Πολιτισμός

Τεχνολογία

Δημιούργησαν νανοσωματίδια που προσβάλλουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα

Μία από τις πλέον υποσχόμενες τεχνολογίες για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, είναι η νανοτεχνολογία και η δημιουργία φαρμάκων που επιτίθενται άμεσα σε καρκινικά κύτταρα χωρίς να καταστρέφουν την ανάπτυξη άλλων ιστών. Το εργαστήριο Κυτταρικής και Μοριακής Ογκολογίας στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, έχουν αναπτύξει μία θεραπεία για την επίθεση καρκινικών όγκων στον τράχηλο της μήτρας.

Η θεραπεία, η οποία έχει δοκιμαστεί σε ζωντανά πειραματόζωα, αποτελείται από μία σύνθεση νανοσωματοδίων πρωτεΐνης που ονομάζεται ιντερλευκίνη (IL -2) και φαίνεται πως είναι θανατηφόρα για τα καρκινικά κύτταρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή του έργου, Rosalva Rangel Corona, η αντικαρκινική δράση της ιντερλευκίνης φαίνεται να ενεργοποιείται πλήρως στον καρκίνο της του τραχήλου της μήτρας.

Ο επιστήμονας, εξηγεί ότι τα νανοσωματίδια αυτά, λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ των όγκων και των Τ-λεμφοκυττάρων τα οποία και διενεργούν τη βιολογική τους δράση. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια, δρουν μονάχα στην περιοχή του όγκου χωρίς να κυκλοφορούν στο αίμα.

Η χορήγηση IL -2, με νανοσωματίδια, μειώνει σαφώς τις παρενέργειες που προκαλούνται στο σώμα μας, μιας και δε χρειάζονται να εισέλθουν στο σώμα μας τόσο μεγάλες ποσότητες.

ESPA BANNER