Πολιτισμός

Επιστήμη

Τέλος τα γηρατειά. Βρήκαν το ένζυμο για την αιώνια νιότη

Αυστραλοί και αμερικανοί επιστήμονες ελπίζουν ότι ένας παράγοντας που αντιστρέφει τους κύριους δείκτες της γήρανσης σε δοκιμές σε ποντίκια μπορεί να δοκιμασθεί στον άνθρωπο ήδη από τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Κατά την έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της Νέας Νότιας Ουαλίας, ανακαλύφθηκε ένας τρόπος αποκατάστασης της αποτελεσματικής λειτουργίας των κυττάρων, αντιστρέφοντας πλήρως τη διαδικασία της γήρανσης των μυών.

Ποντίκια ηλικίας δύο ετών έλαβαν μία χημική ουσία επί διάστημα μίας εβδομάδας με αποτέλεσμα την επιστροφή των κύριων δεικτών της γήρανσης στα επίπεδα της ηλικίας έξι μηνών στα ποντίκια. 

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι δοκιμές σε ανθρώπους θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο και οι επιστήμονες θα επικεντρωθούν στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η θεωρία της αντιστροφής της διαδικασίας γήρανσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία νόσων όπως ο καρκίνος, η άνοια και ο διαβήτης.

Η έρευνα εστιάσθηκε σε ένα οργανίδιο των κυττάρων, τα μιτοχόνδρια, που παράγουν ενέργεια. Με το πέρασμα του χρόνου , η επικοινωνία ανάμεσα στα μιτοχόνδρια και στον πυρήνα του κυττάρου ατονεί, γεγονός που οδηγεί στη γήρανση.

Οι ερευνητές διοχέτευσαν ένα ένζυμο που ονομάζεται νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο NAD, τα επίπεδα του οποίου μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας μας. Η προσθήκη αυτής της ουσίας είναι που αντέστρεψε τη διαδικασία γήρανσης στα ποντίκια του εργαστηρίου.

"Διαπιστώσαμε ότι η διαδικασία της γήρανσης μοιάζει με αυτό που συμβαίνει στα παντρεμένα ζευγάρια: όταν είναι νέοι, επικοινωνούν ικανοποιητικά, αλλά με το πέρασμα του χρόνου και με την μακροχρόνια συμβίωση, η επικοινωνία καταρρέει", δηλώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλλίας Ντέιβιντ Σινκλέρ, εκ των συγγραφέων της έρευνας, ο οποίος εργάζεται για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. "Και ακριβώς όπως συμβαίνει στα ζευγάρια, η αποκατάσταση της επικοινωνίας έλυσε το πρόβλημα".

Ο Τέρνερ τονίζει ότι το "μαγικό χάπι" που θα αντιστρέφει τη διαδικασία της γήρανσης είναι πολλά χρόνια μακριά, εν μέρει εξαιτίας του υψηλού κόστους της ουσίας, που θα έφθανε τα 50.000 δολάρια ημερησίως για έναν άνθρωπο.

Ομως, σύμφωνα με τον ίδιο, " τώρα που κατανοούμε τη διαδρομή, μπορούμε να αναζητήσουμε και άλλους τρόπους αποκατάστασης της επικοινωνίας (στο εσωτερικό των κυττάρων) και αντιστροφής της διαδικασίας γήρανσης. "Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι σκοπός της έρευνας για την αντιγήρανση είναι να παρατείνει τη ζωή των ανθρώπων μέχρι τα 200 χρόνια, αλλά ο πραγματικός στόχος είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να είναι πιο υγείς σε μεγάλη ηλικία".

"Γνωρίζουμε ότι η επικοινωνία αυτή εντός των κυττάρων καταρρέει σε ασθένειες όπως η άνοια, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2. Αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε στους μυς, αλλά θα μπορούσε να αφορά πολλά όργανα και να οδηγήσει στην πρόληψη αυτών των ασθενειών", δηλώνει ο δρ. Νάιτζελ Τέρνερ. 

"Το αν αυτό σημαίνει ότι θα ζούμε όλοι μέχρι τα 150, δεν το ξέρω, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν θα περνούμε τα τελευταία 20 έως 30 χρόνια της ζωής με κακή υγεία"

Επιστήμη

Το Déjà Vu το ήξερες, το Déjà Rêvé όμως;

Deja Vu

Λοιπόν, η όραση επηρεάζει τη γεύση σου. Το χρώμα του πιάτου, του φλυτζανιού ή οποιουδήποτε τέλος πάντων σκεύους χρησιμοποιείς για το ρόφημα ή το φαγητό σου, επηρεάζει τη γευσιγνωστική σου αντίληψη. Μια γρανίτα σερβιρισμένη σε ροζ ποτήρι θα σου μοιάζει πιο γλυκιά. Ένα ρόφημα σοκολάτας σε πορτοκαλί φλυτζάνι θα το βρεις πιο αρωματικό. Ένα αναψυκτικό σε μπλε συσκευασία θα νιώθεις να σε ξεδιψάει περισσότερο.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο καφές σου μοιάζει πιο γευστικός όταν είναι μέσα στην αγαπημένη σου κούπα και αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που επιμένεις να τρως στο ίδιο εκείνο πιάτο εδώ και χρόνια.

 

Ο εγκέφαλός σου κάνει παιχνίδια

Το πώς ένα χρώμα αλλάζει την αντίληψή σου για τη γεύση είναι το πρώτο επίπεδο. Μετά έρχονται τα πιο μυστήρια. Ας πούμε, η προκατάληψη της επιβεβαίωσης. Κάνεις μια υπόθεση, προκαταβάλλεσαι ότι ισχύει και έπειτα ό,τι πληροφορία κι αν λάβεις, την αξιολογείς υποκειμενικά ώστε να επιβεβαιώσει την αρχική σου πεποίθηση. Και το κάνεις και με τους ανθρώπους. Όταν περνάει από το χέρι σου, τείνεις να έχεις γύρω σου όσους επιβεβαιώνουν τον τρόπο σκέψης σου και συμφωνούν μαζί σου.

Ένα παιχνίδι ακόμη, η αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Θεωρείς αρχικά ότι μια κατάσταση θα έχει μια συγκεκριμένη έκβαση, κατά βάση αρνητική. Και παρότι η πρόβλεψή σου θα μπορούσε να είναι λανθασμένη, τελικά θα βγει αληθινή διότι πολύ απλά εσύ ο ίδιος την προκαλείς. Αφού κάθε σου σκέψη και συμπεριφορά που υποσυνείδητα διαλέγεις και υιοθετείς, οδηγεί την κατάσταση εκεί ακριβώς που είχες φανταστεί, ενώ όλα θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν αλλιώς.

Παιχνίδια του μυαλού. Άλλωστε, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι -σύμφωνα με μελέτες που οι ίδιοι οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι έχουν διεξάγει- το ισχυρότερο όργανο της φύσης. Είπαμε, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.

 

Ένα επίπεδο πιο πέρα, το Déjà Vu

Ένα βήμα πιο βαθιά στα παιχνίδια του εγκεφάλου, συναντάμε το déjà vu. Δηλαδή, το ήδη ιδωμένο. Είναι εκείνο το αιφνίδιο συναίσθημα οικειότητας που νιώθεις σε ένα μέρος που όμως επισκέπτεσαι πρώτη φορά. Όταν γνωρίζεις κάποιον, αλλά νιώθεις ότι τον ξέρεις ήδη. Όταν μυρίσεις κάτι που θα μοιάζει γνώριμο, ενώ πραγματικά δεν είναι.

Déjà vu είναι αυτό που αισθανόμαστε όταν θεωρούμε πως έχουμε ξαναζήσει την παρούσα κατάσταση. Και δεν είναι καθόλου σπάνιο. Μειώνεται με την πάροδο των ετών, αυξάνεται σε περιόδους στρες και υπερκόπωσης. Πάντως, 2 στα 3 άτομα δηλώνουν πως το έχουν νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους, οι περισσότεροι με συχνότητα 1 με 2 φορές το χρόνο.

Πριν αρχίσεις τις εικασίες για παράλληλα σύμπαντα και προηγούμενες ζωές, δώσε μια ευκαιρία και στη νευροεπιστήμη. Το déjà vu είναι πιο πιθανό λέει να σου συμβεί όταν η προσοχή σου είναι μειωμένη και στα καπάκια προσηλώνεσαι πλήρως.

Πες ότι πας να ξεκλειδώσεις την πόρτα του σπιτιού για να φύγεις και ξαφνικά ακούς ένα δυνατό θόρυβο μέσα στο σπίτι. Τρομάζεις, αφαιρείσαι. Μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου συνειδητοποιείς ότι ήταν οι αγαπητοί γείτονες του πάνω ορόφου -που αλίμονο κι αν ήξερες πώς καταφέρνουν να κάνουν τόση φασαρία- και επικεντρώνεσαι ξανά στην πόρτα και το κλειδί.

Τότε ακριβώς, είναι πολύ πιθανό να βιώσεις ένα déjà vu. Λόγω της απότομης εναλλαγής αφαίρεσης της προσοχής και άμεσης προσήλωσης, η πρώτη φορά που πήγες να ξεκλειδώσεις θα μοιάζει μακριά ανάμνηση, θα είναι η ίδια όμως ακριβώς εικόνα.

Και είναι και η μνήμη. Μέσα στη μέρα, λαμβάνεις αμέτρητες πληροφορίες. Δεν είναι δυνατόν να δώσεις προσοχή σε όλες. Αυτές όμως αποτυπώνονται στη μνήμη σου. Κάποιες λοιπόν λεπτομέρειες μιας κατά τα άλλα νέας σου εμπειρίας μπορεί να είναι γνώριμες, χωρίς να μπορείς να ανακαλέσεις από πού τις ξέρεις. Κι έτσι σου μοιάζει η νέα σου εμπειρία σαν να την έχεις ξαναζήσει.

 

Κι αν το Déjà Vu λιγάκι σε τρομάζει, πού να δεις το Déjà Rêvé

Ακόμη και μετά από όλες τις πιθανές εξηγήσεις, είναι λίγο τρομακτικό όταν σου συμβαίνει, είναι αλήθεια. Φταίει μάλλον η συνειδητοποίηση ότι ο χρόνος, ο χώρος και η συνείδηση, ίσως δεν έχουν τη γραμμική μορφή που "βολεύεσαι" να θεωρείς πως έχουν. Κι εκεί μπαίνει ο Φρόιντ με το ασυνείδητο, το υποσυνείδητο και το συνειδητό. Και σε περίπτωση που δεν μπλέχτηκες ακόμη αρκετά, έρχεται παρέα και ο Καρλ ο Γιουνγκ να προσθέσει σε αυτά το υπερσυνειδητό μυαλό. Έτσι, για να τον "κάψουμε" τελικά τον εγκέφαλό μας μια και καλή.

Τώρα, αν είσαι από εκείνους που την ώρα που πέφτουν τα ποπ κορν στους άλλους από τον ξαφνικό γδούπο σε ένα θρίλερ εσύ γελάς, αντέχεις να μάθεις ότι υπάρχουν και πιο σκληροπυρηνικά παιχνίδια που παίζει το μυαλό μας.

Ένα βήμα λοιπόν πιο πέρα -και μάλλον εδώ το τερματίσαμε- φτάνουμε στο déjà rêvé. Όπως το déjà vu είναι το ήδη ιδωμένο, τούτο εδώ είναι το ήδη ονειρεμένο. Είναι η αίσθηση πως μια κατάσταση που ζεις στον πραγματικό κόσμο, την έχεις ήδη ζήσει στο παρελθόν σε κάποιο όνειρό σου.

Σκέψου την Κασσάνδρα, τη πριγκίπισσα της Τροίας. Έκανε η γυναίκα τις προφητείες της και όχι μόνο δεν την πίστευε άνθρωπος, τη θεωρούσαν και καταραμένη. Και σκέψου και τον Αβραάμ Λίνκολν. Που μερικές εβδομάδες πριν τη δολοφονία του, ονειρεύτηκε το θάνατό του. Κι ο Βρετανός ζωγράφος David Mandell ονειρεύτηκε όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές αεροπλάνα να συγκρούονται με τους δίδυμους πύργους. Κι έτσι το 1996 αποφάσισε να ζωγραφίσει την εικόνα του ονείρου του.

 

Εξηγείται επιστημονικά το Déjà Rêvé ή θα τρελαθούμε τελείως;

Αρχικά, ψυχραιμία. Στην τελική, προειδοποιήθηκες στη φάση με τα ποπ κορν, εσύ διάλεξες να συνεχίσεις. Κατά δεύτερον, υπάρχει μελέτη, ναι. Συνεργάστηκαν 6 επιστημονικές ομάδες από τη Γαλλία και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο Brain Stimulation Journal.

Επειδή ο εγκέφαλός τους δείχνει να είναι πολύ ικανός να τρέχει σε πολλές διαφορετικές περιοχές που αλληλοκαλύπτονται κατά καιρούς -λειτουργία που ενεργοποιεί εντονότερα το φαινόμενο του déjà rêvé-, στην έρευνα συμμετείχαν άτομα με επιληψία ή επιληπτικές κρίσεις.

Στηριζόμενοι στην υπόθεση ότι ο εγκέφαλός μας διαθέτει ειδικά συστήματα μνήμης για την αποθήκευση των ονείρων, οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλέσουν στους συμμετέχοντες τα όνειρά τους, μέσω της ηλεκτρικής διέγερσης εγκεφάλου.

Σαν αποτέλεσμα, βρέθηκαν τρεις τύποι déjà rêvé, ο ένας πιο μυστήριος από τον προηγούμενο.

1. Επεισόδιο

Εδώ, οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια ή έστω με εξαιρετικά καλή προσέγγιση την ημέρα που είδαν το προφητικό τους όνειρο και μπορούσαν να θυμηθούν ανατριχιαστικά πολλές λεπτομέρειες. Τα περισσότερα από τα όνειρα αυτά, τα είχαν δει πολλά χρόνια πριν.

2. Εξοικείωση

Τα πράγματα εδώ είναι πιο συγκεχυμένα. Οι συμμετέχοντες ανακαλούν θολές ονειρικές εικόνες της τρέχουσας πραγματικής συνθήκης. Οι εικόνες αυτές περιλαμβάνουν μεν τοποθεσίες, σκηνές και χαρακτήρες, με μεγάλη λεπτομέρεια. Αλλά δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν όλα όσα ζουν τα ανακαλούν από ένα συγκεκριμένο όνειρο, ούτε και μπορούν να προσδιορίσουν την ημερομηνία του ονείρου αυτού.

3. Ονειρική κατάσταση

Εδώ, σοκ. Οι συμμετέχοντες ζουν την πραγματική συνθήκη, αλλά αισθάνονται σαν σε όνειρο. Και δεν είναι σε θέση να διαχωρίσουν το πραγματικό από το ονειρικό. Φτάνουν να αναρωτιούνται αν αυτό που μόλις συνέβη το έζησαν πράγματι ή αν ακόμη ονειρεύονται.

 

Και η άλλη πλευρά

Αρχαίες φυλές της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής, μιλούσαν για το "χρόνο των ονείρων", υποστηρίζοντας ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο με τη συνείδησή μας. Κι αν υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς στο χρόνο και μπορούσαν να συναντήσουν τον Αριστοτέλη, σίγουρα θα συζητούσαν μαζί του τα "Σχετικά με την προφητεία των ονείρων" κείμενά του.

Κι αν σε όλα αυτά εντάξουμε τις τελευταίες εξελίξεις της κβαντικής φυσικής, ίσως τελικά αναρωτηθούμε μήπως όλες οι ψυχικές μας εμπειρίες είναι μια επέκταση των δυνατοτήτων μας να αλλάξουμε την πραγματικότητα, βιώνοντάς την σε πολλαπλά χρονικά πλαίσια. Τι έγινε λέει τώρα;

Και τέλος πάντων αν σου έχει συμβεί ή σου συμβεί στο μέλλον, πλέον ξέρεις. Δεν το έχεις χάσει και δεν είσαι μόνος. Πρόκειται για μια κάποια στιγμιαία ιδιόρρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου σου. Αν το όνειρο επιμένει και επαναλαμβάνεται, παρατήρησέ το για παν ενδεχόμενο. Μήπως ο ίδιος σου ο εαυτός να προσπαθεί να σου επιστήσει την προσοχή σε κάτι;

Πηγή

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεξυπνία: Τι είναι και τι κρύβεται πίσω από αυτή

Νόμος της έλξης: Να γιατί καθυστερεί να υλοποιηθεί η επιθυμία σου

Ψυχολογικό τεστ: Τι σεξουαλικός τύπος είσαι;