Πολιτισμός

Επιστήμη

Ψυχαγωγία

Περίεργα - Παράξενα

Πάνω από 5000 πατημασιές δεινοσαύρων σε βράχο ύψους 100 μέτρων.

Τεράστιες πατημασιές δεινοσαύρων στο Cal Orko μας προσφέρουν ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο. Το Cal Orko είναι μία επιβλητική ασβεστολιθηκή πλάκα, μήκους  1.5 χιλιομέτρου και ύψους περίπου 100 μέτρων. Βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα από τη πόλη Sucre της Βολιβίας και αποτελεί ένα πραγματικό θησαυρό για τους παλαιοντολόγους. Σε αυτό το βράχο οι επισκέπτες ‘’ταξιδεύουν στο χρόνο’’ αφού μπορούν μέχρι και σήμερα να δουν τις πατημασιές που άφησαν οι δεινόσαυροι πριν από εκατομμύρια χρόνια. 

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το συναρπαστικό αυτό  μέρος βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου μέσα σε ένα λατομείο όπου ανήκει στην Εθνική Βιομηχανία τσιμέντου της Βολιβίας.

Από το 2006 όμως, λίγα μέτρα από το λατομείο άνοιξε ένα πάρκο-μουσείο για τους δεινοσαύρους, ονόματι Parque Cretácico. Η θέση του επιτρέπει στους επισκέπτες να πλησιάσουν πολύ κοντά στις αρχαίες πατημασιές των γιγάντιων αυτών πλασμάτων.

Μπορούσαν οι δεινόσαυροι να ανεβαίνουν σε βράχια με τέτοια κλίση;

Οι πατημασιές δημιουργήθηκαν στα τέλη της Κρητιδικής εποχής.

Οι παλαιοντολόγοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα και η λύση δόθηκε σύντομα. Όπως δήλωσαν ειδικοί που μελέτησαν τη περιοχή, ‘’οι ιδιαίτερες κλιματικές διακυμάνσεις της περιόδου εκείνης, μετέτρεψαν το μέρος σαν ένα δοχείο με μέλι λόγω του ζεστού και υγρού κλίματος που επικρατούσε τότε. Οι πατημασιές των δεινοσαύρων αποτυπώθηκαν στο έδαφος και σε συνδυασμό με τη ψυχρή περίοδο που ακολούθησε, στερεοποιήθηκαν.  Η εναλλαγή ζεστού-ψυχρού περιβάλλοντος συνεχίστηκε εφτά φορές διατηρώντας τα αποτυπώματα. Το κερασάκι στη τούρτα προστέθηκε όταν η τεκτονική δραστηριότητα ώθησε το επίπεδο του εδάφους προς τα πάνω μέχρι να αποκτήσει τη σημερινή του γωνία.’’

Το Cal Orko είναι από τα λίγα μέρη στο κόσμο στο οποίο παρατηρούνται συγκεντρωμένα ποικίλα ίχνη από πατημασιές δεινοσαύρων. 

Περίεργα - Παράξενα

Ρεκόρ Γκίνες για συλλογή 20.000 παιχνιδιών από fast food (φώτο)

συλλογη παιχνιδιων

Πολλοί άνθρωποι συλλέγουν αναμνηστικά αντικείμενα ή παιχνίδια από τοην παιδική ηλικία. Από την ηλικία των 5 ετών, ο Φιλιππινέζος γραφίστας Πέρσιβαλ Λούγκου είχε το πάθος να συλλέγει παιχνίδια από αλυσίδες εστιατορίων fast food όπως τα McDonald's, Burger King και Jollibee.

Τώρα, σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα, ο 50χρονος έχει στο σπίτι του περίπου 20.000 παιχνίδια και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness από το 2014, όταν η συλλογή του έφτασε περισσότερα από 10.000 αντικείμενα.

«Το παιχνίδι είναι από μόνο του ένας αφηγητής», είπε ο Λούγκου, εξηγώντας το χόμπι του καθισμένος ανάμεσα στα παιχνίδια του.
«Για παράδειγμα, μου προσφέρει μια ματιά της συγκεκριμένης περιόδου όταν την έζησα, την ιστορία του τι συμβαίνει, ποια είναι τα περιστατικά που συνδέονται με την απόκτηση του κάθε παιχνιδιού», είπε.

Ο Λούγκου, που ζει στο Απαλιτ στην Παμπάνγκα, μια επαρχία βορειοδυτικά της Μανίλα, έχτισε το τριώροφο σπίτι του ειδικά για να στεγάσει τη συλλογή του.

Τα περισσότερα από τα παιχνίδια του αποκτήθηκαν μέσω προσωπικών αγορών, αλλά μερικά είναι δώρα από φίλους και συγγενείς.

Ένα από τα πιο πολύτιμα κομμάτια του είναι το «Hetty Spaghetti», μια μασκότ από την αλυσίδα Jollibee που του έδωσε η μητέρα του το 1988.

Το όνειρό του τώρα είναι να εκθέσει τελικά τη συλλογή του στο κοινό ή ακόμη και να ανοίξει ένα μουσείο για να «δώσει στους άλλους την ευκαιρία να ξαναβλέπουν τις δικές τους παιδικές αναμνήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Κίνα: Παιδί κατέχει μία υπεράνθρωπη ιδιότητα!

Ξενοδοχείο για μοναχικές... μέλισσες (φώτο)

Ιαπωνία: Η χώρα όπου ένας στους δέκα είναι παρθένος μέχρι τα 40