Πολιτισμός

Επιστήμη

Η υπνική άπνοια κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τις γυναίκες

Μία νέα μελέτη στο θέμα της υπνικής άπνοιας αποκαλύπτει τους κρυμμένους κινδύνους, ειδικά για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαταραχής της αναπνοής τους.

Υπνική άπνοια ονομάζεται το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο διακόπτεται η αναπνοή  στη διάρκεια του ύπνου. Οι διακοπές αυτές κρατούν συνήθως από 10 έως 20 δευτερόλεπτα και μπορεί να επαναληφθούν έως και 30 φορές σε διάστημα μίας ώρας. Τότε, τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα πέφτουν με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πολλά κύτταρα του σώματος. Μία νέα έρευνα που διεξήχθη στο UCLA (University of California Los Angeles)  δείχνει ότι οι αυτόματες αντιδράσεις και λειτουργίες του σώματος όπως η αρτηριακή πίεση, η εφίδρωση και οι παλμοί της καρδιάς δεν είναι τόσο ισχυρές σε άτομα με υπνική άπνοια και ειδικά στις γυναίκες. Τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υποδεικνύουν ότι πολλά καρδιολογικά προβλήματα καθώς επίσης και πολλοί πρόωροι θάνατοι, οφείλονται σε αυτή τη πάθηση.

Ο επικεφαλής ερευνητης Dr. Paul Macey λέει:

«Πλέον γνωρίζουμε ότι η άπνοια ύπνου είναι ο πρόδρομος για μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Και ιδίως για τις γυναίκες, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρα.»

«Η πρόληψη είναι το παν»

Ο Dr. Macey και οι συνεργάτες του, πραγματοποίησαν ένα τεστ σε δείγμα 94 ενήλικων ανδρών και γυναικών. Από αυτούς, οι 37 είχαν διαγνωστεί με την πάθηση της υπνικής άπνοιας, χωρίς να έχουν λάβει καμία θεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι 57, ήταν υγιείς εθελοντές. Το τεστ περιλάμβανε τρεις διαφορετικές δοκιμασίες: Στην πρώτη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκπνέουν με μεγάλη δύναμη, διατηρώντας κλειστό το στόμα τους. Στη δεύτερη, έπρεπε να σφίξουν με όλη τους δύναμη ένα αντικείμενο, ενώ στην τρίτη να βάλουν το δεξί τους πόδι σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό για ένα λεπτό.

Το βασικό αποτέλεσμα που σημείωσαν:

Η καρδιακή συχνότητα είναι πιο χαμηλή στα άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια, ενώ για τις γυναίκες το πρόβλημα είναι πιο εντονότερο. Ο Dr. Macey προσθέτει μεταξύ άλλων:

«Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να σημαίνουν ότι οι γυναίκες που πάσχουν από υπνική άπνοια είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, είναι απαραίτητη, για την προστασία του εγκεφάλου, της καρδιάς και άλλων οργάνων.»

Πολιτισμός

«Κρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά»: Πάει στο .. 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Αντώνης Γρηγοράκης

Η νέα ταινία «Κρουσώνας: Στα χνάρια του Καπετάν Σατανά» σε σκηνοθεσία Βίκης Αρβελάκη και σενάριο Κατερίνας Μπικάκη θα συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες. Οι ημερομηνίες της δια ζώσης προβολής στην Θεσσαλονίκη και της διαδικτυακής προβολής θα ανακοινωθούν.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που φέτος θα διεξαχθεί από 24 Ιουνίου - 4 Ιουλίου, είναι ένα από τα δέκα καλύτερα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ παγκοσμίως, με διεθνή αναγνώριση.

Το Ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ – παραγωγής 2021 – αναφέρεται στην προσωπικότητα και την δράση του αρχηγού της ανταρτικής ομάδας «Σατανά», Αντωνίου Γρηγοράκη. Ένα πολυεπίπεδο κινηματογραφικό «πορτρέτο» του ίδιου και ανθρώπων που στελέχωσαν την αντιστασιακή του ομάδα, ρίχνουν φως στην πολυτάραχη εποχή που έζησε.

Trailer https://youtu.be/Pm6Naq8eKLs

Facebook https://www.facebook.com/KroussonasDocumentary

 

Λίγα λόγια για την ταινία

O πόλεμος δεν είναι παραμύθι. Ιστορία ενός λαού δεν είναι μόνο η επική. Πλέκεται υπομονετικά με τις χρυσές μικροϊστορίες των ανθρώπων οι οποίες δημιουργούν τα μεγάλα γεγονότα. Τα βουνά του Κρουσώνα, στις ανατολικές παρειές του Ψηλορείτη, υπήρξαν η μάνα τροφός των ανταρτών της Ομάδας Σατανά. Ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να αγωνιστούν για αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή τους.

Ποιές ήταν οι πύρινες ψυχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που επισφράγισαν με την δράση τους την παρουσία τους στον τόπο;

Ποιος ήταν ο Καπετάν Σατανάς, και πόση φωτιά να είχε στην ψυχή για να τα βάλει με τους δαίμονες;

 

Σκηνοθεσία | Βίκη Αρβελάκη

Αρχισυνταξία - Σενάριο | Κατερίνα Μπικάκη

Eπιστημονική Ομάδα | Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Έρευνα | Κατερίνα Μπικάκη - Νίκος Παρασκευάς - Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Διευθυντής Φωτογραφίας | Μιχάλης Μπούχλης

Μοντάζ | Μιχάλης Μπούχλης

Μουσική | Γιώργης Μανωλάκης

Μίξη Ήχου | Teemu Takalo

Μετάφραση - Υποτιτλισμός | Αδάμ Αρβελάκης

Παραγωγή | Cyclos Film

Συμπαραγωγή | Κέντρο Πολιτισμού Κρήτης

Mε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών «Αντώνης Γρηγοράκης»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο - Τουρισμός: Κερδίζει ... έδαφος η πολυτέλεια στις διακοπές

Κρήτη: Έβαλε τέλος στη ζωή του - Τον βρήκε ο πατέρας του

Λιανεμπόριο - Ηράκλειο: Κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή 9 Μαϊου