει το κοτόπουλο με λέιζερ (βίντεο)

Ρομποτικός σεφ

Πρώτα είδαμε φαγητά να παράγονται από εκτυπωτές τριών διαστάσεων, τώρα ήρθε η ώρα για κοτοκροκέτες ψημένες με λέιζερ.

Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη παρουσίασαν ένα ασυνήθιστο σύστημα που βομβαρδίσει εκτυπωμένα τρόφιμα με λέιζερ σημείο προς σημείο. Μπορεί ακόμα και να αναπαράγει τις σκούρες γραμμές που αφήνει στο κρέας η παραδοσιακή ψησταριά.

Η ιδέα δοκιμάστηκε σε κροκέτες που «εκτυπώθηκαν» με κιμά κοτόπουλου. Οι γευσιγνώστες που δοκίμασαν το πιάτο «προτίμησαν το κρέας που είχε ψηθεί με λέιζερ από ό,τι τα δείγματα που ψήθηκαν με συμβατικό τρόπο» υπερηφανεύεται ο Τζόναθαν Μπλάτινγκερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει μελέτη στην επιθεώρηση NPG Science of Food.

Ο Μπλάτινγκερ εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο «Ψηφιακών Τροφίμων» του Κολούμπια με επικεφαλής τον Χοντ Λίμπστον, ο οποίος εργάζεται από το 2007 για την ανάπτυξη αυτόνομων ρομποτικών σεφ.

«Παρόλο που οι εκτυπωτές μπορούν να παράγουν τρόφιμα με ακρίβεια χιλιοστού, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μέθοδος θέρμανσης που προσφέρει την ίδια ανάλυση» λέει ο Μπλάτινγκερ.

«Το μαγείρεμα παίζει κρίσιμο ρόλο για τη διατροφική αξία, τη γεύση και την υφή πολλών τροφίμων, και αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε μια μέθοδο με λέιζερ για να ελέγχουμε αυτές τις ιδιότητες με ακρίβεια».

 

 

Η ερευνητική ομάδα πειραματίστηκε με κιμά κοτόπουλου που εκτυπώθηκε σε φέτες με πάχος τριών χιλιοστών και βομβαρδίστηκε με τρία λέιζερ στο φάσμα του μπλε φωτός (μήκος κύματος 445 νανόμετρα) και του υπέρυθρου (980 νανόμετρα και 10.600 νανόμετρα).

Η ψημένη φέτα αξιολογήθηκε στη συνέχεια ως προς το βάθος ψησίματος, το χρώμα, το ποσοστό υγρασίας και οι διαφορές στη γεύση, συγκριτικά με παρόμοιες φέτες που ψήθηκαν με συμβατικό τρόπο.

Η ανάλυση έδειξε ότι το κρέας που ψήνεται με λέιζερ συρρικνώνεται κατά 50% λιγότερο, διατηρεί διπλάσια επίπεδα υγρασίας και προσφέρει παρόμοια γεύση με το συμβατικό ψήσιμο.

Δύο γευσιγνώστες κλήθηκαν να δοκιμάσουν τις φέτες, χωρίς να γνωρίζουν ποια είχε ψηθεί με λέιζερ, και δήλωσαν ότι έμειναν λιγότερο ικανοποιημένοι με το συμβατικό ψήσιμο, αναφέρουν οι ερευνητές.

Παραδέχονται ωστόσο ότι η ιδέα τους δύσκολα θα περάσει άμεσα σε εμπορική εφαρμογή, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει το κατάλληλο λογισμικό, ένα «Photoshop για τρόφιμα» που θα επιτρέπει στον απλό χρήστη να δημιουργεί πιάτα από πολλά διαφορετικά συστατικά.

Ποιος ξέρει όμως; Ίσως στο απώτερο μέλλον να μπορείτε να παραγγείλετε στον ρομποτικό σας μάγειρα φιλετάκια στο λέιζερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαδίκτυο: Έκρηξη της χρήσης εν μέσω πανδημίας

Ηλεκτροκίνηση - Παγκόσμια έρευνα: 4 στους 10 σκοπεύουν να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα

Διάστημα: Νέο ρεκόρ ταυτόχρονης παρουσίας 14 ανθρώπων στο διάστημα

ESPA BANNER