Πολιτισμός

Τεχνολογία

Ιπτάμενος 3D εκτυπωτής! (βίντεο)

Αυτός είναι ο πρώτος ιπτάμενος 3D εκτυπωτής και ήρθε για να αναλάβει τις δύσκολες αποστολές, όπως οι επιδιορθώσεις ζημιών σε ψηλά κτίρια και γέφυρες. Είναι κάτι ανάμεσα σε εκτυπωτή και drone και στόχος είναι στο μέλλον να δημιουργηθούν κι άλλα τέτοιου είδους ρομπότ, ούτως ώστε όλα μαζί να να αναλαμβάνουν τις επισκευές σε κτήρια που έχουν ζημιές, ή ακόμα και τον καθαρισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων.  Η ιδέα αυτή, προέκυψε από τον τρόπο που τα πουλιά κτίζουν τις φωλιές τους και έτσι δημιουργήθηκε αυτό το σύστημα το οποίο αποτελείται  από 2 ρομπότ, εκ των οποίων το ένα έχει 4 έλικες ενώ το άλλο έχει 6.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του New Scientist, το ρομπότ με τους 4 έλικες μεταφέρει στο εσωτερικό του δύο χημικά που όταν αναμειχθούν, δημιουργούν αφρό πολυουρεθάνης, καθώς και ένα ειδικό όργανο για να ρίχνει τον αφρό αυτό ενώ το άλλο με τους 6 έλικες, μπορεί και κουβαλάει αντικείμενα μέχρι 2.5 κιλών, ενώ αναμένεται και η βελτιωμένη έκδοση του, η οποία θα μπορεί να σηκώσει βάρος έως και 40 κιλά σε περίπτωση που χρειαστεί. Λειτουργεί με μπαταρία, αλλά οι σχεδιαστές του, οραματίζονται μια κυψέλη καυσίμου που το ρομπότ θα μπορεί να επαναφορτίζετε όταν ακουμπά σε μια κορυφή δέντρου και θα συλλέγει ηλιακή ενέργεια. 

Η δουλειά αυτή είναι ομάδας ερευνητών του Imperial College London, υπό τον Μίρκο Κόβατς και παρουσιάστηκε στο Imperial Festival στο Λονδίνο.