Πολιτισμός

Επιστήμη

Ψυχαγωγία

Περίεργα - Παράξενα

Το 5χρονο αγόρι που δε νιώθει πόνο.

Ο νεαρός Isaac Brown από την Iowa, δε ξέρει τι θα πει η λέξη πόνος. Δεν κλαίει ποτέ όταν του κάνουν ένεση. Ακόμη και όταν έσπασε τη λεκάνη του, κατάλαβε ότι κάτι πήγαινε στραβά αλλά δεν ήξερε τι.

Ο μικρός, γεννήθηκε με τη σπάνια πάθηση της αναισθησίας στον πόνο. Σύμφωνα με τους γονείς του, τα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν πολύ δύσκολα και επικίνδυνα. Ο Isaac μη έχοντας εξοικειωθεί με την έννοια του πόνου, έπεφτε στο έδαφος με το κεφάλι γιατί το θεωρούσε διασκεδαστικό. Μη γνωρίζοντας τη ζημιά που προκαλεί στο σώμα του μία φορά είχε ανοίξει το φούρνο και είχε τοποθετήσει μέσα τα χέρια του, ενώ μία άλλη φορά κόπηκε βαθειά με ένα μαχαίρι που βρήκε στα ντουλάπια της μητέρας τους. Οι γονείς του επισκέφθηκαν δεκάδες γιατρούς όμως κάθε φορά έφευγαν απογοητευμένοι. Η ασθένεια του μικρού τους παιδιού είναι ανίατη.

Η μόνη συμβουλή που τους δόθηκε είναι να του διδάξουν πώς να αναγνωρίζει τον πόνο. Τώρα ο Isaac γνωρίζει ότι η αιμορραγία είναι κάτι το κακό αλλά ακόμη δε μπορεί να κατανοήσει ότι υπάρχουν διάφορα επίπεδα πόνου με διαφορετική ένταση. Η μητέρα του αναφέρει ότι όταν έσπασε τη λεκάνη του, αντιλήφθηκε ο ίδιος ότι κάτι δε πήγαινε καλά όμως δεν ήξερε τι. Στην αρχή νόμιζε ότι είχε κάποιο πρόβλημα με τον αστράγαλό του. Εξαιτίας αυτού, οι γονείς του θεωρούν ότι νιώθει κάτι, αλλά η ένταση του πόνου πρέπει να είναι στη πραγματικότητα 30 φορές μεγαλύτερη.

Λόγω της σπανιότητας αυτής της πάθησης, οι γιατροί  δε ξέρουν τι να συμβουλεύσουν τους γονείς.

Ο Dr. Waxman της κλινικής Mayo, που μελετά την περίπτωση του μικρού Isaac, αναφέρει ότι αυτό το σπάνιο περιστατικό, μπορεί να δώσει λύσεις σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και να τους ανακουφίσει από τον πόνο. 

Επιστήμη

Ανακαλύφθηκε γιγάντιο άστρο – Απέχει 25.000 έτη φωτός από τη Γη και «αναβοσβήνει»

γιγαντιαιο αστρο

Ένα γιγάντιο άστρο ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστρονόμων κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας. Εκτός από υπερμεγέθες, αυτό το γιγάντιο αστέρι φαίνεται να αυξομειώνει δραματικά τη φωτεινότητά του.

Το γιγάντιο άστρο με την ονομασία VVV-WIT-08, απέχει πάνω από 25.000 έτη φωτός από τη Γη και γι’ άγνωστο λόγο μείωσε τη λαμπρότητά του κατά περίπου 97%. Αποτέλεσμα είναι σχεδόν να εξαφανιστεί από τον ουρανό, τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, αλλά μετά από μερικούς μήνες επανήλθε στο προηγούμενο φως του.

Μολονότι πολλά άστρα μεταβάλλουν τη φωτεινότητά τους, είτε επειδή πάλλονται είτε επειδή σκιάζονται πρόσκαιρα από κάποιο άλλο παρεμβαλλόμενο άστρο, είναι πάρα πολύ σπάνιο ένα άστρο να γίνει τόσο αχνό για μια παρατεταμένη περίοδο αρκετών μηνών και μετά να ανακτήσει την προηγούμενη φωτεινότητά του.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Πολωνία και τη Χιλή, με επικεφαλής τον δρα Λάι Σμιθ του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έκαναν την ανακάλυψη με τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Η «οικογένεια» του γιγάντιου αστεριού 

Μια εκτίμηση, όπως είπαν, είναι ότι το εν λόγω ασυνήθιστο άστρο ανήκει σε μια νέα κατηγορία διπλών αστρικών συστημάτων, στα οποία υπάρχει ένα γιγάντιο άστρο 100 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο, το οποίο σκιάζεται κάθε λίγες δεκαετίες από ένα μέχρι στιγμής αόρατο και απροσδιόριστο σύντροφο (μάλλον είτε άλλο άστρο, είτε μεγάλο πλανήτη σε τροχιά). Έτσι το γιγάντιο άστρο υφίσταται περιοδική έκλειψη από το συνοδό του.

Είναι πάντως αξιοσημείωτη – και ανοικτή σε ερμηνείες – η δήλωση του αστρονόμου δρος Σεργκέι Κοπόσοφ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου: «Είναι εντυπωσιακό ότι παρατηρήσαμε ένα σκούρο, μεγάλο και επίμηκες αντικείμενο να περνάει ανάμεσα σε μας και στο μακρινό άστρο και μπορούμε μόνο εικασίες να κάνουμε για την προέλευση του».

Τα αστέρια που «αναβοσβήνουν»

Μια άλλη – γνωστή εδώ και καιρό – περίπτωση με ομοιότητα είναι του γιγάντιου άστρου Epsilon Aurigae, που εν μέρει σκιάζεται από ένα πελώριο δίσκο σκόνης κάθε 27 χρόνια, αλλά η φωτεινότητα του πέφτει το πολύ έως 50%. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε και το άστρο TYC 2505-672-1 που φαίνεται να αυξομειώνει τη φωτεινότητα του κάθε 69 χρόνια.

Πέρα από το VVV-WIT-08, οι αστρονόμοι βρήκαν επίσης δύο άλλα εξίσου ιδιόμορφα γιγάντια άστρα, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση τους ότι πρόκειται για μια νέα κατηγορία άστρων που «αναβοσβήνουν» και τα οποία θέλουν περαιτέρω μελέτη.

Το WIT στην ονομασία τους προκύπτει από τα αρχικά γράμματα των λέξεων «What is This» (Τι Είναι Αυτό), επειδή οι αστρονόμοι δεν έχουν ιδέα περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

ειδησεις σημερα 

Πάστορας θεωρεί πως η έκλειψη ηλίου ήταν σημάδι πως έρχεται το τέλος του κόσμου (vid)

82χρονη έδιωξε ληστές που μπούκαραν στο σπίτι της

Αξιοποίηση Νεωρίων και Ενετικών Τειχών: "Έδωσαν τα χέρια" δήμαρχος και Υπουργός - φωτό