Πολιτισμός

Επιστήμη

Ευ ζην

Η νυχτερινή εργασία αποσυντονίζει το DNA

Η εργασία τη νύχτα προκαλεί χάος στον οργανισμό και είναι υπεύθυνη για μακροχρόνιες βλάβες, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την εργασία σε βάρδιες με αυξημένο κίνδυνο τύπου 2 διαβήτη, εμφράγματος, καρκίνου και παχυσαρκίας.

Ωστόσο οι επιστήμονες από το Κέντρο Έρευνας Ύπνου (SSRC) του Πανεπιστημίου του Σάρεϋ πήγαν λίγο πιο πέρα και ανακάλυψαν ότι εκτός απ’ όλα αυτά, η νυκτερινή εργασία διαταράσσει τις λειτουργίες του οργανισμού και στο βαθύτερο μοριακό επίπεδο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τους εξέπληξε η έκταση, η ταχύτητα και η βλάβη που προκαλεί το να είναι κάποιος ξύπνιος τη νύχτα και να εργάζεται.

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τον δικό του φυσιολογικό ρυθμό (ή βιολογικό ρολόι) που είναι ρυθμισμένο ώστε να είμαστε ξύπνιοι την ημέρα και να κοιμόμαστε το βράδυ.

Όταν αυτό αντιστρέφεται, αλλάζουν τα πάντα - από τις ορμόνες και τη σωματική θερμοκρασία έως τις κινητικές ικανότητες, την ψυχική διάθεση και την εγκεφαλική λειτουργία, γράφουν στην επιθεώρηση «PNAS».

Η μελέτη τους βασίσθηκε σε 22 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αναλύσεις DNA καθώς ο οργανισμός τους περνούσε από τον φυσιολογικό κύκλο πρωινή έγερση-νυκτερινός ύπνος στον κύκλο δουλειά το βράδυ-ύπνος το πρωί.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι φυσιολογικά το 6% των γονιδίων είναι προγραμματισμένα με ακρίβεια να ενεργοποιούνται ή να απενεργοποιούνται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Όταν, όμως, οι εθελοντές άρχισαν να δουλεύουν νύχτα, αυτή η λεπτή ισορροπία χάθηκε.

«Διαπιστώσαμε ότι περισσότερο από το 97% των γονιδίων του βιολογικού ρολογιού αποσυντονίζονται με τον ετεροχρονισμένο ύπνο, γεγονός που εξηγεί γιατί μας επηρεάζει τόσο πολύ η νυκτερινή εργασία, αλλά και τα υπερατλαντικά ταξίδια, δηλαδή τα ταξίδια ανάμεσα σε πολλές χρονικές ζώνες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σάιμον Άρτσερ, λέκτορας Χρονοβιολογίας στο πανεπιστήμιο.

Ο αποσυντονισμός αυτός πρακτικά σημαίνει ότι η καρδιά, οι νεφροί και ο εγκέφαλος των εθελοντών λειτουργούσαν σε διαφορετική ώρα, σημειώνουν οι ερευνητές. «Μιλάμε για αληθινό χρονο-χάος», εδήλωσε στο BBC ο δρ Ντερκ-Γιαν Ντίτζκ, καθηγητής Ύπνου & Φυσιολογίας και διευθυντής του SSRC.

«Είναι σαν να ζει κάποιος σε ένα σπίτι όπου σε κάθε δωμάτιο υπάρχει διαφορετικό ρολόι, αλλά πλέον κανένα ρολόι δεν δείχνει την ίδια ώρα με το άλλο, με συνέπεια να δημιουργείται χάος στο νοικοκυριό» είπε.

Επιστήμη

Δεινόσαυροι: Ανακαλύφθηκε άγνωστος πτερόσαυρος με εντυπωσιακή ουρά

πτεροσαυρος

Οι πτερόσαυροι ήταν ιπτάμενα ερπετά τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των Πτεροσαύριων. Έζησαν από το ύστερο Τριασικό μέχρι το τέλος του Κρητιδικού, από τα 220 μέχρι τα 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι πτερόσαυροι ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά που κατάφεραν να πετάξουν. Έχουν ανακαλυφθεί διάφορα είδη πτερόσαυρων που διέφεραν πολύ μεταξύ τους σε χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Το 2009 σε μια βόρεια περιοχή της Χιλής ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα ενός αρχαίου ιπτάμενου όντος. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χιλής μελέτησαν τα απολιθώματα και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Acta Palaeontologica Polonica» αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα άγνωστο είδος πτερόσαυρου. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές ο πτερόσαυρος είχε άνοιγμα φτερών περίπου δύο μέτρων, μεγάλο ράμφος και μια λεπτή μακριά ουρά. Είναι ο αρχαιότερος πτερόσαυρος που εντοπίζεται στη Χιλή και από τους αρχαιότερους που έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα γενικότερα.

Ο πτερόσαυρος ζούσε πριν από 160 εκατ. έτη όταν η σημερινή Χιλή αποτελούσε μέρος της υπερηπείρου Γκοντβάνα. Η Γκοντβάνα περιλάμβανε τις περισσότερες από τις εκτάσεις γης στο σημερινό νότιο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένων της Ανταρκτικής, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Μαδαγασκάρης και της Αυστραλίας, καθώς και την Αραβική Χερσόνησο και την Ινδική Υποήπειρο, οι οποίες πλέον έχουν μετακινηθεί ολόκληρες στο βόρειο ημισφαίριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τερατώδες τσουνάμι που από την πρόσκρουση σκότωσε τους δεινοσαύρους άφησε ίχνη μέχρι σήμερα

Έρευνα: Οι μάχες μεταξύ τυραννόσαυρων ήταν επικές

Δεινόσαυροι: Πωλείται ο μεγαλύτερος τρικεράτωψ στον κόσμο

ESPA BANNER