Πολιτική

Συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο ο Τσίπρας

μαξιμου τσιπρας

Ενώ η Τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα και λίγο πριν φθάσει στην ελληνική πρωτεύουσα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας θα προεδρεύσει του υπουργικού του συμβουλίου. Σήμερα συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως φαίνεται, ελήφθη και η απόφαση για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

Τα τρία «SOS» θέματα ενόψει αξιολόγησης
«Κόκκινα δάνεια».  Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» αποτελεί την «καυτή πατάτα» της συνεδρίασης και βρίσκεται σε άμεση σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ημερομηνία «ορόσημο»,προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι δύο διαδικασίες, είναι η 31ηΔεκεμβρίου, ώστε να αποκλειστεί ένα πιθανό «κούρεμα» καταθέσεων. Σήμερα είναι πιθανόν να ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών με βάση τα οποία θα καθοριστούν και τα χρήματα που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους.  
 
Οι δανειστές ασκούν παράλληλα έντονες πιέσεις για να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας (από τις 80.000 ευρώ αντικειμενική αξία) με την κυβέρνηση να προβάλει ενστάσεις και να προχωρά στη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των δανείων, όπως πρόσφατα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr πρώτης προτεραιότητας θέμα είναι και το ασφαλιστικό. Οι  αλλαγές που φέρνει είναι σαρωτικές για παλιούς αλλά και νέους συνταξιούχους, σε βαθμό που ανατρέπει πλήρως την οικογενειακό προγραμματισμό. Η κυβέρνηση προωθεί ριζική «μεταρρύθμιση» στο ασφαλιστικό, ενώ κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών δεν αποκλείεται να βρεθεί στο στόχαστρο και η αξιολόγηση του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών. Όσο για το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει πάρει το «πράσινο φως» από τη Βουλή, το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
 
«Βουνό» τα μετρά και του επόμενου «πακέτου»
Οι επικεφαλής των δανειστών θα καθορίσουν παράλληλα και τη δεύτερη δέσμη μέτρων που θα έρθει προς ψήφιση -μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή το αργότερο τις αρχές Νοεμβρίου- στη Βουλή. «Έχουμε ψηφίσει τα πρώτα μέτρα, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα και υπάρχουν κάποια εκκρεμή ζητήματα», αναφέρουν στο iefimerida.gr κύκλοι της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι η συνεργασία με τους δανειστές δεν εμπνέει καμιά ανησυχία.
 
Μεταξύ άλλων ορθάνοικτο είναι το μέτωπο των επιβαρύνσεων που θα επιβληθούν στους αγρότες. Η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει αύξηση φορολογικών συντελεστών, αύξηση προκαταβολής φόρου και αύξηση ασφαλιστικών φόρων και φορολογία στις επιδοτήσεις. Εκτός και αν καταφέρει να βρει ισοδύναμα -όπως εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Β. Αποστόλου- ώστε να αποφευχθεί η πλήρης εφαρμογή τους.
 
Αλλαγές έρχονται, τέλος, και στο δημόσιο, με τη διαμόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του χρόνου. Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα συμφωνηθεί σε όλες του τις λεπτομέρειες με τους εκπροσώπους των δανειστών με ορίζοντα να κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο. 

Πολιτική

Φον Ντερ Λάιεν: Συναντήσεις στην Αθήνα με Ντράγκι, Σάντσεθ και Πλένκοβιτς

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Διμερείς επαφές με τους πρωθυπουργούς της Κροατίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας θα έχει στην Αθήνα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, παράλληλα με τη συμμετοχή της στη Σύνοδο των EUMED9, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ.

«Αύριο η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των EUMED9 κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θα έχει διμερείς επαφές με τον Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Πέδρο Σάντσες και τον Μάριο Ντράγκι για την απάντηση της ΕΕ στην κλιματική αλλαγή» σημειώνει ο Ερίκ Μαμέρ

Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο - Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκε επίσημα η άρση του μίνι - lockdown

Χανιά: Εντόπισαν ιστιοφόρο που είχε ναυαγήσει πριν από 13 ημέρες στην Κύθνο!

Πρόγραμμα ΤΕΒΑ: Συνεργασία Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης με την Κοινωνική Υπηρεσία

ESPA BANNER