Πολιτική

Τσίπρας: Να συμφωνήσουμε ότι οι πρόσφυγες μπαίνουν από τη Τουρκία (Βίντεο)

Τσιπρας - Μέρκελ

Μια επισήμανση και μια προειδοποίηση απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνοντας στην μίνι σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που συγκάλεσε ο Ζαν Κλον Γιούνκερ για το προσφυγικό. Η επισήμανση με νόημα ήταν ότι στην μίνι-σύνοδο δεν προσεκλήθη η Τουρκία. Αφού περιέγραψε ως μια «θετική πρωτοβουλία» την σύγκληση της μίνι Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε με νόημα: «Ωστόσο, ένας κρίσιμος εταίρος, η Τουρκία, δεν έχει προσκληθεί».

Η προειδοποίηση, ήταν ότι αν δεν υπάρξει κοινή κατάληξη στο ποια είναι η πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην Ε.Ε τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Μιλώντας για τον «διάδρομο» προσφυγικών ροών, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «όπως όλοι γνωρίζουν, στο τέλος του διαδρόμου υπάρχει μια είσοδος. Ετσι λοιπόν, αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στο ποια είναι αυτή η είσοδος, δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία». Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «είμαστε ενώπιον μια τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης». Εξαπέλυσε πυρά κατά της στάσης ορισμένων εταίρων, οι οποίοι «αρκετές φορές υιοθέτησαν μια στάση, η οποία μεταφραζόταν στο να μη μεταφερθεί το πρόβλημα σε μένα».

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν κοινές πράξεις και πρόσθεσε ότι από την πλευρά της η χώρα μας θα αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις. Αναρωτήθηκε ωστόσο τι θα συμβεί με τις ευθύνες των άλλων χωρών. «Εμείς ήδη ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες μας σε Μυτιλήνη και Λέσβο. θα υπάρχουν άλλα 4 hotspots. Το ζητούμενο όμως δεν είναι τα hotspots» σημείωσε.

 

Πολιτική

Πέτσας: Βάλαμε φρένο στο ιικό φορτίο και είμαστε σε θέση να ανοίξει το λιανεμπόριο

Στέλιος Πέτσας

Ικανοποιητική» χαρακτήρισε την κατάσταση σε όλη τη χώρα, όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη. «Όπου χρειάζεται γίνονται επεμβάσεις. Αύριο θα είναι λίγο πιο δύσκολα και θα χρειαστεί προσοχή, αλλά οι κοινωνίες δεν είναι φτιαγμένες να είναι κλειστές» είπε αναφερόμενος στο άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

«Αν δεν είχαμε πάρει απόφαση τότε να βάλουμε φρένο στο ιικό φορτίο τώρα δεν θα μπορούσαμε να ανοίξουμε σχολεία κι αγορά, ήταν ένα προληπτικό μέτρο», ανέφερε. Όσον αφορά στο αν θα ακολουθήσει η άρση και άλλων περιοριστικών μέτρων ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ελπίζει οι ειδικοί να δώσουν το πράσινο φως και για άλλες δραστηριότητες.

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Πρόστιμο για το... παρεάκι στο υπό κατασκευή μαγαζί του

"Ζωντανεύει" ξανά το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα - Τί πρέπει να γνωρίζετε

Ηράκλειο: Ένοχος ο 38χρονος για την εξαφάνιση της 17χρονης Μάγιας