Πολιτισμός

Τεχνολογία

Βιολογικό παπούτσι! θα φορεθεί το 2050

Το μελλοντικό παπούτσι των τριών διαστάσεων θα είναι φτιαγμένο από συνθετικό βιολογικό υλικό, το οποίο θα ανταποκρίνεται σε κάθε βήμα και θα μπορεί να αναγεννιέται κάθε βράδυ!

Το σχεδίασε η Λονδρέζα σχεδιάστρια και ερευνήτρια, Shamees Aden.

Το πρωτοκυτταρικό παπούτσι θα προσαρμόζεται στο πόδι, σαν προέκταση του δέρματος και θα ανταποκρίνεται σαν το δέρμα. Και παρόλο που δε θα είναι …ζωντανό, θα συμπεριφέρεται όπως το ανθρώπινο δέρμα, με όλες τις ιδιότητές του.

«Τα κύτταρα έχουν την ιδιότητα να φουσκώνουν και να ξεφουσκώνουν, ανταποκρινόμενα στην πίεση», δηλώνει η Aden, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι το ειδικό υλικό θα απαιτεί και μία ανάλογη προστασία, εφόσον θα πρέπει να διατηρούνται σε ένα δοχείο με πρωτοκυτταρικό υγρό.

Το παπούτσι βρίσκεται, πάντως, σε πειραματικό στάδιο και εκτιμάται ότι θα περάσουν τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες, μέχρι να βγει στα μαγαζιά.

Τεχνολογία

Αίγυπτος: Ρομπότ συνελήφθη ως ύποπτος κατασκοπείας

ai-da

Οι αιγυπτιακές αρχές έθεσαν «υπό κράτηση» για δέκα ημέρες βρετανικό ρομπότ που θεωρήθηκε ύποπτο για κατασκοπεία.

Το ρομπότ Ai-Da, ένας μηχανικός καλλιτέχνης που ζωγραφίζει αφηρημένα έργα, έλαβε τελικά άδεια να μεταφερθεί στις πυραμίδες της Γκίζας, όπου θα συμμετάσχει σε έκθεση σύγχρονης τέχνης.

Οι τελωνειακές αρχές είχαν θεωρήσει πως οι κάμερες και το μόντεμ του ρομπότ μπορεί να ήταν συσκευές κατασκοπείας, αναφέρει ο Guardian.

Με δήλωσή της στο BBC η βρετανική πρεσβεία στο Κάιρο εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση της Ai-Da από το τελωνείο.

«Οι διαδικασίες τελωνειακού ελέγχου είναι συχνά χρονοβόρες, απαιτούνται όμως πριν από την εισαγωγή έργων τέχνης ή ηλεκτρονικού εξοπλισμού» διευκρίνισε.

 

 

Η Ai-Da, βαφτισμένη προς τιμήν της βρετανίδας μαθηματικού του 190υ αιώνα Άντα Λάβλεϊς, είναι δημιούργημα του γκαλερίστα Άινταν Μέλερ, ο οποίος προσφέρθηκε να αφαιρέσει το μόντεμ του ρομπότ για να επιταχύνει την διαδικασία στο τελωνείο. Αρνήθηκε όμως να αφαιρέσει τις κάμερες από τα μάτια της.

H Ai-Da χρησιμοποιεί τις κάμερες για να εξετάζει το θέμα της πριν το ζωγραφίσει με τον ρομποτικό βραχίονά της, ο οποίος ελέγχεται από αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης.

Έργα της έχουν μάλιστα εκτεθεί στο Μουσείο Design και το Μουσείο «Βικτώρια και Άλμπερτ» του Λονδίνου.

Το ρομπότ μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Κάιρο πακεταρισμένο σε ειδικά κιβώτια, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκθεση Forever is Now που πραγματοποιείται δίπλα στις πυραμίδες της Γκίζας μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

Ο Μέλερ δήλωσε ότι λόγω της καθυστέρησης στο τελωνείο θα δυσκολευτεί να προετοιμάσει την Ai-Da για την παρουσίασή της την προσεχή Πέμπτη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τουρκία: Κυκλοφόρησε νέο ροζ βίντεο με φερόμενο ως πρωταγωνιστή Τουρκοκύπριο πολιτικό του ψευδοκράτους

Σύνοδος Κορυφής: Όρθιοι χειροκρότησαν οι ηγέτες την αποχώρηση Μέρκελ

Κορωνοϊός - Κίνα: Έξαρση της πανδημίας – Επιβολή αυστηρότερων περιορισμών σε επαρχίες

ESPA BANNER