Πολιτισμός

Τεχνολογία

"Κουμπί ανάγκης" δημιούργησε η Διεθνής Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία σχεδίασε μια νέα εφαρμογή με όνομα Panic Button(κουμπί πανικού). Ενεργοποιείτα σε περίπτωση ανάγκης πατώντας το κουμπί λειτουργίας του smartphone. Μόλις ενεργοποιηθεί, στέλνει ένα προ- προγραμματισμένο μήνυμα μαζί με την τοποθεσία του τηλεφώνου σε τρεις επαφές που μπορούν να βοηθήσουν το άτομο που είναι σε ανάγκη.

"Ο στόχος του Panic Button είναι να ενισχυθεί η προστασία των ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πανταχού παρούσα απειλή της σύλληψης τους, της επίθεσης τους, της απαγωγής και των βασανιστηρίων", δήλωσε η Τάνια Οκάρολ, λειτουργός δικαιωμάτων για τη Διεθνή Αμνηστία.

Η εφαρμογή - η οποία έχει ελεγχθεί από ακτιβιστές και δημοσιογράφους - είναι διαθέσιμη για download σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες. Ο οργανισμός εργάζεται αυτή  σε 16 διαφορετικές χώρες για να βελτιώσει τη λειτουργικότητά του. 

Ωστόσο, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία ότι η εφαρμογή μπορεί να είναι "οφέλιμη" για τις κυβερνήσεις που θέλουν να χαρτογραφήσουν τα δίκτυα διαμαρτυρίας: Αν η πρακτική μια κυβέρνησης είναι η "παρακολούθηση και υποκλοπή τηλεπικοινωνιών", τότε η εφαρμογή μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και θα μπορούσε να θέσει τους χρήστες σε αυξημένο κίνδυνο.