Πολιτισμός

Τεχνολογία

Μπαταρία που «αναπνέει» θα τροφοδοτεί τα νέα ηλεκτρικά οχήματα

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα στο 2013 όμως μία φόρτιση είναι ικανή να μας ταξιδέψει μόνο για 100 μιλιά περίπου. Για την ενίσχυση της αυτονομίας τους, επιστήμονες έχουν δημιουργήσει μία μπαταρία που… «αναπνέει» με την ελπίδα ότι σύντομα θα αντικαταστήσει όλες μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η δουλειά τους παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Έκθεση Χημείας που έγινε στο Ντάλλας πριν μερικές μέρες.

Οι μπαταρίες «αέρα-λιθίου» είναι ελαφρύτερες και μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε στο συνέδριο ο Nobuyuki Imanishi, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μie της Ιαπωνίας.

Η διαφορά της νέας αυτής τεχνολογίας, είναι ότι αντικαθιστούν πληθώρα λειτουργιών και διεργασιών που λαμβάνουν χώρα εντός του σώματος της μπαταρίας, με τον αέρα. Αυτή η νέα προσέγγιση, τις μετατρέπει σε πιο ελαφριές με τη δυνατότητα να αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια, σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες.

Πριν γίνει όμως το «ντεμπούτο» τους κάτω από τα «καπό» των αυτοκινήτων, οι ερευνητές έχουν ακόμη πολλά μέτωπα τα οποία χρήζουν τελειοποίησης. Ένα από αυτά τα προβλήματα πάνω από το οποίο σκύβουν οι επιστήμονες, είναι οι ηλεκτρολύτες που μεταφέρουν τον ηλεκτρισμό ανάμεσα στα ηλεκτρόδια.

Πέραν αυτού όμως, το νέο σύστημα που παρουσιάστηκε, φάνηκε να είναι πολλά υποσχόμενο μιας και η ίδια τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί και στην κατασκευή σπιτιών χάρη στο χαμηλό της κόστος. 

Πολιτισμός

Ρωμαϊκή βίλα με τοιχογραφίες του Καραβάτζιο βγαίνει σε δημοπρασία για 471 εκατ. ευρώ - Βίντεο

ΡΩΜΑΙΚΗ ΒΙΛΑ

Η έπαυλη Villa Aurora βρίσκεται στην καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσας και είναι διακοσμημένη με την αριστουργηματική τοιχογραφία του Καραβάτζιο. Τώρα, το εμβληματικό αρχοντικό βγαίνει σε δημοπρασία με αρχική τιμή 471 εκατ. ευρώ.

Πέρα από την τελική τιμή που θα πιάσει η Villa Aurora στη δημοπρασία, ο ιδιοκτήτης της αναλαμβάνει και το κόστος της αποκατάστασης που θα φτάσει στα 11 εκατ. ευρώ και δεν συμπεριλήφθηκαν στην τιμή» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Η έπαυλη έχει έκταση 2.800 τετραγωνικά μέτρα και «χτίστηκε το 1570 με ύψος που της επέτρεπε να κυριαρχεί στη Ρώμη. Στα 1621 πέρασε στα χέρια της οικογένειας Ludovisi», σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα.

Στο εσωτερικό της υπάρχουν πολλά δωμάτια διακοσμημένα από τον ζωγράφο Γκουερτσίνο, αλλά και το μοναδικό φρέσκο του Καραβάτζιο.Το αριστούργημα του περίφημου Ιταλού καλλιτέχνη παρέμεινε καλυμμένο για αιώνες και ανακαλύφθηκε μόλις το 1969, από την ιστορικό τέχνης Τζουλιάνα Ζάντρι.

Το έργο του Καραβάτζιο στην έπαυλη Villa Aurora πρόκειται για έναν φόρο τιμής στον κόσμο της Αλχημείας, μέσω τριών Ολύμπιων Θεών: του Δία με τη συνοδεία ενός αετού που αντιπροσωπεύει τον αέρα και το θειάφι, του Ποσειδώνα με ένα ιππόκαμπο που συμβολίζει το νερό και τον υδράργυρο και τον Πλούτωνα μαζί με τον τρομερό Κέρβερο, για τη γη και το άλας.Αυτοί οι ανεκτίμητοι καλλιτεχνικοί θησαυροί του Καραβάτζιο και του Γκουερτσίνο, μαζί με μια συλλογή από αρχαία αγάλματα, συνεισφέρουν σημαντικά στην αρχική τιμή των 471 εκατ. ευρώ της δημοπρασίας της Villa Aurora, στις 18 Γενάρη του 2022.

Όποιος την αγοράσει θα χρειαστεί να ξοδέψει ακόμα 11 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την εφημερίδα, η πώληση είναι αποτέλεσμα μια αντιδικίας κληρονομιάς, μετά τον θάνατο το 2018 του ιδιοκτήτη πρίγκιπα Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίσι.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι εάν το ιταλικό κράτος θα κινηθεί για την αγορά του ιστορικού κτιρίου ή θα περάσει σε χέρια ιδιωτών, που θα θέλουν να έχουν έναν αυθεντικό Καραβάτζιο πάνω από τα κεφάλια τους.

Δείτε το βίντεο:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ταινία "Μan of God" κάνει θραύση και στη Ρωσία

Δημοπρασία - Πάμπλο Πικάσο: Πάνω από 108 εκατ. δολάρια για 11 έργα του

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τη βιβλική Βησθαϊδά και την Εκκλησία των Αποστόλων

ESPA BANNER