Πολιτισμός

Επιστήμη

Το χρόνιο στρες σκοτώνει !

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν έναν άμεσο βιολογικό μηχανισμό, που εξηγεί γιατί το χρόνιο στρες είναι καταστροφικό για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ανακάλυψαν ότι το στρες προκαλεί μόνιμη υπερδιέγερση στο ανοσοποιητικό σύστημα, με συνέπεια να υπερπαράγονται λευκά αιμοσφαίρια, πράγμα που προκαλεί χρόνια φλεγμονή στις αρτηρίες. Η εξέλιξη αυτή -καθώς τα παραπανίσια κύτταρα συσσωρεύονται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και την απόσπαση κάποιου θρόμβου- αυξάνει σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Ματίας Νάρεντορφ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Science», μελέτησαν 29 άτομα που εργάζονταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου υπό συνθήκες μόνιμου στρες. Η ανάλυση δειγμάτων αίματος εν ώρα δουλειάς έδειξε σαφώς περισσότερα λευκά κύτταρα σε σχέση με την ανάλυση του αίματός τους εκτός δουλειάς, όταν το στρες τους ήταν μικρότερο.

Επίσης, οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια. Όπως στην περίπτωση των ανθρώπων, έτσι και στα πειραματόζωα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων λευκοκυττάρων, όταν αυτά βρίσκονταν σε στρες. Αν ιδίως προϋπήρχε συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και αρτηριοκλήρυνση, τότε η πρόσθετη φλεγμονή, λόγω της αύξησης των λευκών κυττάρων, αύξανε τον κίνδυνο θρόμβωσης από αποκόλληση ενός τμήματος της πλάκας.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι το στρες φθείρει το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά δυσκολεύονταν να βρουν μια άμεση βιολογική σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο, κάτι που φαίνεται να πετυχαίνει για πρώτη φορά τόσο καθαρά η νέα μελέτη. Όσο πιο πολλή φλεγμονή προκαλείται, λόγω του στρες, σε μία αρτηρία ήδη επιβαρυμένη λόγω της αρτηριοσκλήρυνσης, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβου που φράζει την αρτηρία.

Η παρουσία των λευκοκυττάρων είναι ωφέλιμη, γιατί αποτελούν την άμυνα του οργανισμού έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών. Όμως η υπερβολική αύξησή τους γυρνά «μπούμερανγκ», πυροδοτώντας μία δυνητικά επικίνδυνη φλεγμονή.

Οι επιστήμονες, πάντως, επισήμαναν ότι το χρόνιο στρες είναι μόνο ένας παράγων καρδιαγγειακού κινδύνου ανάμεσα σε άλλους, όπως η υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η γενετική προδιάθεση. Αν άλλοι παράγοντες προϋπάρχουν, το στρες μπορεί να δράσει σαν τη «σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι», όπως είπε ο Νάρεντορφ, ο οποίος ευελπιστεί ότι η έρευνά του μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, που θα βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Επιστήμη

Κορωνοϊός: Το γονίδιο που διπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

γονίδιο

Ένα ελαττωματικό γονίδιο που συνδέεται με την άνοια διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής νόσου COVID-19, σύμφωνα με μελέτη μεγάλης κλίμακας

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ και της αντίστοιχης του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ ανέλυσαν δεδομένα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσαν υψηλό κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από COVID-19 μεταξύ των Ευρωπαίων που φέρουν δύο ελαττωματικά αντίγραφα του γονιδίου APOE (ονομάζεται e4e4).

Ένα στα 36 άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής έχει δύο ελαττωματικά αντίγραφα αυτού του γονιδίου, το οποίο είναι γνωστό ότι αυξάνει τους κινδύνους της νόσου Alzheimer έως και 14 φορές, αλλά επίσης αυξάνει και τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τώρα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η αυτό το γονίδιο διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 – ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν αναπτύξει αυτές τις ασθένειες (άνοια και καρδιακά). Η ίδια ομάδα είχε διαπιστώσει στο παρελθόν ότι τα άτομα με άνοια είναι τρεις φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρό COVID-19, λόγω και του ότι έχουν υψηλή έκθεση στα ειδικά κέντρα φροντίδας που διαμένουν.

Ωστόσο, η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Gerontology: Medical Sciences, δείχνει ότι ένα γονίδιο μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με τον γονότυπο APOE e4e4 είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού COVID-19, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν την κοινή μορφή e3e3 του γονιδίου APOE.

Το ποσοστό που βρέθηκε με το ελαττωματικό γονίδιο στην έρευνα ανέρχεται σε 2,36%, το ποσοστό όμως που είχε το γονίδιο και νόσησε από τον κορωνοϊό ήταν υπερδιπλάσιο (5,13%).

πηγή: ygeiamou.gr