Πολιτική

Στην Ευρωβουλή οι διαμαρτυρίες των αναπληρωτών καθηγητών από το Νότη Μαριά

νοτης μαριας

Ερώτηση με θέμα την παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης πολιτών της Ε.Ε. κατά τη διαδικασία πρόσληψης μέσω ΕΣΠΑ αναπληρωτών καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατέθεσε χθες 12/8/2015 στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς. 

Στην Ερώτησή του που απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι το Υπουργείο Παιδείας παραβιάζει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών της Ε.Ε. κατά τη διαδικασία μοριοδότησης των υποψηφίων για πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά που θα γίνει με κονδύλια της Ε.Ε. μέσω του ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής το Υπουργείο Παιδείας με την υπ' αριθμ. 119392/Ε2/24-7-2015 εγκύκλιο ρύθμισε τον τρόπο μοριοδότησης για τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών. Βάσει της εν λόγω εγκυκλίου ενώ προσμετράται η προϋπηρεσία από το 2012 και εντεύθεν για τη μοριοδότηση των υποψηφίων αναπληρωτών καθηγητών, εντούτοις δεν προσμετράται η προϋπηρεσία των ετών 2010-2012. 

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε επισημαίνοντας ότι η εν λόγω πρακτική παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών της Ε.Ε. που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις του δικαίου της Ε.Ε καθώς συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος των αναπληρωτών καθηγητών που έχουν προϋπηρεσία το 2010-2012 και οι οποίοι είναι πολίτες της Ε.Ε. 

Για το λόγο αυτό ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα προκειμένου οι Ελληνικές Αρχές να υποχρεωθούν να τηρήσουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών της Ε.Ε. κατά την ως άνω διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών που χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ε.Ε. μέσω ΕΣΠΑ.

Η Ερώτηση του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με το άρθρο 20 της ΣΛΕΕ πολίτης της Ένωσης είναι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. ενώ οι πολίτες της Ένωσης έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις Συνθήκες.
Στην Ελλάδα, η χρηματοδότηση της επικείμενης πρόσληψης από το Υπουργείο Παιδείας αναπληρωτών καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τη νέα σχολική χρονιά θα γίνει με κονδύλια της Ε.Ε. μέσω του ΕΣΠΑ.
Το Υπουργείο Παιδείας με την υπ' αριθμ. 119392/Ε2/24-7-2015 εγκύκλιο ρύθμισε τον τρόπο μοριοδότησης για τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών. 
Βάσει της εν λόγω εγκυκλίου ενώ προσμετράται η προϋπηρεσία από το 2012 και εντεύθεν για τη μοριοδότηση των υποψηφίων αναπληρωτών καθηγητών, εντούτοις δεν προσμετράται η προϋπηρεσία των ετών 2010-2012. 

Η εν λόγω πρακτική παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών της Ε.Ε. που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις του δικαίου της Ε.Ε καθώς συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος των αναπληρωτών καθηγητών που έχουν προϋπηρεσία το 2010-2012 και οι οποίοι είναι πολίτες της Ε.Ε. 

Ερωτάται η Επιτροπή:

Tι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου οι Ελληνικές Αρχές να υποχρεωθούν να τηρήσουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών της Ε.Ε. κατά την ως άνω διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών που χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ε.Ε. μέσω ΕΣΠΑ;»

Πολιτική

Διαβουλεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Ηλεκτρική διασύνδεση

Διαβουλεύσεις μεταξύ των Διαχειριστών των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου για την επιλογή της καταλληλότερης επιλογής για τη διασύνδεση των δύο χωρών με υποβρύχιο καλώδιο, είναι το επόμενο βήμα σε συνέχεια της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών, Κώστα Σκρέκα και Mohamed Shaker τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στελέχη του ΑΔΜΗΕ, ο ρόλος του Διαχειριστή είναι κατά κύριο λόγο να διασφαλίσει ότι το έργο θα κατασκευαστεί με τεχνικές προδιαγραφές που εγγυώνται την διαλειτουργικότητα με το ελληνικό σύστημα, χωρίς να αποκλείεται εκ των προτέρων και επιχειρηματική συμμετοχή σε αυτό. Όπως είναι γνωστό, για τη διασύνδεση των δύο χωρών έχουν προταθεί και έχουν περιληφθεί στο δεκαετές πρόγραμμα του ευρωπαϊκού οργανισμού των διαχειριστών ενέργειας (Entso-e) δύο έργα: το GREGY Interconnector της ELICA (όμιλος Κοπελούζου) ισχύος 3.000 μεγαβάτ και Greece-Africa Power Interconnector της εταιρείας Κυκλαδικά Μελτέμια (όμιλος Eunice) ισχύος 2.000 μεγαβάτ.

Βασικός στόχος είναι η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας. "Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας", ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του την Πέμπτη κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Γιώργος Ιωάννου μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο την περασμένη εβδομάδα, έθεσε μια ακόμη διάσταση ως προς την ωφελιμότητα του έργου. Συγκεκριμένα, ανέφερε το γεγονός ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε διαφορετική χρονική ζώνη από την Ελλάδα, που σημαίνει ότι η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά είναι διαθέσιμη σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο από την ελληνική.

Υπενθυμίζεται ότι οι βάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας τέθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον κ. Shaker και συζήτησε τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

Το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των δύο υπουργών, προβλέπει τη σύσταση ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου που θα αναλάβει τα επόμενα βήματα για την μελέτη, αδειοδότηση και υλοποίηση του έργου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Έφτασαν οι πρώτες προκάτ αίθουσες στο Γυμνάσιο (φωτο)

Διαθήκη Μίκη Θεοδωράκη: Τι αφήνει στη Μαργαρίτα - Τι όρους βάζει

 

ESPA BANNER