Πολιτισμός

Επιστήμη

Κανένα κρούσμα γρίπης στο Ηράκλειο. Συμβουλές πρόληψης από τον καθ.Αχιλλέα Γκίκα

Η εποχική γρίπη είναι νόσος του αναπνευστικού, οφείλεται στους ιούς της γρίπης και είναι μεταδοτική. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση. Ήδη στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι εκ των οποίων οι τρεις τελευταίοι κατέληξαν τις προηγούμενες ημέρες σε Αθήνα και Λάρισα.

Στην Κρήτη και στο Ηράκλειο ειδικότερα, δεν έχει καταγραφεί κάποιο σοβαρό περιστατικό μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει ο κύριος Αχιλλέας Γκίκας, λοιμωξιολόγος και καθηγητής Γενικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνέχισε λέγοντας ότι, μπορεί τα κρούσματα να ήταν περισσότερα στη Βόρεια Ελλάδα, όμως τα περιστατικά δε φτάνουν τα επίπεδα επιδημίας. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τι να κάνουμε για να προστατευθούμε;

Ο κύριος Γκίκας υπογραμμίζει πως οι ομάδες κινδύνου, και πιο συγκεκριμένα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, νεφροπαθείς, διαβητικοί, έγκυες, παχύσαρκοι, ηλικιωμένοι και παιδιά θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης αν δε το έχουν ήδη κάνει. 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό ο οργανισμός αποκτά ανοσία στον ιό για το υπόλοιπο του χρόνου. Τελειώνοντας ο κ. Γκίκας μιλώντας στο eΚρήτη ανέφερε ότι δυστυχώς, στην αγορά μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπήρχαν άλλα εμβόλια.

Νίκος Σπανουδάκης

Επιστήμη

Κορυφώνονται απόψε οι Ωριωνίδες

πεφταστερια

Οι Ωριωνίδες, η βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, κορυφώνονται τα βράδια της Τρίτης και της Τετάρτης στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή.

Ονομάσθηκαν έτσι, επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Δεκάδες μετέωρα -συνήθως γύρω στα 20 την ώρα- εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.