Πολιτική

Ν. Μαριάς: Όχι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

noths_marias.jpg

Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. εξέφρασε χθες (10/6/2015) ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 για την Τουρκία.

Ειδικότερα ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε: «Καταψήφισα την Έκθεση γιατί ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Δηλώνω για άλλη μια φορά ρητά και κατηγορηματικά ότι είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Τονίζω επιπλέον ότι: Πρώτον η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δεύτερον, η Τουρκία διατηρεί παράνομα σε ισχύ το casus belli κατά της Ελλάδας, στο βαθμό που η πατρίδα μου εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Τρίτον, η Τουρκία παραβιάζει παράνομα τον Ελληνικό εναέριο χώρο και τα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Τέταρτον, η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% του εδάφους της Κύπρου, ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. ενώ δεν αναγνωρίζει διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία και ταυτόχρονα πραγματοποιεί παράνομες σεισμογραφικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να καλέσει την Άγκυρα να αποσύρει άμεσα τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο».

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά:

Πολιτική

Δημοσκόπηση Pulse: Με 15 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ

εκλογές 2019

Προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων διαθέτει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την εικόνα της πρόθεσης ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, στη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 26-28 Φεβρουαρίου και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 38% και ο 23% ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,5%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο» απάντησε το 8% ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ είναι στο 10%.

Στην πρόθεση ψήφου επί του συνόλου του δείγματος, η «ψαλίδα» είναι στις 14 μονάδες με τη ΝΔ στο 36% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 19 μονάδες, συγκεντρώνοντας το 44% έναντι 25% που θεωρεί καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα. Το 27% απάντησε «κανέναν από τους δύο».

Στο θέμα του κορωνοϊού, η έρευνα καταγράφει σημαντική και σταθερή ενίσχυση των ποσοστών υπέρ του εμβολιασμού. Το ποσοστό των πολιτών που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο φτάνει πλέον το 80%. Επιπλέον, 3 στους τέσσερις προτιμούν να το κάνουν σύντομα, παρά αργότερα.  

Σχεδόν επτά στους δέκα τάσσονται υπέρ της παράτασης του lockdown, ενώ υπέρ της άμεσης χαλάρωση των περιορισμών τοποθετείται το 24%. Για την προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί κατά το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, το 44% θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Για την υπόθεση Λιγνάδη, το 51% αξιολογεί αρνητικά την στάση της κυβέρνησης στις πρόσφατες αποκαλύψεις με αποκορύφωμα την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Οι περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις δόθηκαν από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό θετικών αξιολογήσεων στην κυβέρνηση και τη ΝΔ (61%) προέρχεται από ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής.

Το ποσοστό των αρνητικών απαντήσεων για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 59%. Οι περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ (82%) προέρχονται από το Κίνημα Αλλαγής και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας (78%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Boυλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις

Επικοινωνία Δένδια - Χριστοδουλίδη - Τι συζητήθηκε