Πολιτική

Το Ποτάμι "βλέπει" εξόφθαλμη πολιτική εξάρτηση στο τηλεοπτικό περιεχόμενο της ΕΡΤ

danellis.jpg

Την διαφωνία του σχετικά με τον τρόπο που σχεδιάζεται το περιεχόμενο του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ  μέσω προσωπικών συναντήσεων του Προέδρου της και εξόφθαλμης πολιτικής εξάρτησης εκφράζει το ΠΟΤΑΜΙ με σημερινή ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές  κ. Γρ. Ψαριανός, Σπ. Δανέλλης και Γιωρ. Αμυράς.
 
Οι βουλευτές αναρωτιούνται αν στα πλαίσια των διατάξεων του νέου νόμου για την επαναλειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και τις κυβερνητικές διασφαλίσεις για πολιτική και κομματική ανεξαρτησία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, εντάσσεται και η συμφωνία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένου με τον νέο Πρόεδρο της ΕΡΤ για την προβολή εκπομπής για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
 
Το ΠΟΤΑΜΙ παράλληλα ρωτάει τον Υπουργό Επικρατείας αν η συγκεκριμένη μέθοδος κατάρτισης του περιεχομένου του προγράμματος της ΕΡΤ μέσω διαπροσωπικών επαφών με υπουργούς πρόκειται να αποτελέσει πάγια τακτική της διοίκησης της ΕΡΤ οδηγώντας εύλογα την  μνήμη μας στην προ της μεταπολίτευσης εποχή  και στις παραγωγές της αλήστου μνήμης Υπηρεσίας Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ), όπως λειτουργούσε πριν το 1975.
 
Το περιεχόμενο της ερώτησης:
 

 18/6/2015 ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς τον κ. Υπουργό Επικρατείας
 
Θέμα: «Διαδικασία επιλογής προγράμματος ΕΡΤ Α.Ε. ».
 
Μετά την πρόσφατη συνάντηση του νεοδιορισμένου προέδρου της ΕΡΤ κου. Τσακνή με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Παν. Καμμένο ανακοινώθηκε ότι κατόπιν πρότασης του Υπουργού και αποδοχής της από τον Πρόεδρο, η ΕΡΤ θα εντάξει στο τηλεοπτικό της πρόγραμμα, εκπομπή για το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η εκπομπή αυτή σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις, θα αναδεικνύει το κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων, τα προβλήματα των επαγγελματιών του χώρου, την κοινωνική προσφορά των στρατευμένων καθώς και την σύνδεση της θητείας με το επαγγελματικό μέλλον.
Η πρόθεση του νέου νόμου (ν.4324/2015) που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τόνιζε την ανάγκη διασφάλισης της ανεξαρτησίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης όπως επίσης και την ποιοτική της αναβάθμισης.
 
Όπως είναι γνωστό, το Ποτάμι στις θέσεις του, πάγια στηρίζει τις αλλαγές και τις ορθές μεταρρυθμίσεις σε κάθε τομέα της δημόσιας διοίκησης  αρκεί να υπάρχει διαφάνεια και δημοκρατία . Την ανάγκη άλλωστε, για θεσμική μεταρρύθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την ποιοτική μεταστροφή της, το Ποτάμι την υποστήριξε σθεναρά κατά την συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι επιβάλλεται στην λειτουργία της νέας ΕΡΤ να αποβληθούν οι οπισθοδρομικές τακτικές και οι κομματικοί δεσμοί.
Όλα τα παραπάνω άλλωστε εμπίπτουν εντός των διατάξεων του άρθρου 2 παρ.4. του νόμου περί «….ανεξαρτησίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, διασφάλισης πλουραλισμού, ποιοτικής αναβάθμισης, διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών πόρων…» καθώς και των οδηγιών και κανόνων της EBU.
 
Αυτό που προξενεί εντύπωση όμως, είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται το περιεχόμενο του προγράμματος της ΕΡΤ Α.Ε. δεν συνάδει με όλα τα παραπάνω. 
Οι προσωπικές συναντήσεις του Προέδρου της ΕΡΤ με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και η ανακοίνωση προβολής εκπομπής ενδιαφέροντος του συγκεκριμένου υπουργείου, δημιουργούν εντυπώσεις για προχειρότητα και  αντιεπαγγελματισμό στην διαδικασία σύστασης του περιεχομένου του τηλεοπτικού προγράμματος παράλληλα με την εξόφθαλμη πολιτική εξάρτηση.
Δεδομένου ότι, η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρέπει να γίνει με σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο που να περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα, οικονομικό κόστος, διεθνείς καλές πρακτικές και κριτήρια ανταγωνισμού,
Δεδομένου ότι το πρόγραμμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν επιτρέπεται να σταχυολογείται από συναντήσεις υπουργών με προέδρους,
Δεδομένου ότι οι αρμόδιες επιτροπές κοστολογίου και ελέγχου προγράμματος δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί εντός του ραδιοτηλεοπτικού φορέα για τον έλεγχο των οικονομικών,
Δεδομένου ότι , εάν προκύψει τέτοια εκπομπή όπως περιγράφεται στις δηλώσεις του Υπουργού, εύλογα οδηγείται η  μνήμη στην προ της μεταπολίτευσης εποχή  και στις παραγωγές της αλήστου μνήμης Υπηρεσίας Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ), όπως λειτουργούσε πριν το 1975,
 
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Η συγκεκριμένη μέθοδος κατάρτισης του περιεχομένου του προγράμματος της ΕΡΤ μέσω προσωπικών συναντήσεων με υπουργούς πρόκειται να αποτελέσει πάγια τακτική της διοίκησης της ΕΡΤ;
Ποιος θα αποφασίσει τελικά για το περιεχόμενο του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ ΑΕ;
Ποιο ακριβώς είναι το στρατηγικό σχέδιο για την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης;  
Είναι σε γνώση σας η συμφωνία για την προβολή  εκπομπής για τις ένοπλες δυνάμεις; Και αν ναι, ποιο πρόκειται να είναι το συγκεκριμένο περιεχόμενο της εκπομπής; 
 
 Οι ερωτώντες βουλευτές:

 Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών
Σπύρος Δανέλλης – Ν. Ηρακλείου
Γιώργος Αμυράς – Β΄Αθηνών
 
 
 
 
 
 

Πολιτική

ΚΙΝΑΛ - Λοβέρδος: Πάμε για ένα κόμμα του 20%

Ανδρέας Λοβέρδος

«Αν κρίνω από όσα μου λένε στο δρόμο οι πολίτες, θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε ό,τι αφορά στην προσέλευση του κόσμου στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η διαρρύθμιση που έχουμε κάνει έχει εφορευτικές επιτροπές και οι προσερχόμενοι θα έχουν μάσκες, αντισηπτικά, δε θα μπαίνουν όλοι μαζί μέσα. Αναμένουμε συμμετοχή πάνω από 212.000 που είχαμε το 2017».

«Θα μπούμε στο δεύτερο γύρο με πρωτιά»

«Είμαι πολύ έμπειρος για να μην είμαι έτοιμος αν δεν κερδίσω. Η νίκη είναι ο βασικός μου στόχος. Την Κυριακή θα είμαστε νικητές και θα μπούμε στο δεύτερο γύρο με πρωτιά. Δεύτερος γύρος φαίνεται πως θα υπάρχει γιατί είμαστε 6 υποψήφιοι. Σε κάθε ενδεχόμενο, θα είμαι υπάκουος σε αυτά που θα πει η δημοκρατική πλειοψηφία», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος για το ενδεχόμενο να μην κερδίσει.

Αναφερόμενος στους υπόλοιπους υποψήφιους, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «Ο καθένας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, οι πέντε ανταλλάξαμε και τα επιχειρήματά μας σε ένα ευπρεπέστατο διάλογο τη Δευτέρα. Είμαστε ένα σοβαρό κόμμα. Το ποιος θα υπερισχύσει θα κριθεί την Κυριακή. Αν θέλετε μία πρόβλεψη, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα το κρίνει η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία».

«Πάμε για ένα κόμμα του 20%»

«Όλα μου τα συνθήματα, έχουν γίνει συνθήματα όλων. Πάμε για ένα κόμμα του 20%, αυτή είναι η βασική επιδίωξη που είχα θέσει από την αρχή και νομίζω ότι θα πραγματοποιηθεί. Ζητάω από τους πολίτες να μου δώσουν την ευκαιρία να το κάνω», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

«Οι πολίτες πρέπει να συμπεριλάβουν στα κριτήριά τους αυτά που λέμε οι υποψήφιοι. Ο πρόεδρός μας πρέπει να είναι βουλευτής ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της παράταξης μέσα στη Βουλή», πρόσθεσε κλείνοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεγκέρογλου: Αυτοί είναι οι λόγοι που στηρίζω τον Γιώργο Παπανδρέου

ΚΙΝΑΛ Ηρακλείου: Οδηγίες για όσους ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές

ESPA BANNER